pátek 5. července 2013

Star Trek Into Darkness 8/10

Já se přiznám, že jsem STID viděl poprvé v kinoripu (dělám to tak u všech filmů, na které chci zajít do kina, ať vím, zda do toho kina jít, nebo počkat na video) a extra velký dojem na mne neudělal (ale to přičítám velkému očekávání z mé strany - režisér trailerů vykonal dobrou práci - které asi nešly naplnit, ať už je film povedený sebelépe).

Ale protože to je ST (alespoň co se týče názvu, ale to je na jinou debatu), do kina jsem se přesto vydal. A výsledný dojem z filmu, tentokráte zhlédnutého na velkém plátně,...výborný (pravda, na předchozí film to něco málo ztrácí, ale to je čistě subjektivní pohled). Přesně jsem, díky předchozímu zhlédnutí, věděl co ve který okamžik bude následovat a hezky si to užíval. Bohužel jsem nestihl stereo (tudíž by hodnocení mohlo být případně ještě trochu vyšší), takže jen "neprostorová" verze, ale i tak zážitek.

Oba Abramsovy snímky jsou prostě přesně ten typ filmu, pro které je děláno velké plátno, třetí rozměr a prostorový zvuk (podobně jako série F&F, ať už se to někomu líbí nebo ne), takže by byla pro každého vlastní škoda jej o tyto atributy obrat sledováním někde jinde, než v kině. Oba Abramsovy filmy hodnotím jen čistě z pohledu akční sci-fi, subjektivní ne/kvality z pohledu ST v potaz neberu, takže i ST rovina může být pro někoho další úroveň zážitku.

V podstatě (z mého velmi subjektivního hlediska) totéž co předchozí počin, tj. mizerný Star Trek pro ortodoxní fanoušky, skvělý blockbuster pro masy. Stejné přednosti (chemie mezi Kirkem a Spockem, triky, hudební doprovod, rychlý spád děje, humor, akce atd.), stejné nedostatky (SW like look, scénáristé, logika děje, lens flares, Kostra na vedlejší koleji atd.). Nic jiného se, myslím, čekat ani nedalo - stejný tým tvůrců = stejný feeling každého díla. Obecně nejsem zastáncem, aby každý díl jakékoliv frančízy měl na starosti neustále jeden tým, takže jsem rád, že další sequel (pokud vůbec bude) se dostane k jiným tvůrčím rukám.

Přiznám se, že mne docela zklamalo, že se tvůrci opět rozhodli využít šablonu "postavíme proti hrdinům nějakého šíleného / pomstychtivého / mocichtivého (dosaďte libovolnou kombinaci) padoucha", když tak učinili u předchozího filmu.

Ale dobrá tedy, bude to další padouch. "Kdo by jím mohl být? Bude to Khan! Ale do premiéry budeme tvrdit, že ne. Fanoušci nám za to poděkují, to je jasné...".

Na jednu stranu oceňuji, že STID není otrocký remake TWOK, na druhou stranu nevidím důvod, proč znovu ztvárňovat (i když jinak) něco, co již jednou ztvárněno je (a lépe). Vždyť mám přece díky alternativní linii tolik možností. Co tak postavit proti hrdinům nějakou umělou inteligenci? Nebo zákeřný biologický virus? Nebo tvory z jiné galaxie / dimenze / času? Nebo neonáboženskou sektu? Nebo entitu na neuhlíkové bázi? Ne, oni vyberou Khana.

Ale dobrá tedy, bude to Khan. Když si za svým rozhodnutím tvůrci stáli, proč neoznámili identitu padoucha hned? Je možné namítnout, že odhalení Khana až v samotném příběhu má svoji nezastupitelnou roli, avšak po pravdě žádný smysl nemá.

Pokud by to udělali, jednak by se dostal do obecného povědomí a nefanoušci by si mohli udělat představu o koho jde ("Bude tam Khan. Kdo to jako je? No, něco jako Joker v Batmanovi. Tak to asi bude paráda. Těším se.") a jednak by dostali zpětnou vazbu od fanoušků a mohli ji vzít v potaz při vytváření příběhu.

Jako na nefanouška na mne jeho přítomnost ve filmu působila stylem: "Kdo jste? Jsem Khan. Hmm, aha, takže?" Namísto toho, abych si v duchu řekl: "Páni, to je přece Khan! Tak to jsou hrdinové pěkně v kaši. S ním si tak lehce neporadí." Takhle by to mělo být, nikoliv berličkou s Prime Spockem ("Znáš Khana? Jo, je to pěkný prevít. Dejte si bacha. OK, dík.").

Podle mého se nefanouškům Khan ve filmu nepředstavil dostatečným způsobem a krom toho měl sám o sobě malý prostor (tak jako Nero minule).

Takže to, že ve filmu postava funguje je do značné míry dáno hereckými schopnostmi jejího představitele, který dokázal plochost postavy uhrát (opět se nabízí srovnání s Jokerem, který byl fantasticky napsán a herecký výkon jej katapultoval ještě na vyšší level).

P.S. Ty řeči tvůrců o tom, že alternativní linie jim poskytuje obrovské možnosti, jak a o čem vyprávět nové příběhy, byly opět zase jenom řeči. Jelikož TSFS zvládli v závěru STID, očekávám, že se v dalším sequelu podíváme na velryby (a jsem zvědav, kdy budou mít tvůrci odvahu s tím přijít na veřejnost).

P.P.S. Prohození rolí v závěru STID považuji především za scenáristickou nemohoucnost a neschopnost přijít s čímkoliv jiným, než za odkaz na TWOK od fanoušků pro fanoušky.