pátek 31. května 2019

Rambo: Last Blood

Sice je známo, že se SS rád loučí se svými postavami na několik filmů (u Rockyho to tuším začalo u pětky a dostali jsme ještě 1 díl a (zatím) 2 spinoffy:-)), ale donedávna to vypadalo, že SS koncem čtyřky řekl vše, co říct na konto Ramba šlo. No a vida ho:-). 

Zatím to vypadá hodně nadějně. Dosavadní synopse o záchraně dcery ženy pracující na Rambově ranči ze spárů mexického drogového kartelu s pomocí novinářky, vyšetřující mizení lidí, slibuje spousty vděčných scén a pokud se kromě brutální akce podaří zachytit i trochu té mexické atmosféry, tak jedině dobře. 

pondělí 20. května 2019

Game Of Thrones (Sezóna 8)

No tak, že si pomáhají scénami v noci, aby je VFX zas tak moc nestálo, jsem chápal v raných dobách seriálu, kdy na to neměli tolik peněz, tlačil je čas (každý rok nová série) a řekněme, že ještě o nic nešlo. V době, kdy jde o finální sezónu, premiéru posunou o rok právě se zdůvodněním náročné postprodukce, rozpočet jedné epizody se rovná rozpočtu menšího celovečerního filmu a konečně po těch letech, dílech a minutáži o něco jde, už jejich oblíbené berličky tma + kouř + sníh (pravda, to je nové) + sem tam plápolající oheň + roztřesená kamera = triky nás nebudou tolik stát, mám plné zuby.

Odhlídnu-li od toho, epizoda měla své momenty, hlavně díky OST, který byl moc fajn. Že se škrtalo ve vedlejších postavách, přičemž hlavní budou zachraňovány na poslední chvíli jsem tak nějak po 7. sérii čekal, přesto jsem doufal v nějakou překvapivou smrt. Konec dějové linky s NK zklamání. Namísto hlavní hrozby, ke které celý seriál směřuje od první epizody, tvůrci přetaví NK do v podstatě jen dalšího (byť tužšího) "kamene na cestě" za vytouženým trůnem. Osobně je mi naprosto jedno, kdo na trůn nakonec usedne (pokud vůbec někdo) a bylo mi to jedno od první epizody. Vždy jsem GoT chápal tak, že usednutí na trůn je svým způsobem macguffin, protože "není důležitý cíl, ale cesta k němu". Tvůrci na to zřejmě mají jiný pohled.

P. S. Ve finální scéně konfrontace s NK jsem bláhově doufal, že Brann je ve skutečnosti Arya s maskou, která se obětuje, aby mohli hrdinové s Brannem prchnout na drakovi na jih a s pomocí Cercei (a zeleného ohně) si dát odvetu s NK. Pak mi došlo, že aby Arya měla masku Branna, musela by ho před tím zabít. Takže nic no:-(.


Je naprosto jasné, proč se tvůrci rozhodli k tmavým scénám. Protože CGI nemusí být tak kvalitní, tj. stojí méně a není na něj potřeba tolik času. Filmaři to dělají naprosto běžně (Godzilla z 2014 budiž odstrašujícím příkladem) a udělal to i Jackson s bitvou o Helmův žleb. Ten budiž důkazem, že to udělat dobře lze. Oblíbenou formulku tma+déšť tvůrci GoT povýšili na tma+kouř+sníh+plápolající oheň+rozklepaná kamera, což činí bitvu téměř nesledovatelnou a po zásluze jsou za to kritizováni. Bitva o Tvrdodomov potvrzuje, že i střet s neživými a NK lze zpracovat "temně" a přitom přehledně.

úterý 14. května 2019

John Wick: Chapter 3 - Parabellum

Za pár dní završení trilogie (juchů:-)), připravovaný seriál Continental a teď už i videohra. Vypadá to, že nás do budoucna čeká BYU (Baba Yaga Universe):-):-):-).


P.E.C.K.A. Hodně lidí mělo jako svůj top film letošního roku Avengers, já patřím k té menšině(?), která má top film JW3. Oba předchozí díly jsou pro mně špička svého žánru, pokud je trojka možná nejlepší díl trilogie, tak není nad čím váhat. Snad trojka zopakuje dvojku a na tržbách opět přidá více než dvojnásobek předchozího dílu. No a pro čtyřku prosím Liama Neesona. Baba Jaga FTW:-).


Trilogie JW je topovka v žánru, ale je vtipné, jak je některými fanoušky vyzdvihována jako ta pravá old school akce, kde se všechno dělá "tak nějak poctivěji" než jinde (marvel, fast&furious, naposledy hobbs&shaw), přitom realita je úplně jiná. Ve všech třech filmech je CGI téměř v každém druhém záběru. Nejen scény s chladnými zbraněmi, ale také veškeré zásahy střelných zbraní a krev / zranění jsou kompletně CGI (alespoň dle bonusů na BD jedničky a dvojky). Žádné sáčky s umělou krví a miniaturní výbušninou pod kostýmem se nekonají:-) To ale nic nemění na špičkové choreografii a vynikající práci stunt teamu i KR obecně.

P.S. Trojka vychází až 2.10.2019, kdyby se někdo těšil, že jej může mít právě teď.