středa 23. října 2019

Bloodshot

Trailer průměr, ale to propálení vy-víte-jaké plotline v traileru je opravdu pozoruhodné. Předlohu vůbec neznám, takže netuším, jestli je to no big deal, které se odehraje v prvních 10 minutách filmu a pak se najede na zápletku "jak z toho ven" ve smyslu Groundhog Day nebo se jedná o opačný případ, tj. "velké odhalení" uprostřed filmu. Pokud je to druhá varianta, tak jednak nechápu proč, druhak se pak trailer Bloodshotu nebezpečně blíží podobně "legendárnímu" traileru na T5 Genisys (modří už vědí, jinak John Connor), u kterého jsem také nechápal proč a neřekl bych, že to filmu nakonec moc prospělo.

úterý 22. října 2019

Star Wars: Episode IX - The Rise Of Skywalker

Trailer fajn, ale wow efekt se nedostavil. Daniels s roztřeseným hlasem mně ale upřímně rozesmál. Nové postavy stále působí, že jejich hlavním účelem je být předlohou pro merch, staré postavy se přidávají hlavně pro to, aby dokázaly, že nové filmy jakože pořád patří do fanoušky milované ságy/univerza a obratem se odklízejí jedna za druhou (přežije Lando?). Plusové body za neselhávajícího Williamse a odvahu protlačit do traileru nenáviděnou asijskou buchtu z osmičky. Do kina přesto půjdu - byl jsem na všech filmech od 1997, takže by bylo škoda sérii přerušit:-). Abrams na ST a sedmičce krásně ukázal, jak moc má u prdele univerzum ST a jak moc je připosraný z univerza SW. Tak uvidíme, jak velké koule bude mít u devítky (tj. jak velká kopírka plotlinů z předchozích epizod to bude).

P. S. Ideál by bylo, kdyby na konci všechny nové postavy pochcípali a Palpatine konečně nastolil řád a mír v celé galaxii (proč musí vždy zvítězit "dobro"?), ale to se bohužel nestane:-):-):-).


M:I 3 je nejslabší díl v sérii a otrocká kopírka průměrné epizody Aliasu - od Abramsova oblíbeného tahu s rozpůlením scény ze závěru filmu a vložením její části do začátku (pro upoutání pozornosti a zvýšení napětí) po McGuffina Rambaldiho, totiž vlastně králičí packu. V sérii, která je postavena na heistech a konkrétní hrozbě (seznam agentů, vir, kódy k odpálení atomovek atd.), přijít s obdobou kufříku z Pulp Fiction/Ronina a jeho krádež (tj. klimax filmu) vyřešit dvěma střihy (Hunt vstupuje do budovy/Hunt uniká z budovy), je už jen trpká třešnička na zkaženém dortu.

Star Trek (2009) je jako sci-fi špičkové řemeslo a byť jeho úvod je emocionálně absolutní špička a v tomto ohledu asi to nejlepší, co se ve frančíze objevilo, celek z pohledu Star Treku je odpad. Na Star Treku (kde nenechal kámen na kameni) a EVII (kde po vzoru M:I 3 přepnul na režim kopírka) je krásně vidět, jak moc měl Abrams ST v paži a jak moc byl připosraný ze SW a Lucase. Abrams si chtěl vždy natočit vlastní SW. V době, kdy to nebylo možné, vzal za vděk ST, nicméně nehodlal se omezovat 40 let kontinuity a tak ji prostě hodil do koše. McGuffin samozřejmě ale nechybí ani zde v podobě rudé hmoty. 

Star Trek Into Darkness je kopírka motivů ze Star Treku 2, EVII je kopírka motivů z EIV, Super 8 se hodně "inspiruje" v Goonies a dalších Amblinovkách 80. let. a EIX na tom asi bude hodně podobně s motivy z EVI. V podstatě jediný film, který stojí sám o sobě je Star Trek (2009).


Porovnej si jeho ST a jeho SW. Obě série se vrací po dlouhých letech odmlky, obě série mají za sebou desítky let dlouhou historii (myšleno fikčního světa), obě série mají početnou základnu fanoušků.

U ST kompletně celou kontinuitu smete ze stolu, aby si mohl dělat co chce, a obhájí to alternativní verzí historie (přičemž její zdůvodnění sám popře v první minutě filmu:-)). Nezapomene ale do filmu procpat Nimoye, aby to vypadalo, že je to pořád ten samý fikční svět.

U SW doslova otrocky zkopíruje prvky a motivy z původní trilogie (protože to tenkrát zabralo a kdybychom přišli s čímkoliv novým, co kdyby se to lidem nelíbilo) a obhájí to frázemi o tom, že musí fanoušky po dlouhé pauze uvést do fikčního světa, který znají a bla bla bla. Přičemž opět do filmu procpe Forda s Fisher za stejným účelem jako ve ST - ubezpečení, že jde o tentýž fikční svět, nalákání skalních fanoušků atd.

Jako divákovi je mi jedno, zda za to může Abrams, Kennedy, v době příprav EVII ustanovená writing´s room, Iger, všichni dohromady nebo kdokoliv jiný. Pod filmem je podepsán Abrams a také za to dostal od diváků oprávněnou kritiku. V bonusových materiálech na BD jak u ST, tak později u SW, sám Abrams zmiňuje, jak ST nezná, nemá k němu vztah, ale miluje a adoruje SW a vždy si přál nějaké SW natočit v duchu Lucase.


Neřekl bych, že Disney nákupem LF moc riskoval. Naopak to byla ložená tutovka, ať za 4M nebo i za těch 7M. Pokud vím (je-li tomu jinak, tak samozřejmě beru většinu následujícího textu zpět:-)), tak Lucas odprodal vše, tj. kromě LF a IP SW i práva na merch, takže i kdyby byla ST propadák, Disney může každý rok zavalovat trh tunami a tunami merchu z OT a PT, který budou fanoušci kupovat stále dokola (plus samozřejmě další a další generace "zákazníků") a pár fanoušků ST (ať už její "kvality" budou jakékoliv) se také ve světe najde. Ostatně, naprosto všechny nové postavy v ST bez výjimky působí, že jejich jediným důvodem existence byla předloha pro merch, což vlastně platí o ST jako celku - PR kecům o nějakém tom pokračování (v případě EVII) nebo završení a vyvrcholení ságy (v případě EIX) doufám nevěří vůbec nikdo. Sága vyvrcholila a byla uzavřena dávno, žádné "jak to bylo dál" nebylo potřeba. Další filmy vznikly pouze pro prachy, nikoliv z nějakého tvůrčího popudu, což je očividné na úplně jakémkoliv elementu těch filmů (nezajímavé nové postavy, zmatený setting FO versus nová republika versus povstalci, kopírka dějových motivů z OT, staré postavy zneužity čistě pro nalákání fanoušků a ujištění, že se opravdu jedná o stále tentýž fikční vesmír, kopírka designů techniky z OT a jako zkažená třešnička na dortu nahodilá koncepce jednotlivých epizod, ve kterých jsou ustanovovány a popírány elementy film od filmu). 

Okamžitě po zveřejnění informace o odkupu LF bylo jasné, že Disney si opatřilo SW jen proto, aby je pořádně vydojilo. Bylo jen otázkou, jak dlouho bude trvat, než IP úplně vyždíme. Tehdy jsem tipoval zhruba 10 let, než se stane, že a) Disney zaplaví filmový trh do takové míry, že diváci budou IP přesyceni, nebo b) Disneym dodávaný kvalitativní standard/nastavené kormidlo (ať už si pod těmito pojmy představuje kdokoliv cokoliv) klesne/otočí se do takové míry, že diváci budou IP otráveni a že v obou případně nastalých variantách dojde k úpadku IP. K mému (nemilému) překvapení zvládl Disney víceméně obě varianty naráz a to za mrzkých 5 let od prvního filmu. Nedík Disney:-(.