středa 31. července 2019

Shaft 6/10

Vlastně docela příjemné překvapení. S ohledem na packala Storyho jsem nic moc nečekal a ku podivu dostal příjemnou konverzačku s velkou dávkou situačního humoru, ve které je akce jen do počtu, ale to vůbec nevadí. Jackson je pořád badass (vzhledem k jeho pokročilému věku opravdu respekt:-)), Usher je fajn a vzájemná chemie mezi nimi šlape bez problémů. Jen škoda toho Roundtreeho, v podstatě se v jeho případě jedná jen o trochu větší cameo.

pondělí 29. července 2019

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw

H&S: Poslední dva přírůstky do F&F série utržily hodně přes 1M, takže Universal nemůže s H&S cílit na nic menšího a osobně nevidím důvod, proč by H&S onu metu taktéž nepokořil (nebo se ji alespoň na dosah nepřiblížil). Rock je superoblíbený (především v Asii), Statham a Elba jsou sympaťáci, "problémový" Diesel je mimo hru, akce pořád šíleně přepálená (takto to fanoušci mají rádi), prostě klasický letní blockbuster. Pokud se film povede (tj. zhruba na stejné "kvalitativní" úrovní jako ostatní filmy z F&F série), upřímně bych se divil, kdyby minimálně tu 1M nezvládl.

Spider-man: HC těžil ze superpopulárního charakteru, sympatického Hollanda  a zapojení do MCU, plus to byl relativně nadprůměrný film sám o sobě. Přesto na tržbách porazil Venoma o pouhých 25M, který od Ramiho posledního filmu neměl úplně dobrou pověst a který těžil v podstatě pouze z Hardyho plus to byl relativně průměrný film. Sony by byli blázni, kdyby se (opět:-)) nepokusili vybudovat vlastní universe, v jehož rámci by spojili SM s Venomem (ať už v rámci MCU nebo pro ně ještě lépe ve vlastním univerzu). Pokud dvojka Venoma nezklame a na tržbách na tom bude podobně nebo ještě lépe než jednička, je to pro Sony jasná známka toho, že se bez MCU dokážou víceméně obejít a mohou se spoléhat čistě na svůj vlastní píseček. Ideálně pokud by krom Venoma přišli ještě s další sólovkou nějakého charakteru ze SM univerza, která by měla úspěch a můžou to rozjet naplno.


O H&S bych se na fakt nebál, ten film má všechny karty v ruce a podle mně je jeden z mála v letošním roce, který má šanci na 1M dosáhnout mimo komiksy a disneyovky a osobně doufám, že se to Rockovi a spol. podaří. Jednak protože každá konkurence je dobrá, ale hlavně protože se v budoucnu opět trochu zvýší šance, že studio odklepne další film za 100+M s podobně šílenou akcí, plus mimoto dvojka bude jistá a Dieselovi vyroste vážná konkurenční série, kterou paradoxně pomáhal vytvořit, což bude jistě zajímavé sledovat, ať už se Rock s Dieselem nakonec "udobří" a budou si ve svých filmech hostovat, nebo si budou "zdravě" konkurovat jako blahé paměti Arnie a Sly v 80s/90s a předhánět se, kdo bude tzv. lepší.

Na místě Universalu bych se spíše obával o devítku F&F, protože hlavní hvězdy odešly (dojmologicky věřím, že z trojice Rock, Statham a Diesel má nejmenší hvězdnou auru posledně jmenovaný), Rodriguez svou účast údajně podmínila girlpower prvky ve scénáři, Cena není žádný tahák a Theron s Mirren jsou sice slavná jména, ale kvůli nim se na film typu F&F nechodí, plus Ludacris s Gibsonem a Brewster potažmo každý další, kdo se v sérii objevil, jsou jen do počtu (Evans, Russell, Eastwood, Emmanuel atd.). Celý film tak asi bude stát hlavně na Dieselovi, v kteréžto pozici byl naposledy u čtyřky, což už je drahně let a především v době, kdy F&F ještě nebyla "značka".

I tak ale doufám, že devítka pořádně vydělá a toho výletu do vesmíru se v jedné nebo druhé sérii opravdu dočkáme:-):-):-).


Taky potvrzuji sobota odpoledne Cinestar v Ostravě pusto prázdno:-), ale ještě bych neházel flintu do žita. O tom, zda film dosáhne na 1M nebo ne, se bude rozhodovat na úplně jiných trzích než ČR/SR. 

Pětka šla do kin v květnu, šestka v červnu, sedmička a osmička v dubnu. Spin-off je první film ze série (myšleno, kdy už byla F&F opravdu "značka"), který bude startovat o prázdninách. Těžko zatím soudit, jak moc se to ne/projeví na světových tržbách. 3D by tomu taky trochu pomohlo (myšleno vyšší cenou vstupenek, nikoliv "umělecky"), ale Universal zatím odolává (na rozdíl např. od Paramountu, který do toho s Falloutem šel:-)). 

Každopádně to Rockovi a spol. přeji, aby pak ve dvojce mohl klapnout Momoa nebo Bautista:-):-):-).


Takže to podle všeho dopadlo jak jsem čekal, resp. tajně doufal. Vynikající řemeslo, minimum nudných pasáží, žádné zbytečné vysvětlování vnitřních rozpoložení a především téměř non-stop over-the-top akce. Tohle se musí podpořit v kinech už jen z principu. Diesel bude mít konkurenci, takže se bude muset v hlavní sérii o to víc snažit (snad ten výlet do vesmíru konečně klapne:-)) a ve dvojce/trojce toho Momou/Bautistu prosím:-).

neděle 21. července 2019

Star Trek: Picard (Sezóna 1)

Návrat Stewarta ke Star Treku? Skvělé! Návrat Stewarta k roli Picarda? Bomba!!! Nemohu se dočkat jakýchkoliv dalších podrobností. Trochu se jen obávám, abychom se ve ST nedočkali podobných resuscitací jako v nových SW, kde postavy z původní trilogie slouží jen jako vějičky na fanoušky a předlohy pro merch. Pokud by se Picard v nové sérii objevil jen na pár epizod a sloužil by v podstatě jen pro rozjezd série, byl bych dost zklamaný. Snad nic takového Stewart nepřipustí. P.S. Asi není lepšího období pro trekkies než právě nyní - Abramsova trilogie, Discovery, čtvrtý film v přípravě a Tarantinova pětka v závěsu, teď nová série s Picardem. Doufám, že léta trekovského blahobytu jen tak neskončí:-).


Absolutní fan service, je tam prostě všechno. Stewart vypadá, že na to stále má (s ohledem na jeho věk opravdu respekt), Ryan je stále kočka, Data (nebo B4?) opět na palubě, Borgové znovu na scéně, engage stále Picard nezapomněl:-) Chybí už jen Earl Gray a nějaká ta Enterprise k vypůjčení:-) Co víc si může trekkie přát? Tvůrci asi budou hodně spoléhat na nostalgii, což, musím se přiznat, alespoň na mně funguje a nasedám na hype train.

středa 3. července 2019

The Matrix

Jsa tehdy pilným čtenářem Cinemy a článků F.Fuky obzvláště a podpořen jeho extatickou recenzí, slibující něco, co zde dosud nebylo, jsem jistou mlhavou představu o tom, že se prostřednictvím Matrixu "budou psát dějiny" měl a do kina se těšil neskutečně a to nejen proto, že mi film sliboval to nejlepší z obou mnou oblíbených světů, tj. sci-fi a HK filmů (wuxia, heroic bloodshed atd.). Výsledkem pak byl ten jeden z pramála případů, kdy byl film ještě lepší, než jsem tajně doufal v nejsmělejších snech. 

Vždy jsem trochu litoval, že jsem nezažil premiéry původních SW, IJ, Godfathera, Pulp Fiction nebo jiných milníků filmového umění a nezažil ten pocit "byl jsem při tom", když se psaly ony dějiny. Po návratu z kina jsem věděl, že se to povedlo a já při tom byl:-). Podruhé jsem takový pocit měl nedlouho poté u LOTR: TFOTR.