pátek 31. srpna 2018

The Predator

Do kina půjdu (protože Predator a Black), pokud to nebude totální průser, ale vůbec tomu nevěřím a studio dle nuzné kampaně zřejmě taky ne. Zase nový uber Predator, zase nový predator hound. Copak to může skončit jinak, než že se na konci lidé spojí s Predátorem proti uber Predátorovi? Měl jsem za to, že už Rodriguez s Antalem jasně ukázali, že tudy opravdu ne přátelé, ale zjevně jsem se mýlil. Snad bude mít Black alespoň koule (když už ne on, tak kdo jiný) na to, aby (už v traileru uber otravný) junior v průběhu filmu zařval:-) Tohle fakt může jenom překvapit.


Dotaz do pléna: Je to horší než Predators nebo dokonce AvP (to snad ani nejde:-))? Jak moc se v příběhu vyskytuje fakan? Navazuje nějak mytologie kromě jedničky a dvojky (Jake Busey) také na Predators (Berserk Predator)? Doufám, že final battle je o něčem jiném, než lidé se spojí s predátorem (predátory) proti uberpredátorovi.


Díky za info. Těžko se to čte, že poslední naděje padla. Je ale fakt, že signály, že něco není úplně ok, byly už od první fotky, nejpozději prvního traileru. Pořád jsem ale věřil a tiše doufal, že film bude dobrý a šlo jen o špatně pojatou kampaň. Teď už je jasné, že kampaň byla špatná, protože nic lepšího v samotném filmu neměli. No uvidím sám o víkendu, teď už to může jen překvapit:-).


Upřímně oba konce jsou úplně stejně WTF jako ten nakonec použitý. Nejen že Ripley a Newt jsou z 200 (nebo kolik) let vzdálené budoucnosti, ony v té budoucnosti podle kánonu (což - dokud někdo nenatočí Aliena 5 navazujícího na Aliens - pořád Alien 3 je) také zemřely. Dutch sice teoreticky naživu v současnosti být může, ale pokud by jeho postava byla v celém filmu použita pouze na 30s štěk těsně před závěrečnými titulky, vyznělo by to neuvěřitelně lacině jako pouhá podpásovka na fanoušky původního filmu a.k.a. vějička na další díl(y). Na Predatora jsem byl v kině čistě z fanouškovství k frančíze. Už na papíře/z trailerů vypadal Blackův film jako trash. Uberpredator nefungoval už v Predators a nefunguje (ale úplně totálně) i v Blackově filmu. Vsuvka: Proč mají Foxové neustále potřebu provádět upgrady u svých monster? Alien i Predator mají tak geniální a nadčasový monsterdesign, že žádné "vylepšování" nepotřebují!!! Konec vsuvky. Děti ve filmu o Predatorovi. Proč proboha? Vsuvka #2: Ano, v Aliens děti ve filmu o Alienech fungovaly na výbornou, ale Cameron nehraje jinou ligu, Cameron hraje jiný sport (abych parafrázoval kluky z Pulp Fiction). Konec vsuvky #2. Celá zápletka je z pohledu charakteru Predatora úplný nesmysl. Máme dva druhy/rasy Predatorů, které spolu bojují, přičemž oba druhy jsou bytostní lovci, kteří jiné druhy (lidi, dejme tomu i Alieny) považují za kořist. Opravdu dává smysl, že jedinec z jednoho druhu hodlá věnovat své kořisti ultimátní zbraň nejen na druhý druh, ale samozřejmě i na ten svůj? Bez toho aby ji sám použil pro svou obranu před druhým druhem? Místo toho bych asi raději viděl i jednoduchou story, že Predator ztroskotal na Zemi čistě náhodou při převozu nedobytného boxu, který se nesmí dostat do žádných rukou, aby při jeho otevření lidé na konci zjistili, že Predator byl "bezpečnostní kurýr", který převážel várku vajec Aliena pro budoucí "tréningové" účely od jednoho klanu druhému nebo něco takového:-). Konec filmu je prostě jedno velké WTF - zase se upgraduje jen proto, aby ve finále filmu bylo něco over the top.

neděle 5. srpna 2018

Mission: Impossible - Fallout

Čtyřka byla hodně fajn, pětka byla pecka a vydělaly plus minus stejně. U šestky bude ten strop trochu výš díky 3D, ale 1M nejspíš nepadne, pokud nebude šestka ultra must see pecka. Viděl bych to také na 700-800M. Osobně bych Cruisovi a mé oblíbené sérii překonání kdysi bájné hranice hodně přál, už jen za tu nadstandardní kvalitu, kterou si série udržela za těch 20 let a samozřejmě za Cruisovo nasazení při natáčení.

P.S. Dvojka je samozřejmě super (Woo, holubice, Zimmer, Newton) a můj nejoblíbenější díl, trojka je jasně nejslabší díl* a nejhorší tržby v rámci série si po právu zaslouží.


*Laciná vykrádačka Alias včetně debilního cliffhangeru na úvod ("rozpůlíme scénu z finále a hodíme její první polovinu na začátek filmu protože napětí nebo co"), mcguffin o ničem (včetně rádobyvtipného názvu), nemluvě o tom, že se do série vůbec nehodí a totální zahození scény s heistem (na kterých série stojí!) v laboratoři, která se odehraje formou hunt se vláme dovnitř - střih - hunt skáče na padáku z baráku. Celou dobu jsem jen čekal, kdy Abrams vytáhne Rambaldiho (modří vědí). Sorry jako:-(.


První ohlasy jsou nadšené, chválí se v podstatě vše (akce, tempo, Ferguson, dokonce obzvlášť poleno Cavill), kvalitativně jsme prý minimálně na úrovni skvělého Rouge Nation, takže pokud půjde opravdu o blockbuster léta a zafunguje hype, Ghost Protocol určitě padne. Na víc, než okolo těch 750-800M to ale nevidím, i když bych sérii a speciálně Cruisovi tu miliardu fakt přál.


Pecku jsem čekal, Cruise a McQuarrie jsou sázka na jistotu od Edge Of Tomorrow, ale možná film roku jsem se ani neodvážil doufat. To čekání do 2.8. bude fakt těžké. Škoda toho Rennera, ale vypadá to, že Cavill bude více než důstojnou náhradou, byť bude kopat za jiný tým:-) P.S. Dvojka je super protože Woo, holubice, Zimmer (pro mně jeho top ost) a jedna z nejkrásnějších Huntgirl plus první honička (skvělá) na motorkách v sérii. Trojka a.k.a. kopírka Alias s Huntem meh:-(.


Renner do série zapadl skvěle. Postava Brandta plnila v příběhu jak GP, tak RN jednak úlohu protiváhy Huntova pohledu na věc a jednak roli podobně schopného agenta jako Hunt (na rozdíl od Dunna a Stickwella, kteréžto postavy mají spíše funkci podpory), proto mi ve F docela chyběl. Walkera úplně nepočítám, u něj se už z trailerů vědělo, že bude zrádce/záporák filmu, byť dokud byl Huntovým parťákem fungovalo to slušně. Snad se v sedmičce Brandt zase ukáže.

Mission: Impossible - Fallout 9/10

Fallout je výborný, ale Rouge Nation je pro mně pořád nejlepší mise v sérii. F má skvělé akční scény (je opravdu neuvěřitelné, co je Cruise ochoten pro diváky dělat navzdory věku, pojišťovnám a někdy možná i zdravému rozumu), ale to měl RN taky a navíc i příběh, který nebyl jen spojovák mezi jednotlivými atrakcemi. Ve F je příběh na můj vkus jen výplň mezi akčními scénami - byť ty jsou téměř dokonalé. Když už to takto postavili, ocenil bych ještě méně dějové vaty na úkor přidání další akční scény, protože ty jsou špičkové jak na úrovni realizace, tak jejich choreografie. 

Škoda toho propálení Walkera jako zrádce/záporáka v trailerech, ten moment překvapení v kině chyběl. Jedinou zásadní výtku mám k totálně WTF rádoby dojemné scéně Luthera s Ilsou, provázenou vážně míněnými hláškami o klidném spánku a Huntovi střežícímu bezpečnost světa, nebezpečně se blížící segalovskému levelu ("nikdy jsem se nikoho nebál, ale on mi nahání hrůzu"), jen v opačném gardu, u které jsem nevěděl, zda se mám smát nebo ronit slzy spolu s Lutherem, který měl na krajíčku a která jakoby vypadla z jiného filmu. 

Těším se na domácí projekci, u které budu moct některé scény pauzovat a pouštět si je opakovaně, po které možná půjde hodnocení ještě nahoru*. U sedmičky by to ale opět chtělo změnu režiséra, abychom zase dostali něco trochu jiného.

*A také že ano. Zvýšeno z 8/10 na 9/10:-).