pondělí 16. září 2024

Kinds Of Kindness 5/10

Starý známý provokatér Lanthimos je zpět, bohužel ovšem ve své obvyklé formě a jako bonus navíc v téměř tříhodinové stopáži:-). Předchozí "frankensteinovský" počin, za který si Stone zcela zaslouženě došla pro sošku a dokázal zaujmout na několika úrovních (herecky, tematicky, audovizuálně) i nefanoušky mistrovy tvorby (včetně mě), byl očividně pouhá výjimka z pravidla a Lanthimos se svou povídkovou novinkou se vrací zpět ke svým kořenům.

Což v jeho podání znamená když už ne potenciálně zábavná, tak alespoň zajímavá premisa, výborné produkční hodnoty, hvězdný casting a kvalitní herecké výkony všech zúčastněných v doprovodu nepochopitelného děje, který postrádá jakoukoliv pointu, která by vysvětlila uplynulé minuty filmu, nemalé dávky wtf momentů, nejasných motivací a jednání prakticky všech vystupujících postav a obecně použití autorských zkratek tak sofistikovaných, že se při nich vytrácí informace odkud kam vlastně vedou:-). Nepochybuju, že jde o Lanthimosův tvůrčí záměr, ale všechno dohromady to (minimálně na mě) pokaždé působí stejně - nezáživně a místy rovnou nudně.

Což je škoda, protože skvadra Stone, Plemons, Dafoe a Qualley hraje výborně (byť tentokrát to soškou pro nikoho z nich asi neskončí), obsadit stejné herce na různé postavy je chytrý nápad, jak umožnit castingu předvést šíři svého hereckého rejstříku (respektive hranice svých zábran stran nahoty na place:-)), premisy všech přítomných historek disponují nemalým dramatickým potenciálem už jen z důvodu své extravagantní podstaty (bohužel z převážné části promrhaným), povídková struktura do určité míry eliminuje problém s udržením více nebo méně otupělé pozornosti prostou změnou narativu a po formální stránce se Lanthimos naštěstí drží na uzdě (rádoby artových vsuvek je ve filmu naprosté minimum). Signifikantní scéna z traileru (efektní taneční kreace Stone) dokonale charakterizuje celý film - stylově natočená scéna náhle se zjevující v ději bez smysluplného opodstatnění.

neděle 15. září 2024

Salem's Lot

Fakt, že premiéru dlouho odsouvali a nakonec to uklidili na stream sice nepůsobí úplně sebejistě stran výsledných kvalit téhle adaptace, ale vzhledem k tomu, co se studia v poslední době odvažují pouštět do kin (poslední Exorcista, Exorcismus s Crowem, případně Firestarter, když už je řeč o Kingovi:-)), to vůbec nemusí znamenat, že film je průser.

Hororová pecka z toho asi nebude, ale minimálně na úrovni traileru to vypadá na relativně slušnou žánrovku, která Kingovi neudělá ostudu. Každopádně jediná adaptace, kterou jsem viděl, je Hooperova verze a nepamatuju si z ní vůbec nic, neb to bylo naposledy někdy v 90s, takže se na film docela těším (jelikož netuším, co mě v něm čeká). Snad si s upíry Dauberman poradí o něco lépe než s posedlými panenkami.

sobota 14. září 2024

Rebel Ridge 6/10

Minulá spolupráce Saulniera s Netflixem příliš zábavná podívaná nebyla, aktuální reparát naštěstí dopadl o poznání lépe, byť bez jistých tvůrčích zaváhání se to ani tentokrát neobešlo. Historka o válečném veteránovi přicházejícím do typického amerického zapadákova navštívit bližního svého, načež se nikoliv vlastní vinou zaplete do potyčky s partičkou místních vidláků, toho času vážených strážců zákona, příliš originality nepobrala (pánové Rambo nebo Reacher by mohli vyprávět:-)), ale důležitější je celkové provedení a to se v tomto případě povedlo. Zásluhu na tom má několik příjemných rozhodnutí, kterými Saulnier oživuje osvědčený koncept.

Jednak Pierre v hlavní roli není neohrožený akční geroj, rozdávající headshoty na všechny strany, ale realista snažící se krizové situace řešit s chladnou hlavou, díky čemuž se filmu daří budovat divákovo vzrůstající očekávání věcí příštích stran schopností a nadcházejících činů hlavní postavy (což kulminuje ve "westernové" scéně pokecu před policejní stanicí). A jednak příběhová linka se sice ubírá předvídatelným směrem (když zkorumpovaní policajti, tak rovnou spiknutí celého oddělení), ale skýtá pár zajímavých zákrut po cestě (nabídka dohody, odjezd z města, nečekaný spojenec ve finále) a podstata případu je docela vychytralá. Škodí tomu ovšem zbytečně přepálená stopáž a s tím související nijak zvlášť strhující tempo (film se pořádně rozjede až po více než hodině děje).

pátek 13. září 2024

The Apprentice

Gordon Gekko: The Origin:-). Na komorní biopic konverzačku v "nudných" kancelářských kulisách to minimálně na úrovni traileru vypadá jako překvapivě našlapaný yuppie trip. Nedivím se, že Strong za roli sklízí ještě větší dávku pochvalných reakcí než Stan, protože působí jako totální burzovní badass křížený s mafiánským kápem a nepřekvapilo by mě, kdyby si celý film nakonec ukradl pro sebe:-). 

Každopádně házení klacků pod nohy ze strany volebního týmu mr. ex-presidenta a problémové hledání distributora v zemi zaslíbené (btw lepší reklama na film než trailer a navíc zadarmo:-)) dává tušit, že tady se hladit po srsti nikdo nebude, což by se mohlo blahodárně projevit v celkové zábavnosti téhle učednické historky.

neděle 8. září 2024

Wolf Man

No konečně další nášup Whannella na obzoru, už bylo na čase:-). Doufal jsem, že si po hrátkách s neviditelným zase natočí něco originálního (Upgrade je pecka) a nebude se znovu vracet k oživování monster ze zrušeného Dark Universe, ale když už si Universal nedá pokoj a dál to s chlupáčem zkouší i po krachu verze s Goslingem, tak je fajn, že se kravaťákům nakonec podařilo k projektu ukecat právě Whannella, protože Invisible Man ukázal, že obstarožní téma dokáže pojmout moderním a hlavně zábavným způsobem. Což zrovna vlkodlak při vzpomínce na poslední universalovský pokus s Del Torem a spousty dalších no name žánrovek na totožné téma dost potřebuje. 

čtvrtek 5. září 2024

A Minecraft Movie

Tak nakonec to podle traileru nevypadá až tak špatně (tedy kromě vlasaté máničky Momoy, který působí přímo děsivě:-)), ale to jen proto, že jsem od toho dopředu nečekal vůbec nic. Vypadá to jen divně, jak se snaží skloubit typické hranaté tvary z předlohy s tradiční "realistickou" grafikou ze cgi animáků. 

Ale jak to vypadá a jak to kvalitativně dopadne (očividně se tady snaží zopakovat recept Jumanji pro mladší publikum) je vlastně úplně jedno. Film podle nejprodávanější hry všech dob bude totální cashgrab tak jako tak. Teď už zbývá jen konečně vytáhnout Sims z produkčního pekla a hollywoodská ofenzíva na peněženky rodičů bude završena:-). 

středa 4. září 2024

Napoleon (The Director's Cut)

Scott sice už stačil potvrdit, že pustit do světa i původní čtyřhodinovou verzi není žádný problém, ale po vydání DC verze je jasné, že tady by nijak zásadně nepomohl ani pětihodinový sestřih. Dokud z toho neudělá minimálně desetihodinovou minisérii, tak při tom zvoleném konceptu "all in one" z toho pořád zbyde jen encyklopedická přehlídka postav, míst a událostí bez jasné autorské vize. Při vší úctě ke Scottovi (dvojka Gladiatora bude určitě pecka:-)) i takový Alexander od Stonea má nějaký vlastní ksicht (samozřejmě myšlen Final/Ultimate Cut).

Přitom těch přístupů, jak se k takovému monstr tématu postavit, bylo spousty. Stačilo se vykašlat na politiku a bitvy a soustředit se jen na toxický vztah Phoenixe a Kirby (ala Marriage Story). Nebo se naopak vykašlat na vztahovku a natočit procedurální válečný epos (ala Waterloo). Nebo to mohl odvyprávět z pohledu Neye a postavit celý film na složitém přátelství mezi ním a Napoleonem. Prostě cokoliv, aby to nepůsobilo jen jako kandidát na povinné promítání pro školy.

pondělí 2. září 2024

Signs

Poslední fakt prvotřídní kousek tehdejšího wonderboye s výbornou emzáckou atmosférou ala CE3K a to mám určitou slabost i pro Village (respektive převážně pro první polovinu filmu, ve které se pokoušel budovat podobně tajemnou auru strachu z neznáma, jako v případě jeho předchozího výletu do kukuřičného pole) a jistá, prozatím ještě nesmělá, kritika jeho originálních příběhových konstruktů, co si tak pamatuju, se poprvé objevila už zde (voda je pro emzáky toxická a k invazi si vyberou planetu, jejíž povrch je složen převážně z vody?).

Těžko soudit, proč to poté už taková po všech stránkách (příběh, postavy, atmosféra, styl) strhující jízda, jakou Shyamalan předvedl tím kvalitativním hattrickem na přelomu milénia, nikdy nebyla, když o originální nápady, kvalitní casting a studiové rozpočty nouzi ani v dalších letech neměl a prakticky si mohl točit, co a s kým chtěl, tj. podobný režisérský status, jakého později dosáhl Nolan nebo Villeneuve. Na druhou stranu tohle vítězné trojkombo duchů, superhrdinů a emzáků už mu nikdo nesebere a Hollywood je plný lidí, kteří se podobné metě ani nepřiblížili.

Napoleon (The Director's Cut) 7/10

Scott už před premiérou kinoverze lákal fanoušky na čtyřhodinový prodloužený sestřih, což nakonec neklaplo, ale kompromisem budiž aktuální třiapůlhodinový sestřih (přičemž Scott po jeho vydání potvrdil, že původní čtyřhodinová varianta je stále ve hře, bude-li o další verzi filmu ze strany publika zájem). Navzdory dodatečným téměř padesáti minutám navíc oproti kinoverzi se bohužel neopakuje scénář průlomové DC verze Kingdom of Heaven (která disponovala podobně vydatnou porci nového obsahu), nýbrž Gladiatora nebo Robina Hooda.

Což znamená, že žádné původně vynechané zásadní nové scény nebo rovnou celé dějové linky, které by pomohly odbourat zkratkovitost a didaktičnost celého vyprávění, se v nové verzi neobjevují. Scott přidal jen pár nepodstatných dodatečných nebo rozšířených (převážně dialogových) scén tady a támhle (věnujících se více vztahu ústředního páru, důkladnějšímu pohledu do soukromí a neúspěšnému válečnému tažení na východě, z novinek stojí za pozornost jen neúspěšný atentát a jedna bitevní sekvence navíc, která sice vytěžuje eRkový rating na maximum, ale netrvá ani minutu:-)), ze kterých mírně profituje především postava Kirby (jasněji vystavěná motivace a hlubší charakterové pozadí). Z čehož plyne, že narativ, tón i celkové vyznění filmu zůstává oproti kinoverzi nedotčeno.

Nadále jde o epickou historickou fresku, která s ohledem na množství událostí a postav, které je potřeba vměstnat do akceptovatelné celovečerní stopáže (i napodruhé nepříliš obratně - vlastně se divím, proč se Scott nerozhodl namísto DC verze rovnou pro minisérii, když je film určen pouze pro stream), připomíná spíše audiovizuálně vypiplanou stručnou lekci z dějepisu než autorsky uchopený biopic a její přednosti jsou primárně v produkčních hodnotách (výborný casting, velkolepá výprava a kostýmy, netradiční, ale excelentní OST a monumentální měřítko bitevních scén). Celkově pro fanoušky kinoverze (včetně mě) se jedná o příjemný bonus navíc, pro nefanoušky nová verze nepředstavuje podstatný důvod se k filmu znovu vracet, protože se dočkají prakticky téhož, jen ve více rozvleklejší stopáži.