pondělí 2. září 2024

Napoleon (The Director's Cut) 7/10

Scott už před premiérou kinoverze lákal fanoušky na čtyřhodinový prodloužený sestřih, což nakonec neklaplo, ale kompromisem budiž aktuální třiapůlhodinový sestřih (přičemž Scott po jeho vydání potvrdil, že původní čtyřhodinová varianta je stále ve hře, bude-li o další verzi filmu ze strany publika zájem). Navzdory dodatečným téměř padesáti minutám navíc oproti kinoverzi se bohužel neopakuje scénář průlomové DC verze Kingdom of Heaven (která disponovala podobně vydatnou porci nového obsahu), nýbrž Gladiatora nebo Robina Hooda.

Což znamená, že žádné původně vynechané zásadní nové scény nebo rovnou celé dějové linky, které by pomohly odbourat zkratkovitost a didaktičnost celého vyprávění, se v nové verzi neobjevují. Scott přidal jen pár nepodstatných dodatečných nebo rozšířených (převážně dialogových) scén tady a támhle (věnujících se více vztahu ústředního páru, důkladnějšímu pohledu do soukromí a neúspěšnému válečnému tažení na východě, z novinek stojí za pozornost jen neúspěšný atentát a jedna bitevní sekvence navíc, která sice vytěžuje eRkový rating na maximum, ale netrvá ani minutu:-)), ze kterých mírně profituje především postava Kirby (jasněji vystavěná motivace a hlubší charakterové pozadí). Z čehož plyne, že narativ, tón i celkové vyznění filmu zůstává oproti kinoverzi nedotčeno.

Nadále jde o epickou historickou fresku, která s ohledem na množství událostí a postav, které je potřeba vměstnat do akceptovatelné celovečerní stopáže (i napodruhé nepříliš obratně - vlastně se divím, proč se Scott nerozhodl namísto DC verze rovnou pro minisérii, když je film určen pouze pro stream), připomíná spíše audiovizuálně vypiplanou stručnou lekci z dějepisu než autorsky uchopený biopic a její přednosti jsou primárně v produkčních hodnotách (výborný casting, velkolepá výprava a kostýmy, netradiční, ale excelentní OST a monumentální měřítko bitevních scén). Celkově pro fanoušky kinoverze (včetně mě) se jedná o příjemný bonus navíc, pro nefanoušky nová verze nepředstavuje podstatný důvod se k filmu znovu vracet, protože se dočkají prakticky téhož, jen ve více rozvleklejší stopáži.