čtvrtek 19. září 2024

Presumed Innocent (Sezóna 1) 8/10

Hutné soudní drama kombinované s napínavým procedurálním vyšetřováním a psychologickým rodinným dramatem s výborně hrajícím trojlístkem Ford, Dennehy a Julia, totiž Gyllenhaal, Camp a Sarsgaard a překvapivým vyústěním stran odhalení skutečné identity pachatele, tentokrát jak pro znalce látky, tak i pro nově příchozí. 

Oproti Turowově knižní předloze i předchozí filmové adaptaci od Pakuly toho totiž Kelley v sérii po příběhové stránce dost změnil (respektive zjednodušil) nebo rovnou vypustil, což je v některých případech škoda (vynechání postavy najatého advokáta) a v jiných je to kupodivu ku prospěchu věci (podíl na zločinu zametením stop ve snaze zmást vyšetřovatele a snaha přehodit vinu na někoho jiného a v neposlední řadě výměna na pozici viníka).  

Díky tomu se naštěstí nejedná o prostou kopírku Pakulova filmu a sérii si tak užijí i jeho fanoušci. Zkrácení o pár dílů by sérii asi prospělo, protože někdy uprostřed sezóny (mezi podáním obvinění a zahájením soudního přelíčení) tempo trochu poleví, na druhou stranu vyloženě "výplňového" obsahu (častý to neduh seriálové produkce nejen v poslední době) je tady naprosté minimum. Celkově vynikající první sezóna a jsem zvědavý, zda se Kelley v druhé sezóně rozhodne adaptovat Turowovo knižní pokračování (navzdory značnému časovému skoku) nebo se vydá vlastní cestou:-).