sobota 28. září 2024

Wolfs 6/10

Předně natočit film o fixerech, pojmenovat jej Wolfs a ani náznakem nezmínit toho nejvíc nejlepšího Wolfa vůbec, tzn. Keitela, je opomenutí hraničící s urážkou:-). Už jen proto, že nejnovější Wattsův počin se na kultovní vystoupení Keitela (a zbytek party) v tarantinově historce z podsvětí nechytá prakticky v žádném ohledu. Protože dopadl dost podobně jako jiný nedávný pokus o hvězdnou akční komedii ze stejné produkční stáje, tj. Limanovi Instigators.

Cupertino i tentokrát vsadilo na star power faktor v kombinaci s vysokými produkčními hodnotami a zbytek filmu (postavy, příběh, dramaturgie) už moc neřešilo, Watts si odpočinul od blockbusterové pavoučí produkce u konkurence a znovu si vyzkoušel autorský projekt a dvojice Clooney a Pitt se po letech opět sešla na jednom place, aby si vzájemně poměřila level svého charismatu a především si jednoduše došla pro tučný šek za minimum práce před i za kamerou (vzhledem k producentskému kreditu). Watt má velké štěstí v tom, že do hlavních rolích ukecal právě Clooneyho s Pittem, kteří dokážou utáhnout celý film jen na základě svého hereckého projevu a společné buddy chemie.

Protože samotná historka, nad rámec zajímavé výchozí premisy o dvojici konkurenčních fixerů, kteří pod vlivem okolností musejí začít spolupracovat, příliš nápaditá není (od předvídatelné příběhové linky s domněle mrtvým "problémem", který postupem času přiroste oběma profesionálům k srdci a v závěru neváhají nasadit svůj život k jeho záchraně, přes dialogové výměny postrádající důvtip a jiskru, až po vlastní děj, který nenabízí moc zábavných/vtipných/absurdních situací, kterými by hlavní postavy provedl, jak je u podobných žánrovek dobrým zvykem) a v některých ohledech přímo pokulhává (Watts dávkuje humor vskutku šetrně a střed terče trefuje s proměnlivým úspěchem).

Celkově komorní konverzační záležitost se skromnou dávkou akce ve finále (která sice zpracováním nijak nevystupuje z řady, ale jde o příjemné rozptýlení po předchozí jednotvárné dialogové náloži) a s nikterak strhujícím tempem, na kterou by se bez Clooneyho a Pitta zapomnělo obratem po premiéře. Takto se na ni zapomene až o pár dnů později:-).