pondělí 26. srpna 2024

Alien: Romulus 8/10 (Revize)

Tak po opakované projekci se moje prvotní podezření proměnilo v jistotu. Když pominu nerealizovanou Blomkampovu pětku s Weaver, Henriksenem a Biehnem (která by z logiky věci sázela na tu samou kartu jakou Alvarez vytáhl zde, tj. "to nejlepší z obou světů" - napůl regulérní pokračování a napůl nostalgická vzpomínková projížďka plná fan service obsahu), tak je Alvarezův film to nejlepší/nejzábavnější, co se v téhle sérii natočilo od původní tetralogie.

Největší výtky z premiérové projekce i na opakovaný pokus bohužel přetrvaly. Neřeším nesmyslný nitpicking, protože "rozebrat na prvočinitele" jde i synopse kultovní jedničky (proč vůbec vesmírné kamiony řídí lidi, když jsou k dispozici syntetici, kteří mohou pracovat 24/7 a poslouchají Weyland-Yutani na slovo?) a dvojky (jak to, že v koloniích nemají vlastní jednotku koloniálních mariňáků se Sentry Guny a příručními atomovkami a musejí čekat celé týdny než dorazí pomoc?), co ovšem mohlo dopadnout přece jen lépe, je digitální cameo a final boss na konci filmu.

Kdyby měl Alvarez k dispozici 200 mega a živého Holma pro mocap, tak by to digitální cameo asi dopadlo jinak, naneštěstí neměl ani jedno a tak se zařadil hned vedle Rouge One se stejně umělohmotným Cushingem. Stran nového bubáka ve finále chápu záměr, ale podobné fyzické kreace (napůl člověk a napůl mimozemský šmejd z vesmíru) mi nahání hrůzu ve věcech typu Thing, zatímco v Alienovi mi jen pokaždé připomenou, jak originální a nadčasový je Gigerův a Cameronův (vedle full metal queen bitch pozměnil i vzhled samotného Aliena a vznikl z toho warrior) klasický design.

Nicméně podstatné je, jak to celé funguje dohromady. A v tomhle ohledu se to Alvarezovi podařilo namixovat nejlépe, jak to jen šlo. Parádní retro futuristická výprava a atmosféra ala Scottův originál, reference na celou ságu, takže si na své přijde fanoušek každého filmu, hromada easter eggů, pár nových nápadů (nulová gravitace, android hacking) a smysluplné obohacení kánonu (zakuklený drone po vyhřeznutí chestburstera, retcon mutagenu z prequelů). Kultovka z toho nebude, na to filmu chybí nějaké ikonické scény a výraznější postavy, jakými disponuje jednička s dvojkou, ale parádní žánrovka a plnohodnotný přírůstek do série (hravě překonávající Scottovy prequely), to je bez debat:-).