pondělí 19. srpna 2024

The Union 4/10

Netflix to myslel dobře (proč si nepořídit vlastní špionážní sérii po vzoru konkurenční M:I a navíc s nemalou dávkou humoru?), ale dopadlo to jako vždycky (bezvýznamná spotřebka nevalných kvalit).

Příběh? Kopírka spousty příběhových prvků z jedničky M:I (premisa s odcizeným seznamem tajných agentů, partnerský trojúhelník mezi hrdinou, záporákem a kolegyní lomeno odcizenou manželkou, záporák rekrutován z vlastních agenturních řad a dokonce i na ten plot twist s domnělým skonem jisté postavy po pádu z mostu dojde:-)) v doprovodu obligátního filmového cestopisu po starém kontinentě.  

Akce? Jedna letmá, trochu odvážněji pojatá, scéna (pád z výšky skrze sklo spolu s kamerou), zbytek naprostá rutina od choreografie, přes měřítko až po snímání. Humor? Překvapivě skromné zastoupení obecně, přičemž zábavný potenciál plynoucí z premisy "amatér z donucení přes noc profesionálem" naprosto nevyužit. Casting? Wahlberg zase hraje svou obvyklou škatulku "sympatický chlápek odvedle", Berry se zase pokouší etablovat v roli silné ženské hrdinky (s podivným přelivem na hlavě) a Simmons se vytrvale snaží trousit napůl drsné a napůl vtipné hlášky, což působí napůl směšně a napůl trapně. Celkově ztráta času a další důkaz, že z pásové výroby Netflixu padají podezřele často zmetky.