pondělí 26. srpna 2024

Greedy People 6/10

Ponciroli před nedávnem příjemně překvapil se svým stylovým nízkorozpočtovým příspěvkem do westernového žánru Old Henry a trailer na jeho novinku sliboval stylovou nízkorozpočtovou krimi komedii ve stylu ranných "coenovek", tudíž moje očekávání stran kvalit filmu byla nastavena poměrně vysoko. Naneštěstí zůstala z nemalé části nenaplněna.

Klasická premisa s postradatelnou mrtvolou a nepostradatelným balíkem peněz, partička všehoschopných (nebo naopak neschopných) postav, příběhová linka šikovně propojující osudy jednotlivých postav, atmosféra typického amerického zapadákova, převážně konverzační podívaná obohacená o několik explicitních scén, ve kterých se zúročí eRkový rating, pomalé tempo vyprávění, s čestnou výjimkou Gordona-Levitta nehvězdný casting a obecně skromné produkční hodnoty.

Po formální stránce jsou obvyklé žánrové atributy všech podobných historek splněny. K působivějšímu výsledku ovšem Poncirolimu chybí opora na papíře. Humor sice ve filmu přítomen je, ale v nikterak závratném množství, takže je dávkován značně spartánsky (největší chyba filmu, přitom podobný typ žánrovek po vydatném černohumorném podání přímo volá), dialogové výměny postrádají potřebnou jiskru a konflikty mezi postavami nejsou řešeny příliš strhujícím způsobem. Což je škoda, protože casting podává slušné herecké výkony a finále je správně realisticky "nekompromisní".