sobota 24. srpna 2024

Oddity 6/10

Na nízkorozpočtovou záležitost, která nestojí na hvězdném castingu, velkolepé trikové stránce, nebo nebývale originální premise, to je slušná žánrová práce a McCarthy dokazuje, že práci za kamerou zvládá bez větších problémů. Bohužel s prací za psacím stolem je to v jeho případě poněkud horší. Což je škoda, protože stačilo v příběhu dotáhnout pár detailů tady a támhle a z McCarthyho filmu mohlo být další příjemné hororové překvapení letošního roku.

McCarthy pomalým tempem vyprávění a především skrze detektivní premisu, v rámci které poměrně dlouho není jasné, o co v příběhu vlastně půjde (psycho thriller, duchařina, slasher, monstr horor?), průběžně buduje příjemné tajemno a nervózní atmosféru (v mnoha scénách se vlastně nic zvláštního neděje a přesto by se napětí dalo krájet), k čemuž mu dopomáhá i casting podávající solidní výkony a pár strategicky rozmístěných lekaček (flashback se stanem a foťákem je tedy řádně infarktový:-)), takže ani celkově komorní pojetí s minimem postav a lokací nepředstavuje překážku.

Jakmile se ovšem McCarthy dopracuje k plot twistu a konečně vyloží karty na stůl, začne film poměrně rychle ztrácet tah na branku a do té doby výborně fungující atmosféra, plná nejistoty a strachu, se začne pomalu, ale jistě vytrácet. Problémem totiž je, že k téhle příběhové otočce nedojde v samotném závěru, ale necelou půl hodinu před koncem filmu, načež děj následně nabere poněkud předvídatelný, respektive překombinovaný, kurz. Mírně rozpačitý dojem z výsledku poté podtrhne neuspokojivé finále. Jako kraťas nebo epizoda The Outer Limits by to nadělalo větší paseku.