pondělí 18. prosince 2023

Superbad

V rámci plnění domácího úkolu průběžně si doplňovat filmové vzdělání filmy, které jsem ve své době záměrně/náhodou minul, úplně poprvé zkouknuto až loni (shodou náhod skoro přesně před rokem) s dalším podobným kultovním hitem z 2007 ze stejné tvůrčí stáje a to Knocked Up a musím říct, že se v obou případech dostavila spokojenost:-).  

Fanoušek Rogena ani Hilla moc nejsem (s čestnou výjimkou dvojice Jump Street - to jsou pecky, které můžu vidět každý rok) a nemám potřebu film, minimálně v dohledné době, vidět znova, ale na první dobrou to bylo moc fajn a tímto potvrzuju, že to skvěle funguje jednak po všech těch letech (a všech podobných filmech, které přišly potom) a jednak i pro nově příchozí (kteří jsou už věkem poněkud jinde). Vidět to někdy v době premiéry (tj. zhruba v období, ve kterém bych byl pro film ideální cílovka), tak by se z toho pro mě velice pravděpodobně žánrová klasika/kultovka stala taky. 

Protože sympatické postavy, bezchybný casting jak hlavních, tak i těch nejmenších vedlejších rolí (oblíbená hra na "najdi už tehdy nebo až později známou tvář" se tady hraje skoro sama), příjemná feel-good atmosféra, příběh pěkně šlape, fakt zábavné gagy (mimoň s falešným id s přehledem vede:-)), ale hlavně přes všudypřítomné f-wordy, které se ve filmu rozdávají na všechny strany, je z filmu cítit "srdíčko" jak na straně postav, tak i samotných tvůrců a to se počítá.