pátek 15. prosince 2023

Civil War

A sakra, trailer vypadá docela nadějně, podobné dystopické téma mám hodně v oblibě a navíc v dnešní době bude tím správným způsobem na těch správných místech rezonovat (byť je to v reálu úplně stejné sci-fi, jako by to bylo sci-fi dejme tomu před dvaceti lety:-)), plus na Dunst a Plemonse se rád podívám kdykoliv v čemkoliv, ale má to na svědomí Garland, který mě autorsky naposledy bavil u Ex Machiny a vše, co zplodil poté, jsem už více nebo méně protrpěl. 

Snad to nebude podobný omyl jako minule a Garland si tentokrát odpustí všemožné alegorie a angažované komentáře a dodá jen chytrou satiru a trefnou kritiku současné společnosti. A kdyby si při tom vzpomněl i na nějakou efektní akci a epické měřítko, tak bych se taky nezlobil.


Doufám, že Garland bude mít koule a ve filmu proběhne útok zdivočelého davu na Kapitol po kibicování tajemného muže z lidu v pozadí:-). Trailer pěkná práce a skoro to až vypadá, že Garland dostal rozum a vrací se zpět k zábavným žánrovkám bez rádoby intelektuálního balastu:-), tak doufám, že to bude fakt reportážní (doslova i přeneseně) jízda partičky novinářů rozvrácenou kolébkou demokracie a každou chvíli budou při dokumentování situace bojovat o život. A ne že military sekvence budou jen taková omáčka na pozadí (respektive do traileru:-)) a celé to bude komorní dialogová road movie, nebo tak něco. To by s takhle vděčným námětem byla docela škoda.


Jo, jo, taky mám ten pocit, že tady studio jede klasickou trailerovou past a ukazuje jen to, co publikum chce vidět a nikoliv to, o čem ten film skutečně bude:-). Námět je super, trailery jsou fajn, ale zůstávám ostražitý, protože z Garlanda může vypadnou cokoliv od skvělé žánrovky (Ex Machina) po pseudoartovou nudu (všechno ostatní). Doufám v první, obávám se druhého.


Jsem na tom stejně a vše po Ex Machina jde mimo mě, ale tohle je pro mě fakt pecka a pod tíhou aktuálních dojmů prozatím jeden z nejlepších filmů roku:-).

Trailery samozřejmě kecají, protože jinak by se na film běžné publikum asi lákalo dost těžko a ve výsledku má film o dost jiný feeling, jak oproti trailerům, tak i oproti ostatním Garlandovým filmům, ale komu na jeho posledních počinech (jako mě:-)) vadila ta sebestředná pseudoartová onanie, tak tentokrát může zůstat v klidu. Tohle ve filmu vůbec není a Garland se soustředí na úplně jiné věci.