čtvrtek 11. února 2021

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

Lucas imho dost nezvládl dramaturgii celé trilogie a rozdělení, co který díl bude vyprávět. Sice E1 má své momenty a některé z nich jsou opravdu skvělé (duel, závod kluzáků, Maul), už po odchodu z kina po E2 jsem si říkal, jak úplně zbytečná E1 byla stran toho hlavního storyarcu (pád Annakina na temnou stranu síly a tragický zrod Vadera) a těch 130 minut E1 se mohlo využít mnohem lépe a po odchodu z kina po E3 jsem měl úplně stejný pocit z E2. Co podstatného se v E1 událo? Nalezení Annakina, seznámení se s Obi Wanem (a dejme tomu s Amidalou), vzestup Palpatina a vstup Annakina do řádu, zbytek byl nepodstatný balast (byť, jak jsem psal výše, v některých momentech skvělý). Co podstatného se stalo v E2? Začátek klonových válek, Annakinova čistka v poušti a sňatek s Amidalou. Zbytek opět nepodstatný balast (ale samozřejmě Jango, honička speederů, souboj v poli asteroidů nebo závěrečná bitva jsou super).

Celou E1 měl Lucas zkrátit na 10 minutový prolog, zbytek prvního filmu řešit počátek klonových válek (tj. v podstatě z E2 udělat E1) a měl by zhruba 4,5h čistého času na to, aby v E2 a E3 důkladně rozvedl onen storyarc, kvůli kterému celá prequelová trilogie vznikla. A nebo ideálně vypustit i E2, z E1 udělat textové intro (imho bych E1 vypustil úplně), z E2 udělat 10 minutový prolog (válka klonů začala) a události E3 rozprostřít na celou trilogii. E3 prostě hodně trpí právě na to, že Lucas ten storyarc vměstnal do jednoho filmu a neměl tak dostatek času, aby všechny motivy dostaly tolik prostoru, kolik bylo potřeba. Na druhou stranu právě proto je E3 zdaleka nejlepší díl z prequelové trilogie, protože to, o čem měla celá trilogie být, je téměř převážně právě v E3.


Já bych zašel ještě dál a k original trilogy bych přidal jen E3, ať už v playlistu jako první v řadě jako prolog k původním filmům nebo na konec jako epilog (pokud někdo původní trilogii nezná, aby se neochudil o zvrat v pětce) a nepovinně ještě Rouge One, pokud by neznalému divákovi vrtalo ve čtyřce hlavou, proč byli v Impériu takoví idioti stran projektování Death Star (plus bonusově, aby se konečně přesvědčil, proč je Vader nekompromisní badass, což z original trilogy není až tak patrné). V E3 je v podstatě úplně všechno, co je potřeba vědět k tomu, proč a jak se z Annakina stal Vader. E1 a E2 imho stojí za to jen čistě pro OST (skvělé jsou všechny) a pár klíčových scén. Samozřejmě výše uvedené píšu čistě z pohledu storytellingu. Pokud někdo ty filmy zbožňuje všechny, tak není o čem - ať si je užije jeden vedle druhého. E7 až E9 plus Solo jsou pak na úplně jinou debatu.