neděle 13. června 2021

A Quiet Place Part II 7/10

Vychtěné pokračování (a je to na filmu imho vidět, ať už Krasinského do vzniku dvojky donutilo studio, Blunt nebo on sám nakonec změnil názor), ale kéž by všechna vychtěná pokračování dopadla alespoň takto.

Je fakt, že jde spíše o A Quite Place 1.5 a kdyby mi někdo řekl, že je to režisérská verze jedničky s hodinou a půl nových záběrů, které původně skončily na podlaze střižny (z časových, nikoliv kvalitativních, důvodů), tak bych tomu bez problémů věřil, protože film opravdu nepřináší nic moc nového, ať už jde o lore toho fikčního světa (což jsem trochu po jedničce doufal*), dějovou linku, nebo vývoj charakterů a to těch stávajících i nově příchozích (kromě Murphyho nestojí nikdo další za řeč a i samotná Murphyho postava není, bohužel, nijak zvlášť prokreslena). Škoda rovněž doslova utnutého konce, který postavy zanechává rozestavěné jako v šachové partii a jen umocňuje pocit, že celý film je jen taková mezihra, resp. filler mezi jedničkou, která představila svět a postavy a velkým finále (ať už to bude cokoliv) ve trojce.

Na druhou stranu Blunt i děcka pořád hrají skvěle, sound design je stále pecka, o napětí a akci není nouze, screen time monster šel nahoru a prolog z doby day one je fajn (a i když do lore nepřináší vůbec nic nového a film by se bez něj úplně obešel, alespoň je to šance znovu se setkat s Krasinského postavou). Koho bavila jednička a nebude od dvojky čekat nic nového, ale jen další setkání se svými oblíbenými postavami (tzn. profláklý koncept "more of the same"), nebude v zásadě zklamán.

*A pokusí se třeba vysvětlit, co vůbec při invazi a po ní dělala armáda a proč se - po zjištění, že monstra jsou citlivá na zvuk - nepokusila na monstra zaútočit sonickými zbraněmi v celém jejich spektru od infra po ultra zvuk, aby zjistila, zda na některou frekvenci náhodou nereagují paralyzujícím způsobem. O protiútoku ze vzduchu, kde je monstra nemohou nijak ohrozit, ani nemluvě. Odhalení ve dvojce, bohužel, zavdává příčinu jen k dalším otázkám - co se stalo se všemi těmi letadlovými loděmi, které v době invaze byli na vodě a jak je možné, že lze monstra zabít střelnou zbraní/ocelovou trubkou, ale exploze, která má násobně větší kinetickou energii, jim neublíží?).