úterý 9. srpna 2022

Thirteen Lives 9/10

Až se mně v mém okolí zase někdo zeptá, jaký film s maskovanými superhrdiny bych mu doporučil, řeknu mu tento. Postavy v něm sice nemají superschopnosti (no, i když ... potápět se dobrovolně ve tmě a ve stísněném prostoru, kam se sotva s výstrojí vměstnám, několik hodin v kuse a bez možnosti na záchranu, kdyby se něco pokazilo, wow:-)), ale hrdinové to jsou a zamaskováni jsou taky, takže se to počítá:-)). 

Howard sice sem tam má slabé chvilky, ale když zrovna ne, tak to o to více stojí za to a tohle je právě takový případ. Procedurální (první plus) drama natočené s maximální snahou o realističnost (druhé plus), na základě skutečných událostí (třetí plus), které dobře dopadne (čtvrté plus), se špičkovými a při tom civilními hereckými výkony Mortensena s Farrellem (přičemž Edgerton není o moc pozadu, jen nemá tolik prostoru jako titulní dvojice), nehrající zde žádné typické hollywoodské "drsňáky", ale obyčejné chlapy, kteří jsou schopni a ochotni pomoct (páté plus), doplněné domácími herci ve vedlejších rolích a natáčené na tamějších lokacích (šesté plus), se sugestivními a skvěle atmosférickými podvodními sekvencemi (sedmé plus) a s napínavým dějem, i když předem víte, jak to celé nakonec dopadne (osmé plus) a to vše bez typicky hollywoodského patosu, citového vydírání diváka dojemnými scénami (neukázat uvězněnou skupinku až do jejich nalezení byl velmi chytrý tah) a obvyklých klišé, typu záchran na poslední chvíli, dokonalých čítankových hrdinů nebo zlého establishmentu, házejícího hrdinům klacky pod nohy (deváté plus). Moc mně nenapadá, jak by to Howard mohl natočit ještě nějak výrazně lépe:-). 

P.S. Dokument jsem neviděl (a po tomto filmu budu rozhodně muset doplnit) a k celé události jsem si pamatoval akorát to, že se něco takového před pár lety stalo (plus tu Muskovu bizarní pseudokauzu), tak možná i proto na mně filmová rekonstrukce případu tak zapůsobila.