pátek 12. srpna 2022

Stargate

Tak asi budu jeden z mála, který má v oblibě o malinký kousek víc seriál (SG-1, ty ostatní jsem zdaleka neviděl celé a už to nebylo úplně ono, takže jsem ani neměl chuť to napravovat) než původní film:-). Tedy měl jsem, už si ani nepamatuju, jak je to dlouho, co jsem jak seriál, tak film viděl.

Emmerichův film je ale parádní, ta kombinace sci-fi (červí díry a mimozemšťané) a historie (egyptská mytologie a otroci) mi tehdy přišla jako geniální nápad. K tomu výborná dvojka Russell a Spader a parádní OST od Arnolda, který tímto filmem prorazil. Nicméně už tehdy jsem trochu litoval, že z tak skvělé premisy Emmerich s Devlinem ve filmu nevytěžili mnohem víc, než pobíhání okolo jedné poloprázdné vesnice a jedné pyramidy v poušti. Viděl jsem to někdy ve stejné době jako Startrekový DS9 na satelitu (sice jsem tomu vůbec nerozuměl, ale to tenkrát vůbec nevadilo:-)) a tak jsem si dokázal představit ten obrovský potenciál, co kde a jak ve filmu mohlo být, kdyby na něj měli jen o trochu víc peněz (ID4 byl jen o těžko uvěřitelných 20 mega dražší a vypadá násobně velkolepěji).

Peněz na to sice více neměli (paradoxně právě naopak), ale ten zmíněný potenciál se podařilo naplnit právě seriálu. Jasně, lesy za Vancouverem pomalu v každé epizodě nebyly úplně vrchol originality (The X Files na tom byl dost podobně), jednotlivé zápletky byly častokrát jen rip-offy ze Star Treku, Babylonu 5, The Outer Limits, nebo Amazing Stories a lore doznal od filmu k seriálu nemálo změn, ale Anderson, příklon k humoru a vetřelcoidní Goa'uldi byli pro mně tenkrát nejvíc:-).

To ale nemění nic na tom, že žádný seriál by dost možná nikdy nevznikl, nebýt Emmerichova výborného filmu, takže nakonec win win scenario jak pro fanoušky filmu, tak seriálu:-).