úterý 4. dubna 2023

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves 8/10

Tak fajn, sypu si popel na hlavu, dopadlo to mnohem lépe, než jsem předpokládal (slovy klasika "domněnka je matka všech průserů" a tady se to zase pro jednou potvrdilo:-)). Trailery mě nijak zvlášť nepřesvědčily jak prezentovanými triky, které vypadaly dost bídně, tak celkovým "produktovým" stylem, který na mě působil jako klasická studiová rutina, natočená podle standardizované blockbusterové šablony. Kino tak původně nebylo vůbec v plánu a ke změně došlo až po všeobecné chvále, která se na film snesla ze všech stran (aneb word of mouth stále funguje:-)). Naprosté nadšení se sice v mém případě tak úplně nedostavilo, ale vzhledem k tomu, že slušný vysokorozpočtový fantasy blockbuster je v současnosti značně nedostatkové zboží, každý povedený pokus se počítá a tenhle povedený rozhodně je.

O slavné a veleúspěšné herní předloze vím pouze to, že něco takového na poli deskových her existuje. Párkrát jsem sice někde zaznamenal slovní spojení typu Neverwinter nebo Baldur's Gate (aniž bych tušil, o co přesně se jedná), ale to je víceméně vše (abych ve filmu zjistil, že pochází právě odtud:-)). Tudíž jsem v ději zcela nepochybně úplně minul pravděpodobně tuny vyložených i nenápadných referencí a odkazů na kdeco z tohoto univerza. Umím si tak představit, že pokud je někdo fanoušek, dokáže fan service faktor pozvednout divácký zážitek ještě na vyšší úroveň spokojenosti.

Tvůrci se kupodivu v úvodu filmu absolutně nijak nezdržují s jakýmkoliv představováním univerza a worldbuildingem pro nováčky (textová předmluva ve stylu "bylo nebylo, bla bla bla", ani stručný rekapitulační prolog (kde to jsme a co tam děláme) se tady nevede:-)) a vrhají diváky přímo doprostřed děje. To u podobných filmových "představovaček" zavedených značek nebývá tak často zvykem. Jakožto naprostý neznalec univerza jsem se tak po pravdě docela ztrácel v tom, kde se právě teď zrovna nacházíme, kdo nebo co je tohle a jak přesně co funguje (stran vzájemných vztahů mezi frakcemi, rasami, říšemi a obyvateli zdejšího světa, nebo úrovně magických a silových schopností konkrétních postav), naštěstí díky přímočarosti příběhu, který se příliš nesoustředí na provázanost děje s univerzem a mohl by se odehrávat v podstatě kdekoliv a kdykoliv, není problém i pro nezasvěcené diváky pochopit, kdo je s kým proti komu a proč. 

Většina mých počátečních obav, plynoucích z pro mě nepřesvědčivých trailerů, se během sledování filmu postupně rozplynula. Typické neduhy současných produkcí, tj. nedostatečný rozpočet, proměnlivá kvalita triků a natáčení převážně před blue/greenscreenem a nikoliv v rámci reálných lokací, se zde prakticky nekonají. Triky jsou nakonec úplně bez problémů a vůbec nepůsobí tak nedodělaným dojmem a celkovou laciností, jako tomu bylo v  trailerech. Někoho pravděpodobně potěší rovněž použití praktických efektů (v poslední době je to tak říkajíc trendy a známka punku fan service snah tvůrců směrem k divákům), které jsou sice svou přiznanou nedokonalostí v záplavě obvykle precizního CGI všude okolo tak trochu jako pěst na oko, ale ochota tvůrců jít fanouškům naproti se cení. Výprava, kostýmy, lokace (Island a Irsko málokdy zklamou a nestalo se to ani tentokrát), počty komparzistů i zmíněné triky jsou na více než slušné úrovni a celkově film naštěstí nepůsobí jako nějaký podfinancovaný projekt určený pro televizi nebo stream.

Z pohledu příběhu zaslouží tvůrci pochvalu za fakt, že se konečně zase po dlouhé době nezachraňuje celý zdejší svět/vesmír/jiná dimenze/kdovíco a osud všech obyvatel kdovíčeho nezávisí na neuvěřitelně nebezpečné výpravě (pochopitelně rasově/třídně spravedlivě diverzifikované) skupinky statečných hrdinů za neuvěřitelně mocným kdovíčím, které se nachází/ukrývá kdovíkde, protože tohle tady už bylo nespočetněkrát v nejrozličnějších variacích. Přestože se zde, jako tradičně v tomto žánru, zdolává quest po questu, další plusové body putují k tvůrcům za chytrý nápad celé vyprávění pojmout jako heist movie, což s sebou přináší obvyklé propriety v podobě rekrutování členů týmu, specializace jednotlivých postav, plánování a následné realizování samotné akce a samozřejmě nesmí chybět ani "překvapivá" příběhová klička ve stylu akce neprobíhá podle původních předpokladů a je potřeba improvizovat. 

V neposlední řadě kvituji s povděkem, že povinný rodinný prvek je značně omezen a postupné sbližování s potomkem nepřekračuje únosnou míru. Obával jsem se, že půjde o středobod celého filmu, tvůrci se k plnění kvót na konto rodinných hodnot naštěstí dostanou prakticky až v úplném závěru. Paradoxně samotných draků a doupat je v ději docela poskrovnu, ale upřímně to nikterak nevadí. Tvůrci totiž dali dohromady zábavnou historku, ve které "vlastně vůbec o nic nejde" a přesto nepostrádá sympatické postavy, nejednou dokonce velkolepou akci, humor, napětí, drama, hned několik hodně povedených scén (přechod z aktuálního místa děje na ilustrovanou mapu světa v úvodu filmu, hrátky s portálem, vtipný výslech na hřbitově, honička s obézním drakem (přiznávám, to jsem nečekal:-)), nebo finální zúčtování) i nějaké to dojetí na úplném konci (kdo se bude nakonec oživovat bylo sice okamžitě jasné, ale emočně to fungovalo).  

Stran obsazení předvádí Pine svou tradiční polohu, tj. dalšího sympatického frajírka v řadě, Rodriguez je na tom podobně a opět hraje jen další drsnou a neohroženou hrdinku v řadě (tentokrát je ovšem snesitelná), Grant jakožto vychytralý hlavní záporák je bohužel spíše směšný panák než obávaný a silný nepřítel. Zbytek hereckého ansámblu odvádí slušnou práci, ovšem výraznější stopu v paměti nikdo z nich nezanechá (snad až na Coopera, který si tady střihl fajn cameo).

Pár nedostatků by se zde sice našlo, ale v celkovém součtu nejde o nic podstatného. Film má poměrně pomalý rozjezd a relativně dlouhou expozici, navzdory tomu, že postrádá "vysvětlovací/seznamovací" úvod, pořádné tempo tak nabírá až v průběhu času. Hlavní záporák je dost nevýrazný, respektive nepředstavuje skutečnou hrozbu a jeho pomocnice na tom není o mnoho lépe. Dějové lince s "velkým tajemným zlem", tahajícím za nitky ze zákulisí/podsvětí/záhrobí, je věnována pouze stručná retrospektivní sekvence a pak konspirační scéna rozhovoru "mistra s učedníkem" (nešlo si při tom nevzpomenout na SW:-)) někdy uprostřed filmu a to je vše. Po zbytek děje už nehraje žádnou roli, což je zvláštní zejména s ohledem na samotné finále, ve kterém by divák logicky očekával, že dojde k jejímu zúročení a kupodivu nedostane prostor ani následně v potitulkovce. Pokud to mělo být lákadlo na možné budoucí pokračování, šlo to provést mnohem šikovněji. OST zde slouží bohužel jen jako doprovodná kulisa a neobsahuje žádné zapamatování hodné téma.  

Pokračování asi není vysloveně nutné, ale na druhou stranu by rozhodně potěšilo. Pine si po dlouhé době nějaký pořádný hit bezpochyby zaslouží a studio příliš úspěšných sérií v současnosti nemá (a až Cruise pověsí M:I definitivně na hřebík, bude mít docela problém) a tohle by byl vlastně ideální kandidát, tak snad to v pokladnách klapne a tahle parta se za pár let v kině opět ukáže. Původně zamýšleno ohodnotit to za 7/10, ale za moment překvapení a celkové podání ala nenáročná žánrovka od fanoušků pro fanoušky, která si nehraje na nic, čím ve skutečnosti není, přepisuji na 8/10.