pondělí 12. února 2024

Deadpool & Wolverine

Jak se dalo čekat - všichni chtějí v traileru vidět Jackmana, tak ho dáme na úplný konec, mrk, mrk, ale vlastně ho tam nedáme, mrk, mrk, protože po všech předchozích MCU průserech budeme v kampani muset tohle rendezvous vydojit až do sucha a přece si všechno nevystřílíme hned napoprvé:-).

Palec nahoru, že nezapomněli na Baccarin, palec dolů, že nezapomněli na Garner:-), rádoby odvážné fórky na myšáka asi budou přesně tak trapné, jak jsem se obával (snad jich ve filmu moc nebude), Reynolds od dvojky "hraje" Deadpoola v podstatě v každé roli, ve které se od té doby objevil a je to už poněkud únavné, tak jsem vlastně zvědavý, zda to na domácí půdě znovu zafunguje, nebo tuhle hereckou polohu už tak zprofanoval, že není cesty zpět a jakou bude mít Reynolds s Jackmanem buddy chemii si nechali na trailerové "pokračování příště", takže zatím not great, not terrible.


Trailer zejména díky chytře zvolenému songu fajn, ale kromě vypalovačky od Maddony jsem doufal ve vypalovačku i od Disneyho a po traileru prozatím nemám ten pocit.

Kvůli Jackmanovi (a Baccarin:-)) se do kina podívám, ať už to nakonec dopadne jakkoliv, ale zjišťuju, že hláškující Reynolds na mě, po těch letech recyklace stále stejné polohy, moc nefunguje už ani v jeho ikonické roli, která ho "udělala" a zatímco Jackmana v dtto si půjdu "naposledy" užít, tak Reynoldse nově vyloženě přežít. Každopádně snad si tady Levy vybere nejsilnější chvilku své kariéry a kromě tuny memberberries a easter eggů dodá i našlapanou akční buddy jízdu. Jeden nuzný souboj pláštěnkových titánů bohatě stačí (Snyder jistě souhlasí:-)).


Velký hit to díky nostalgia tripu s Jackmanem a easter eggům nejspíše bude, ale na miliardu by museli všichni zúčastnění (Marvel, Levy, Reynolds) podat nadstandardní výkon, o čemž při jejich dlouhodobé formě a nijak zvlášť kulervoucím traileru dost pochybuju. Každopádně i kdyby to nějakým zázrakem trefilo miliardový jackpot (jakože podle mě ne, ale tak staly se i divnější věci:-)), tak to stejně bude zase jen osamělý jednooký mezi hordou slepých, hluchých a němých. Brave New World se jim v produkci rozpadá jako domeček z karet, Blade je nepovedený vtip a s oběma Avengers po vyhazovu Majorse očividně doteď neví kudy kam.

Jednička i dvojka se mi líbily, ale posledních pár let mám z copy paste Reynoldse doslova kopřivku a ani trailer to nedokázal přebít. Jediný důvod, proč to v kině uvidím je Jackman a jen se modlím, aby tím multiverse shitem starouše Logana neodrovnali, protože kromě Spideyho v No Way Home to všude jinde stálo za … nic.


Včera jsem psal, že Marvel s dalšími Avengers doteď neví kudy kam přesně z tohohle důvodu. Prý spokojení s výsledkem a proto režisérská volba pro Marvel číslo jedna:-). Vsadím se, že druhý na seznamu je Reed nebo někdo takový.

Konečně zase mají potenciální (multi)miliardový hit, který může fanouškovskou přízeň naklonit zpět na jejich stranu a současně asi poslední šanci neposlat MCU do hájemství všeobecné divácké ignorace a to jakože nejlepší, s čím jsou schopni přijít, je rutinér Levy. No aby ne, když chtějí dodržet (prozatím) pevně stanovený termín premiéry, plno času ztratili neustálým přepisováním scénáře poté, co Majors dostal padáka a potřebují s produkcí filmu začít asap. Jestli tohle není důkaz o tom, jak je Marvel totálně v háji, tak už asi nic.


Hmm, zatímco IW/Endgame jsem jako poctu/oslavu celého MCU s chutí spolkl i s navijákem, tak tohle jako poctu/oslavu celého x-menovského univerza od Foxe asi zkonzumuju s mírným dávivým reflexem:-). Protože to ze všech trailerů vypadá, že Reynolds si jen dvě hodiny bude z Jackmana dělat prdel, Jackman bude jen dvě hodiny posílat Reynoldse do prdele, k tomu easter eggy na kdeco, memberberries od začátku do konce a jedno cameo za druhým a dál už nic.

Fakt upřímně doufám, že si Levy schovává nějaké nečekané eso v rukávu až do samotného filmu a v kinech všem spadne čelist/ukápne slza jako v případě IW/Endgame, protože jinak sorry jako, ale kouzlo už definitivně vyprchalo.


Vtipné, jak se Disney usilovně snaží z téhle sešlosti udělat událost kalibru IW a Endgame a v ruce má vedle starého dobrého Jackmana jen archivní záběry od Foxe, Reynoldse na autopilota a jeden song od Madonny:-). Každopádně se docela divím, že to myšák nakonec nevydržel a do posledního traileru pár dní před premiérou uvolnil nějaké nové záběry. Čekal bych, že si úplně všechny fanouškovské laskominy schová až do kina a následující šuškandu. Protože bych se při dlouhodobé formě Marvelu i Levyho vůbec nedivil, kdyby v tom filmu nic moc navíc, vyjma easter eggů, už nebylo.


Já mám Reynoldse s jeho hraním na "Deadpool autopilota" všude, kde se od té doby objevil, taky plné zuby a přesto se do kina podívám (a možná změním názor, kdoví?). Protože Wolverine. Kdyby Jackmana namísto dalšího Deadpoola ukecali k plnohodnotnému návratu a nikoli pouhému cameu, co já vím, ve dvojce Eternals, tak se holt vypravím (se skřípěním zubů) na dvojku Eternals a třetího Deadpoola pravděpodobně vynechám. Až tak jednoduché to může být:-).


Po prvotní zkušenosti s Atmosem a titulky jsem s další projekcí zkusil 3D verzi (už dlouho jsem nic ve třetím rozměru v kině neviděl) shodou okolností s dabingem a musím souhlasit s pochvalnými ohlasy. 3D konverze, jako obvykle, prakticky zbytečná (pár záběrů předmětů mířících do kamery a to je vše), ale dabing se skutečně vydařil.

Jako ústřední dvojici bych si dovedl představit jiná jména, ale to nejdůležitější funguje přesně tak, jak má. Konečně Deadpool i v naší mateřštině působí jako Deadpool a to nejen stran vítaného explicitního slovníku*. Od první minuty filmu je poznat, jak si OB hraje s intonací hlasu, načasováním hlášek a obecně hereckým přednesem stejně jako Reynolds (na rozdíl od suchopárného projevu LB v dabingu jedničky a dvojky). Wolverine v podání JŠ balancuje přesně na té správné hraně zklamání/naštvání/rezignace jako Jackman. KMF si s dalším generickým marvelovským záporákem v řadě poradila se ctí (tak jako Corrin). Několik povědomých dabingových hlasů z minulosti v rámci některých cameo vystoupení je pak příjemný bonus navíc.

*Zatímco v hollywoodské eRkové produkci se f-wordy a dalšími "peprnými" výrazy častokrát nešetří, v dabingu je málokdy naplno využito barvitosti našeho jazyka. Tady se to po dlouhé době naštěstí zase podařilo.