pondělí 7. října 2024

Hold Your Breath 6/10

Trailer toho bohužel vykecal více, než by bylo záhodno a stejně tak samotný film s náznaky pointy nikterak nešetří, tudíž závěrečný zvrat lze poměrně snadno odtušit (respektive na danou variantu zakončení, naznačenou v upoutávce, ve filmu skutečně dojde), jinak se ovšem v prachových bouřích středozápadu urodila slušná žánrová úroda. 

Přímočará historka (retro variace na home invasion horory lomeno psycho thrillery, možná obsahující prvek nadpřirozena a možná taky ne:-)) nestojí na originální premise (shodou okolností si Paulson podobnou mateřskou postavu s příliš ochranitelskými sklony vůči svým dětem vyzkoušela už v Run) nebo produkčních hodnotách (skromný počet postav a ještě skromnější počet lokací), přesto dokáže nabídnout pár atrakcí. 

Paulson podobné typy rolí zvládá s přehledem a nejinak je tomu i zde, poměrně dlouho je divák držet v příjemné nejistotě, zda statečná matka ve snaze uchránit své ratolesti bojuje s nadpřirozeným bubákem nebo s vlastní ne/příčetností (případně s obojím najednou), budování napětí a paranoidní atmosféry po většinu děje bez problémů funguje, prašné prostředí skýtá netradiční žánrovou kulisu a samotnému finále nechybí trpká pointa.

Škoda jen, že si tvůrci nevzali inspiraci z hororové pecky The Others a hru na schovávanou, stran skutečné podstaty hrozby, s divákem nedotáhli až do konce. Kdyby si v průběhu filmu pohrávali s oběma možnostmi vysvětlení (bubák vs halucinace) a v překvapivém závěru vyrukovali s úplně jinou variantou, výsledný dojem by byl přesvědčivější.