úterý 15. srpna 2023

Spider-Man: Across The Spider-Verse 9/10

Jasně, přesčasy jsou zlo, ale občas přináší výsledky. Jasně, cliffhangery jsou zlo, ale občas je předcházející děj bohatě vynahrazuje. Jasně, komiksové multivesmíry jsou zlo, ale občas je jejich potenciál naplněn. Jako třeba tady. Pokud si někdo myslel, že dvojka jej po jedničce už nemá moc čím novým překvapit (jako mě), tak jej tvůrci hodně rychle vyvedou z omylu (jako mě). Dvojka totiž už tak výbornou jedničku svými kvalitami ještě překonává. 

Kde začít a při tom nejásat nadšením:-)? Příběh s naprosto přirozeně zakomponovanými "povinnými" tématy typu coming of age starostmi hlavní postavy, dojemnou romantickou linkou a nepostradatelnými hrátkami s multivesmíry, neokoukaný a zábavný záporák, uvěřitelné a na animák překvapivě dospělé emoce, skvěle vypointované dialogy, geniální casting (respektive dabing) a k tomu neuvěřitelně frenetická akce a energický OST a to vše v doprovodu oslnivé grafické show z ranku state of the art, ve které se toho v prvním a druhém plánu odehrává tolik najednou, že bez opakovaného zhlédnutí nemá divák velkou šanci pochytit úplně vše.   

Nápad střídá nápad, ať už jde o audiovizuální parádičky téměř v každé scéně, vtipné easter eggy (legendární meme samozřejmě ftw:-)), popkulturní odkazy jak na SSU, tak i značku jako takovou, meta komentář tvůrců ke komiksovému žánru, nebo obecně tuny fan service obsahu, přičemž tenhle eklektický přístup tvůrci aplikují i na řemeslnou stránku věci. Je tady prostě všechno - různé styly animace (častokrát zkombinované v téže scéně), komiksové bubliny, komiksové sešity, střípky live action sekvencí, textové "encyklopedické" vysvětlivky, rozdělení obrazu pro souběžně probíhající děj, atd. Zkrátka absolutní hitparáda tvůrčí invence v rámci technického zpracování, pestrosti postav i prostředí, dějové dramaturgie a sladění obrazu a hudby, která by u konkurence nejen na poli komiksovek vystačila na celou trilogii. 

Vlastní zápletka se sice rozjede v podstatě až po hodině děje a jednotlivé figurky jsou na šachovnici (aneb o co komu jde, co je v sázce a kdo je s kým proti komu) definitivně rozestavěny ještě o něco později, ale jestli to někde stran dodávané kvality, zábavy, tempa a celkového diváckého zážitku vůbec nevadí, tak právě zde, protože je stále na co se dívat, co obdivovat a nad čím uznale pokyvovat hlavou. Škoda jen, že stará dobrá pavoučí parta z předchozího filmu v ději nedostane příliš prostoru a slouží prakticky jen jako lákadlo na velkolepé finále. 

Celkově zdaleka nejlepší komiksovka široko daleko a to nejen v rámci letošního roku a zase v tom má prsty někdo úplně jiný než Marvel nebo DC. Sony sice stran své komiksové produkce taktéž sem tam zaklopýtá, ale v případě Spideyho po NWH opět ukazuje konkurenci záda a obě zavedené komiksové stáje mohou jen tiše závidět, jak se to má dělat a jak to má vypadat. Je to sice jen (extrémně dlouhá:-)) předehra před velkým finále, ale kéž by všechny podobné předehry (a letos jich nebylo zrovna málo) dopadly právě takto:-).