pondělí 28. srpna 2023

The Three Musketeers: D'Artagnan 8/10

Trailery mě tak úplně nepřesvědčily a přiznávám, očekával jsem, že to tady nedopadne o moc jinak než další neurážející adaptací v řadě, ale realita mě zase jednou vyvedla z krutého omylu:-). Sázka na realistické pojetí a temný/špinavý audiovizuál s humorem omezeným na nejnutnější minimum se nakonec přece jen vyplatila. 

Pochvala za typově přesný casting, přičemž zejména dámské osazenstvo v podobě Green (jak také jinak:-)), Krieps a Khoudri to táhne mocně nahoru, ale sympaťák Cassel za nimi nezůstává o moc pozadu. Green bohužel nedostala tolik prostoru, kolik by si zasloužila, ale druhý díl tento nedostatek snad napraví. Akce ve filmu není vlastně až tak moc, ale pokud už na ni dojde, stojí povětšinou za to, čemuž napomáhá i časté použití ruční kamery. Zvláště "seznamovací" bitka (pěkná pseudo jednozáběrová práce) v úvodu filmu se náramně povedla. Stejně tak výprava, kostýmy, kamera a hudba jsou zpracovány na jedničku. Atmosféra toho pravého dobrodružství je tady vážně cítit z každého záběru. 

Jako neznalec předlohy si nejsem tak úplně jistý, jak moc věrně se tady šlo ve stopách autora a kolik toho bylo případně dodáno nebo značně přepracováno až samotnými tvůrci, jelikož mám takový pocit, že některé situace se tady odehrály poněkud jinak, než jsem si z předchozích adaptacích pamatoval, ale jednak mě potěšilo svižné tempo po celý čas filmu a jednak mě překvapilo, kolik silných scén si tvůrci pro diváka ve filmu přichystali (průchod čestnou uličkou mušketýrů, královská rozepře ohledně vzájemné důvěry zakončená neotevřením šperkovnice, nebo vyznání citů při předání šperků). 

Celkově moc příjemné překvapení a pěkná ukázka toho, že v jistých výjimečných případech má přece jen smysl natáčet další adaptaci proslulé předlohy, která se v minulosti dočkala již bezpočtu filmových zpracování, přičemž některé z nich se řadí mezi nestárnoucí klasiky svého žánru. Nedočkavě vyhlížím druhý díl:-).