pondělí 20. března 2023

Last Action Hero

Ok, tak povinnost vrátit vesmíru rovnováhu beru na sebe. Spoiler alert: žádná adorace se na následujících řádcích konat fakt nebude:-). Naposledy viděno někdy v 90s (přičemž na tom nehodlám nic měnit) a kromě vtipného posteru na T2 se Stallonem v hlavní roli si z celého filmu pamatuju jen to neskutečné zklamání nad promarněným potenciálem, které jsem nechápal tehdy a nechápu jej doteď. Hrdinové mého dětství McTiernan s Blackem za kamerou, Arnie před kamerou a originální nápad s oblíbeným buzzwordem "meta" v době, kdy to ještě nebylo free-cool-in a přitom z toho vznikl tak nudný žánrový kočkopes, který se na konci doslova rozpadne jako domeček z karet (sorry jako:-)). 

Podobný Cravenův meta pokus A New Nightmare na poli hororu o rok později dopadl v podstatě stejně (tj. přinejlepším průměrně). Každý ať si samozřejmě preferuje co chce, ale zrovna tady ty názory o tom, že tohle je nějaký skrytý žánrový klenot, který měl jen smůlu, protože přišel příliš brzy, fakt nechápu. Scream o tři roky později uspěl ne proto, že stačilo jen přijít v pravý čas, ale protože to byl sakra zábavný a kvalitní film, který měl hlavu a patu s bonusem navíc v podobě zmíněné meta úrovně od fanoušků daného žánru pro fanoušky daného žánru. McTiernan tady a Craven před tím měli v ruce jen ten bonus navíc v podobě meta úrovně dtto. Sakra zábavný a kvalitní film, který by měl hlavu a patu, se jim oběma tehdy bohužel ztratil někde po cestě. Takže ne, i kdyby oba filmy přišly v ten pravý čas (ať už tohle sousloví pro kohokoliv znamená cokoliv), žádnou díru do světa by neudělaly a dopadly by úplně stejně - jako polozapomenuté žánrové záležitosti se slibnou myšlenkou, ale nepovedeným provedením. Někdy "ne-dost-dobrý" je zkrátka jen "ne-dost-dobrý". Minimálně tady to platí beze zbytku.

Pokud bych si měl vybrat, zda se z daného roku na poli policejních meta akčních komedií podívat znovu na tohle nebo na Loaded Weapon 1, tak je volba naprosto jasná (a to jsem tuhle parodii taky viděl naposledy někdy na přelomu milénia). Sorry not sorry:-). Jediné plus v tomto případě je asi jen to, že po (zaslouženém) obřím finančním výbuchu tohoto projektu si McTiernan spravil chuť parádní trojkou Die Hard a Arnie s Cameronem spolu upekli peckovní True Lies, čímž bylo v případě obou pánů ze strany obecného publika (mě nevyjímaje) vše odpuštěno. Konec hlášení:-).