sobota 30. září 2023

Blue Beetle 5/10

Mizérie DC filmů plynule pokračuje i v předposledním kousku kolabujícího DCEU univerza. Přímo hrůzostrašné trailery (babka s obří bouchačkou mě ve snech straší doteď) předznamenávaly hotovou komiksovou katastrofu, takže moje očekávání byla nastavena na nejnižší možný level. Výsledný film sice až tak příšerně, jak naznačovaly trailery, nakonec nedopadl, ale na nějaké spokojené poplácávání po zádech to také rozhodně není.

Za pokus ukázat v záři reflektorů méně známý komiksový charakter a poskytnutí šance latino publiku mít také nějakého toho superhrdinu (po ženách, dětech, seniorech, Afroameričanech, Asiatech a mimozemšťanech už bylo na čase:-)) tleskám, ale tím to také končí. Vlastně by ani tak nevadilo, že jak sama postava, tak příběh filmu si půjčuje kdeco od kdekoho (od Iron Mana přes Ant-Mana a Venoma po Green Lanterna) a skutečně originálního na filmu není, vyjma zmíněného zasazení do latino komunity, vůbec nic. Problémem je, že tvůrci k obehrané komiksové šabloně nepřidávají žádnou jinou protihodnotu.

Akce je, dle očekávání, jeden velký digifest od začátku do konce, ale především rutinní fuška bez jakéhokoliv nápadu, ať už stran audiovizuálu nebo choreografie bitek. O mimozemském broukovi se toho divák, nad rámec jeho hi-tech schopností, příliš nedozví a vzájemný vztah s hlavním hrdinou se omezuje jen na komunikaci ve stylu "ne/udělej to nebo tamto". Hlavní záporák je směšně jednorozměrná figurka a minutový flashback na úplném konci na tom nic nemění (příliš málo, příliš pozdě). Členové rodiny jsou všichni do jednoho maximálně otravní, přičemž nepřekvapivě vévodí babka revolucionářka, jejíž vystoupení ve filmu působí, jakoby sem omylem zabloudila ze Spy Kids. Podobných generických originů bylo už k vidění nespočet a tohle je jen další v řadě.