sobota 30. září 2023

Gran Turismo 6/10

Blomkamp poprvé ve své kariéře u filmu pouze v roli námezdního řemeslníka, točícího cizí scénář, se nakonec nevyboural v první zatáčce (jak naznačovaly trailery), během závodu podal sympatický výkon a šťastně dojel až do cíle, ovšem na bednu to nestačilo. Jako celovečerní reklama na Sony, PS, sedmé GT, Nismo, žihadlo GT-R, Le Mans a pár dalších značek to funguje skvěle. Jako klasické sportovní drama o cestě talentovaného outsidera přes všechny překážky až na úplný vrchol nejde o nic výjimečného, co by se nějak zásadně odlišovalo od všech ostatních zástupců žánru. 

Klasická from zero to hero šablona sportovních filmů je tady naplněna všemi myslitelnými klišé žánru. Nesmlouvavým, ale spravedlivým trenérem počínaje, zlým sokem z konkurenční stáje a vítězstvím z posledního místa na startu pokračuje a finální zkouškou v podobě ultimátního závodu konče. A ano, i na nějaké to temné tajemství z minulosti nakonec dojde:-). Namísto toho, aby se povinný úvod s hraním videohry a absolvováním akademie odbyl v první čtvrthodině a zbytek filmu se věnoval závodům pěkně do hloubky, trvá hodinu děje, než se hlavní postava konečně zapojí do soutěžního klání a odstartuje kariéru. Díky čemuž jsou jednotlivé závody zredukovány na pár dramatických záběrů, ve kterých se hlavní postava posouvá průběžným pořadím závodu s lehkostí zkušeného veterána, což ze všeho nejvíce připomíná nablýskané replaye ze hry. 

Nahoru celý film táhne jednoznačně Harbour (když tedy pominu jeho hereckou etudu na téma "roním slzy a vypadám, že se co nevidět psychicky sesypu", kterou bych rád vytěsnil z paměti:-)). V závěsu za ním pak Bloom a to přesto, že je ve filmu jen do počtu. Kdo bohužel není jen do počtu je Madekwe, který předvádí naprosto prkenné herectví. Kdyby byl do hlavní role obsazen někdo, kdo umí hrát a disponuje alespoň minimem charismatu, výsledný dojem by byl hned někde jinde. Naštěstí alespoň samotné závody jsou natočeny zručně, sem tam si Blomkamp vypomůže i stylovým kamerovým přeletem z dronu a prolínačky "virtuálního kokpitu" z herní sedačky do reálného kokpitu a zpět, spolu s detailními pohledy dovnitř pohonného ústrojí aut, jsou sice na úrovni herních/automobilových reklam, ale vypadají efektně.