středa 13. září 2023

Starship Troopers

Knihu jsem nečetl (protože se ke mně dostaly zvěsti mnohem sečtělejších osob o tom, že byť je film hodně volná adaptace, tak je prostě stran své zábavnosti mnohem lepší), takže spousta otázek mi zůstala až do dnešních dní nezodpovězena (Čím se brouci živí, když na těch planetách kromě nich není žádný život? Proč se Federace vůbec obtěžuje s nějakým výsadkem a nezničí celou planetu orbitálním bombardováním atomovkami? Jak přesně dokážou brouci nasměrovat asteroidy přes celou galaxii tak, aby trefili Zemi a jak to, že podobné putování kusu šutru vesmírem netrvá celou věčnost?), ale co je horší, tahle nestárnoucí pecka mi tehdy v kině trestuhodně unikla, což jednak absolutně nechápu (Verhoeven je můj oblíbený režisér a military sci-fi v čele s Aliens oblíbený žánr, tak kde se, sakra, stala chyba:-)?) a jednak toho lituji dodnes. Na druhou stranu na videu jsem poté film protáčel každý rok, poctivě jsem nakoukal příšernou dvojku a jen o málo lepší trojku i oba vcelku ucházející animované filmy a odehrál (ne moc kvalitní, ale pro mě extra zábavnou) střílečku.

Podobně neodolatelný koktejl brutálně krvavé akce, naivní soap opery, ostrých hlášek, černohumorné parodie (ty reklamně-propagační vsuvky po vzoru RoboCopa jsou top) a regulérního zpravodajského týdeníku/náborového videa se v hollywoodském mainstreamu málokdy vidí. Není divu, že Verhoevenovu brilantní vizi ve své době kritici i publikum tak úplně nepřijali. Doteď se divím tomu, že Verhoevenovi a spol. studio po přečtení takhle sofistikovaně brakového scénáře těch šílených 100 mega plus a eRkový rating odkleplo (a podle toho také dopadlo - film byl podobný finanční propadák jako Showgirls, jen s tím rozdílem, že tady to bylo rozhodně nezaslouženě, což je také důvod, proč byla dvojka tak ultra laciná budgetovka), ale ještěže to udělalo, jinak by bylo buď o jednu kultovní klasiku méně a nebo by produkčně nevypadala i po čtvrtstoletí tak velkolepě. Škoda jen, že scéna Ricovy záchrany před jistou smrtí Rasczakem v úvodu filmu je odbyta zatmívačkou a později jedním kratičkým dialogem (to mohla být tak působivá scéna, kdyby se do filmu dostala) a Poledouris je - minimálně tady - tak mizerná zpěvačka:-). Jinak je to totiž žánrová dokonalost:-).


Já právě tušil, že to v knize asi bude nějakým způsobem ošetřeno, zatímco Verhoeven na podobné "nepodstatné detaily" neměl čas:-). Přitom to stačilo podat tak, že flotila musí z planety zachránit nějaké kolonisty, což dostane na starost pěchota a jinak to nejde, bla, bla, bla a teprve poté celou planetu odpálí z orbity (v podstatě totéž co Aliens:-)).

Je ale fakt, že celoplošná cannon fodder taktika, se kterou jsou ve filmu všechny postavy naprosto v pohodě bez jakýchkoliv otázek, přestože Federace jistě disponuje arzenálem k tomu, aby zničila celou planetu, aniž by padl jediný pěšák, pěkně ukazuje, jak celý ten politický systém a tamní společnost funguje, takže mise asi splněna.