sobota 16. října 2021

No Time To Die

No konečně kupa nových záběrů a nostalgie funguje na jedničku, takže (marketingová) mise splněna. Malek mě sice pořád úplně nepřesvědčil, že na to má (zvlášť po matném výkonu v The Little Things) a v traileru naznačený náběh na (další) retcon imho taky není moc dobrý nápad (viz minule), takže doufám, že Broccoli s Wilsonem jen klamou tělem, ale celkově samozřejmě velká natěšenost a návštěva kina povinnost (Craig i Fukunaga si zaslouží velkou pecku).


Jsem zvědavý, zda dodrží tradici jako u OHMSS nebo DAF, u kterých bylo jasné během produkce, že se bude příště přeobsazovat a na filmu to nebylo vůbec znát, nebo Craigova verze postavy dostane v příběhu nějakou symbolickou rozlučku. Tipoval bych první možnost, ale Broccoli oproti Cubbymu už pár zavedených tradic porušila, takže u craigovek je možné všechno:-).

A záporák doufám nebude ten konkrétní záporák, protože pokud náhodou chtějí s dalším filmem restartovat adaptace Flemingových knih, tak by větší smysl dávalo to udělat až v rámci "next phase" s novým hercem a volným polem působnosti. Kdyby třeba bondovky dějově vrátili do 60s, tak by to bylo boží, ale je jasné, že by na to asi nikdo nechodil a product placement by rovněž zaznamenal citelné ztráty:-).


Mladší, šikovnější a hlavně etnicky zajímavější ženskou "náhradu" jsme tady měli už před 20 lety a díky za ni, protože byla naprosto boží. O tom, že k žádnému ráznému odvelení do důchodu to tehdy nevedlo, se není třeba vůbec zmiňovat. Takže bych byl v klidu minimálně do doby, než Lynch uvidíme v "akci":-).


Tak v Amazonu zatím pro fanoušky kin nepříznivé scénáře do budoucna nechystají. Uvidíme, jak moc s tím případně "zamávají" tržby NTTD, popřípadě zavedená manažerská berlička "situace se vyvinula". Ale už jen proto, že Broccoli s Wilsonem ustáli ten tlak a poslední craigovka jde exkluzivně do kin, jim přeju, aby pořádně vydělali a ukázali tak Amazonu, že to mělo a nadále má smysl. A příští rok výběrko:-).


No je otázkou kdy začnou reálně hledat a zda to přesně termínově stihnou, ale bylo by to fajn, kdyby opět trefili říjen - Craiga oznámili taky tak.

Už teď se těším na průběžné "zaručené tipy" médií kdo to bude, zatímco Broccoli (a předtím Cubby) jedou celou historii stále tu samou "konkurzní" škatulku (herec vedlejších rolí nebo hlavních v "malých" filmech, věk 30 až 40 let, původem z ostrovů (s čestnou výjimkou Lazenbyho) a především někdo, kdo padne Broccoli do oka):-).


Mě by zajímalo, kolik se utopilo v tom Boylově projektu (protože preprodukce se podle intelu z webu rozeběhla a až poté došlo ke střídání týmu) a co z toho pitche nakonec přežilo do Fukunagovy verze a co se hodilo do koše (a tudíž účetně odepsalo). Předpokládám, že to kravaťáci v EONu pěkně "uklidili" do kolonky "průběžné náklady na správu značky" nebo něco podobného:D a nezahrnují to do budgetu NTTD.

K dodatečným příjmům bych ještě poznamenal fakt, že IP vlastní Broccoli s Wilsonem (skrze Danjaq) a nemálo jim do kasičky přiteče ještě z merchu, který sice nedosahuje "velikosti" SW, Marvelu nebo Disney, ale "jen pár drobných" to rozhodně také nebude.

A nakonec bych dodal, že ta streamovací nabídka za 600 mega byla totálně šílená nehledě na dobu, ve které se odehrála (ale o to více v éře pandemie), protože exkluzivita (tuším) spočívala jen v US/CA trhu a ještě k tomu pouze na rok. Pokud to vůbec byla pravda, tak bych řekl, že se všichni dotyční na odpovědných místech od srdce zasmáli, když si tuhle nabídku v mailu přečetli.


Právě proto jsem minule psal, že by bylo dost zajímavé se podívat na účetní závěrku zrovna u NTTD - která strana platí jakou část nákladů a kolik jde za kterou stranou následně tržeb. Protože u bondovek je to trochu složitější, než u běžných studiových blockbusterů. Je tam EON (produkuje filmy) a Danjaq (vlastní IP), pak MGM a Universal (řeší jen marketing a distribuci, nebo něco přisypali i do budgetu?) plus PP companies.

Minimálně od dob Skyfallu už imho nemohou cílit na nic menšího než miliardu (a taky proto s těmi náklady od craigovky ke craigovce buď stojí na místě nebo jdou nahoru - tehdejších 200 mega za QoS jsem doteď nepochopil:D), která teď pochopitelně nebude (sice bych si na to nevsadil, ale kdyby šlo NTTD do kin na konci 2019, tak šance tam imho byla - dlouhá přestávka, poslední Craig, dobré recenze, dobrý film) a někdo z těch výše jmenovaných imho čáru přes rozpočet (ehm:)) dostal/dostane. Jde jen o to, kdo přesně a jak moc malou/velkou. EON (s Danjaq) je určitě v pohodě a PP companies asi dostali (screentime + ads), co si zaplatili. Co MGM, potažmo nyní Amazon, s Universalem už je otázkou do pranice.


JB je značka právě proto, že vydělává neskutečné prachy všem zainteresovaným stranám a všichni od Broccoli s Wilsonem, přes studio až po PP companies do toho jdou proto, aby ty prachy vydělali, ať už přímo nebo nepřímo prostřednictvím ads.

Kdyby další Bond čistě hypoteticky skončil fakt extrémně v mínusu (aniž by k tomu byly nějaké "objektivní" a omluvitelné důvody), což optikou kravaťáků a účetních znamená, že o film (potažmo značku) tady a teď není patřičný zájem a tudíž nemá takový zásah na cílové publikum, ochota všech zúčastněných pumpovat prachy do dalšího filmu by byla pochopitelně výrazně nižší se všemi souvisejícími důsledky (omezenější rozpočet a tím pádem i měřítko a produkční kvality (casting, crew, stunt team, fx, atd.), větší prodleva mezi filmy, způsobena problémy se sháněním peněz, změna konceptu, která by jinak nebyla potřeba, nižší rating, atd.). A samozřejmě by se to následně - negativně - odrazilo i na zmíněné "síle značky" (aneb není možné produkovat jeden propadák za druhým a myslet si, že síla mé značky je stále stejná, takže se nic neděje).

Tudíž imho opravdu není jedno, kolik ten který film ne/vydělá, protože to franšíza "přežije" a zejména to platí u bondovek, u kterých ty investice od PP companies tvoří dost podstatnou část nákladů. Protože tak nebo tak, nakonec ten neúspěch někdo/něco odnese a dost často je to v těchto případech publikum.


Nějaké kandidáty už Broccoli s Wilsonem mají minimálně od Spectre, kdy nebylo jasné, zda se nechá Craig ukecat k poslednímu filmu a imho se i nadále budou držet škatulky, kterou zavedl už Cubby - herec vedlejších rolí nebo hlavních v malých filmech, věk mezi 30 - 40 lety (Connery začínal ve 32 letech, Lazenby ve 30 letech, Moore ve 46 letech, Dalton ve 41 letech, Brosnan ve 42 letech a Craig ve 38 letech), původem z ostrovů (Lazenby byl výjimkou) a někdo, koho do té role Broccoli vysloveně chce (jako Craiga). 

Broccoli potřebuje někoho, kdo není vysloveně spjatý s nějakou jinou silnou IP (aby se okamžitě po prvním filmu ustálila škatulka "tenhle obličej je Bond"), zároveň nejde o velkou hvězdu (a tudíž nestojí tolik), která má plný kalendář ostatních projektů (a tudíž bude mít čas na Bonda) a konečně je ochoten se zavázat na několik filmů dopředu a nemá problém s tím, že spadne do zmíněné škatulky "tenhle obličej je Bond". Příští rok má Bond kulatiny, tak by bylo fajn, kdyby zvládli alespoň ten výběr nového herce (když už ne rovnou oznámení bond26:-)).

Jo a jinak Campbellovi sice táhne na 80 let, ale věřím tomu, že by to s přehledem zvládl. A byla by to pro něj stylová tečka, pokud by se to už potřetí povedlo na jedničku:-).


Broccoli i Wilson si doprovodný cast chválí kudy chodí (viz rozhovory nebo bonusy na dvd/bd) a kromě toho v minulosti daní herci vedlejších postav přecházeli od jednoho hlavního hereckého představitele ke druhému celkem běžně, takže také to vidím tak, že recastnou samotného Bonda a zbytek zůstane (pokud bude z jejich strany zájem a neovlivní to nějaké jiné okolnosti typu kolize natáčení, nemoci, atd.). I kdyby opět chystali nějaký tvrdý restart nebo totální změnu konceptu, tak pokud v dalších filmech budou mít postavy M+Q+Moneypenny, tak není jediný důvod, proč tam nenechat Fiennese, Whishawa a Harris.

Na druhou stranu by se mi celkem zamlouvala představa, kdyby u nějakého dalšího Bonda (třeba až po tom, který bude následovat nyní) byl do role M obsazen právě Craig. V bondovkách už v minulosti stejní herci hráli různé postavy několikrát, takže by to nebyl problém a v té době by na to měl ideální věk. Byl by to "nějaký" agent 00, který se vypracoval až na šéfa a mohl by být buď mentor (protože si akci v terénu sám prožil), nebo naopak tak trochu rival (protože by věci řešil jinak než aktuální Bond). A sice v univerzu by to byla jakože "nová" postava, ale divákům by bylo jasné, odkud vítr vane (modří už vědí:)), něco ve stylu Conneryho v The Rock, akorát tentokrát už oficiálně přímo v sérii.


Já psal několikrát, že nevěřím, že se to stane:-). Broccoli a Wilson chtějí mít (pochopitelně) nad filmy absolutní kontrolu, zároveň se už produkčně dostali do takového měřítka, že tak tak stíhají dodávat jeden film co 2 - 3 roky. Pokud by masivně začali se spin-offy, nevyhnutelně by na ně neměli tolik času, kolik by bylo potřeba (a dost by hrozilo, že to dopadne podobně jako The Rhythm Section), ale především - pokud by to kvalitativně šlo dolů, mohlo by to mít negativní finanční dopad na hlavní sérii a pokud by to kvalitativně šlo naopak hodně nahoru, hrozilo by, že hlavní série se dostane do stínu spin-offů.

Jako může se stát samozřejmě cokoliv a Amazon asi zkusí na tohle téma s Broccoli a Wilsonem hodit řeč, ale o spin-offech se mluví snad od Jinx 20 let zpátky a nikdy z toho nic nebylo, byť by jim za to studia i diváci utrhali ruce. Broccoli a Wilson mají v ruce (rodinný) poklad, moc dobře to vědí a imho nebudou chtít udělat cokoliv, co by jej i jen náznakem mohlo poškodit/ohrozit/zneuctít (jak z logických finančních důvodů, tak imho i z úcty ke Cubbymu).