sobota 13. listopadu 2021

Finch 6/10

Family friendly verze zapomenuté sci-fi z 70s A Boy And His Dog a do toho zapomenuté sci-fi z 10s Chappie:-). Hanks hraje hodně dobře, oba roboti (jak loutkáři, tak hlasově Jones v případě Jeffa) a pes také (pochvala Seamusovi, který to dle titulků odehrál celé sám, a nebylo tak potřeba na konkrétní scény konkrétně vycvičené zvíře), ovšem celý post-apo svět a interakce s ním jsou značně nevyužité (Hanks celý film mluví o tom, jak jsou ostatní lidé hrozba a musí od nich být co nejdál, aby se nakonec v celé filmu vůbec s nikým nepotkal), během děje se nestane vůbec nic, co by člověk nečekal (na můj vkus se toho stane ještě méně, než jsem předpokládal - s ohledem na to, že Sapochnik má na kontě jedny z nejrozmáchlejších a nejakčnějších epizod GoT), pointa, resp. konec je divákovi jasný nejpozději od půlky filmu, aby se mu jeho tip následně splnil (ale trochu naměkko jsem byl, to musím přiznat:-)) a na to, jak jednoduchá a nekomplikovaná celá dějová linka (bohužel) je, by zkrácení filmu alespoň o 20 minut dost pomohlo.

Škoda, že i vedlejší zápletka, v podobě populárního tématu přerodu pouhého stroje do inteligentní umělé formy života, je jen lehce naťuknuta (scéna se zrcadlem má, bohužel, jen pár sekund a není nijak dále rozvinuta, přitom by se to vysloveně nabízelo). To ostatně platí pro film jako celek - zápletka zavdávala příslib spousty zajímavých (byť třeba již hodně propraných) témat - setkání s hodnými i zlými přeživšími, únos a záchrana robota/psa, "vzpoura" robota vinou chyby sw nebo dosažením sebeuvědomění, zatoulání a hledání robota/psa, opuštění Hankse se psem a následný robotův návrat z důvodu citové vazby, atd. - ovšem snímek se věnuje jen naprostému minimu z nich. V tomto ohledu imho promarněná příležitost, no. 

Trochu se divím, že Apple investoval do něčeho podobného (tj. komorní záležitosti z okrajového pod/žánru), protože do masovky a populárnosti/obliby to imho má/bude mít značně daleko (přestože v hlavní roli je Hanks) a nějaká vztahová dramedy by mu asi na ATV+ přihrála větší body, ale jakožto fanoušek zmíněného pod/žánru musím konstatovat, že post-apo sci-fi není nikdy dost, takže každý pokus se počítá:-).