čtvrtek 4. listopadu 2021

Halloween Kills 4/10

Shodou náhod a podivuhodných okolností nakonec (v podstatě proti své vůli:-)) viděno, přičemž po předchozích ohlasech jsem nic moc nečekal a ve výsledku....jsem nic moc nedostal. Kde začít a při tom neplakat?

MM jsem vždy považoval za chorou mysl, která je upřena na jeden cíl (zabít svou sestru*/její dceru/jejího syna/její dceru&dceru její dcery:-)) a zbytek obětí jsou jen "vedlejší ztráty", které se mu připletly do cesty. Nikoliv jako vraždící kombajn typu JV, který likviduje vše živé ve svém dosahu hlava nehlava. Tady je MM přesně taková mašina, která rozdává killy na všechny strany. Tahle hra s divákem (koho z těch, které potkal, nechá MM naživu a které zabije?) tady v podstatě úplně chybí (stejně jako minule). Jediné co zbývá, je sledovat killcount a hádat, zda to bude rekord už tady nebo až příště.

Nápad s "povstáním" obyvatel městečka, obrácením rolí lovec/kořist a souvisejícím "honu" na MM je sice fajn, ale byl už ve čtyřce, ve které byl pojat daleko uvěřitelněji. Zde to vykreslení davové psychózy ("evil dies tonight") nemá daleko k libovolné parodické scéně na toto téma s vidlemi a pochodněmi v The Simpsons:-). Na rozdíl od uvedeného seriálu je to však v tomto případě myšleno smrtelně vážně, ovšem působí to stejně vtipně.

Napojení na Carpenterův originál, stran vedlejších postav, vůbec nefunguje. Vždyť se samotným MM vůbec nepřišli do styku a tak jejich obří trauma vyznívá nevěrohodně až směšně. Nehledě na to, že díky konceptu kill machine MM jsou všechny vedlejší postavy divákovi naprosto ukradené, protože nejsou nic více, než jen další maso na porážku.

Nahradit hlavní trojici hrdinek podstatnou část stopáže právě tímhle nudným/nezajímavým/blbým krmením je vysloveně epic fail. Tvl, mám ve filmu JLC (a její dceru/vnučku), tak chci jako divák sakra vidět JLC (a její dceru/vnučku) vs MM! Tohle byla chyba už ve dvojce, o čtyřce a dál (kde JLC nebyla vůbec) ani nemluvě, proto přece vznikla osmička a měla úspěch, ale očividně se Green s McBridem nepoučili a výsledek podle toho také vypadá.

Co si zaslouží pochvalu je jen Carpenterova hudba (hlavní motiv je prostě dokonalý a neoposlouchá se ani po 40 letech), všechny tři herecké představitelky, které se snaží, seč jim síly a mizerný scénář dovoluje a pár jednotlivých scén. Zbytek velký, špatný, meh. Už minule jsem nijak nadšený nebyl, ale ve srovnání s tímhle jde doslova o mistrovský kousek. Halloween Ends příští rok dokoukám čistě z povinnosti, protože "velké finále", ale neslibuji si od toho už absolutně nic.

*Proč, počínaje předchozím filmem, úplně vypustili tu myšlenku rodinné vazby MM a JLC jsem doteď nepochopil. Kromě toho, že s tím ve dvojce přišel sám Carpenter, to jejich vztahu dodávalo větší dynamiku (stejně jako Luke/Leia vs Vader) a nadto vysvětlovalo, proč se MM neustále v rámci série na JLC zaměřuje, byť by měla být jen další z řady desítek jeho (potenciálních) obětí. 

P.S. Poučení na závěr: Nenechávat nákup lístků na někoho jiného, neb hrozí riziko komunikačního šumu a nakonec člověk skončí na blábolu jako je tenhle:-).