čtvrtek 2. prosince 2021

The Power Of The Dog 4/10

Ajajaj, od Campion jsem nikdy nic neviděl až do tohohle (zjistil jsem to až z titulků) a po zhlédnutí filmu jsem pochopil, proč tomu asi tak je:-). Tedy pokud je tohle reprezentativní ukázka její tvorby.

S westernem nebo drsným dramatem z počátku minulého století to nemá společného vůbec nic (bohužel), je to hardcore vztahová artovka, jen zasazená do místa a času, vzdáleně připomínající onen žánr. A když píšu hardcore artovka, tak samozřejmě nechybějí všechny povinné atributy typu čekání po celou délku filmu až se příběh konečně "rozjede" a začne dávat smysl (nerozjede a nezačne:-)), významné pohledy postav do kamery, obrovský prostor k interpretaci dění divákovi (přišlo mi, že snad každých 10 minut byla z filmu vystřižena nějaká důležitá sekvence, která by předchozím nebo následujícím 10 minutám dodala smysl:-)) a důraz na koncept "samotná cesta je cíl".

Cumberbatch, Plemons i Dunst hrají hodně dobře a fanoušci artovek budou jistě nadšeni. Já naneštěstí nejsem cílovka a tohle vysoké umění jde mimo mně, takže jsem se celým filmem dost protrápil a pronudil.