sobota 11. prosince 2021

The Unforgivable 6/10

Bullock si před 20 lety v 28 Days vyzkoušela těžký to život alkoholika během detoxu, takže bylo jen otázkou času, kdy u ní dojde řeč na další ožehavé společenské téma, tj. buď cela smrti, nebo propuštění na svobodu po letech v žaláři. Tentokrát tedy zvítězila druhá možnost:-).

Předlohu v podobě mini-série jsem neviděl, takže těžko soudit, na co se - s ohledem na celovečerní limity stopáže - ve filmu nedostalo, ale výsledkem je takový ten lehký nadprůměr v podobě slušného sociálního dramatu, které táhne nahoru zejména civilní výkon Bullock v hlavní roli a filmově-realisticky podaná zápletka o těžkém to životě rehabilitace ex-conů zpět do běžného života. Tedy až na dramaticky vypjaté finále, které přepne do klasického hollywoodského klišé módu s únosy, rukojmími a mácháním zbraní u hlavy a které jakoby sem doputovalo z úplně jiného filmu (v návaznosti na to, jak moc "při zemi" se do té doby děj odvíjel).

Stran "šokujícího" plot twistu v závěru (vzhledem k průběžným flashbackům, které se ovšem vyhýbaly osudovému střetu, který poslal Bullock do vězení, bylo jasné prakticky od začátku, že na konci filmu k "nějakému" odhalení dojde) kvituji s povděkem, že na rozdíl od jiných podobně koncipovaných filmů, které se ovšem bez příslušného zvratu rozpadnou pod rukama, tady by film slušně fungoval i bez něj (a jeho přítomnost je tak jen bonusem navíc).