středa 1. prosince 2021

The Last Duel (Theatrical Cut)

Ou jéé, jak jsem po premiéře doufal, tak šance na prodlouženou verzi nejen že existuje, ale je slovy samotného mistra dost vysoká (a k tomu navíc u obou Ridleyho letošních filmů):-). GucciGagu jsem zatím neviděl, tak nemohu soudit, ale v případě TLD je to paráda a už tak vynikající film to může posunout ještě výše.


Kdyby to někoho zajímalo - psal jsem do MagicBoxu ohledně vydání na 4k uhd a bohužel stejná písnička jako v případě marvelovek nebo SW - není a nebude, protože Disney.

Takže abychom si to shrnuli - žádné 4k uhd a na dvd a bd žádný dabing (vzhledem ke starší cílovce, navyklé na dabing, slušný fail), pouze titulky, s mrzkou půlhodinou bonusů. Ještě někdo má pocit, že se na tenhle pohrobek od Foxe totálně nesere od začátku do konce:-(? Až se divím, že se vůbec někdo obtěžoval tady vydat sb.

Minule u KoH vydán sb s prodlouženou verzí kompletně bez lokalizace, teď u TLD zase jen s titulky a bez 4k uhd verze, ty Ridleyho historické kousky jsou u nás na poli domácího videa fakt prokleté:-(.


Jako chápu, že Disney na filmy od Foxe totálně kašle a speciálně v případě TLD, protože v kinech to byl kolosální propadák (nedivím se - mizerný marketing, nasazeno proti Duně, druhému Venomovi a poslednímu Bondovi, u nás po týdnu staženo z nabídky kin), ale když už někdo zaplatí a nechá vyrobit dabing, proč jej proboha nedá i na BD a DVD, když (naprosto vynikající) film v kinech dojel na fakt, že jeho hlavní cílovka (starší publikum 30+, možná spíše 40+) do kina moc nechodí (celkově, po covidu obzvláště) a ta samá cílovka je zvyklá na dabing???

Opět, chápu, že na UHD se u nás Disney vykašlal už před lety, protože Disney (tak jako v případě SW, Marvelu, atd.), takže i TLD má v tomto smůlu (ne, vlastně nechápu, ale to je jiný příběh), ale mít dabing čistě jen pro VOD a na DVD a BD jej nevydat je fakt padlé na hlavu. Opravdu doufám, že za tím stály jakési "objektivní" příčiny a není to nějaká nová "strategie" jak nahnat lidi na blížící se D+ ("jo, můžete si náš film koupit na fyzickém nosiči, ale když si koupíte D+, budete jej mít ve 4K HDR s Atmosem a navíc s dabingem a to se vyplatí"), protože to by byla, slušně řečeno, pěkná podpásovka.


Tak budoucnost ve fyzických nosičích nevidí už pár let nikdo (v podstatě od nástupu BD prodeje oproti DVD boomu stagnují nebo klesají), ale tohle nebude ten hlavní problém.

Film vyšel ve SB (a Scanavo má nějaké minimální limity, aby zakázku akceptoval, takže zadavatel jde do rizika, že zaplatí více kusů, než jich potenciálně prodá, pokud o film nebude zájem, tudíž je pro něj výhodnější film na SB vůbec nevydávat, pokud nečeká slušné prodeje) a to dokonce i u nás a UHD verze je mimo ČR bez problému k dostání, takže byť film Disney potopil nuzným marketingem jak v kinech, tak na Oscarech, na fyzických nosičích se mu ve světě dostalo kvalitativně standardního releasu, které mají studiové blockbustery jeho typu.

To jen u nás je zase pro jednou "specifický trh" a na DVD/BD se nevydá dabing, i když existuje (nepochopitelné), přestože je film cílen na publikum, které jej vyžaduje a na UHD můžeme rovnou zapomenout, protože Fox patří pod Disneyho.