čtvrtek 30. prosince 2021

The Matrix Resurrections

Tak Stahelski/Wachowská už před nějakou dobou "vnadili", že se kolem Matrixu pomaličku začíná něco dít, takže až takové překvapení to není. Přestože mám dvojku a (o něco méně) trojku vlastně docela rád, ten kvalitativně klesající trend tam byl patrný na první pohled (a to pokračování natáčeli současně), takže bych s tím tvrzením, že jedna Wachowská je stále lepší, než žádná, byl trochu opatrnější. Jak ukázal Alien, Predator a odhaduji, že Terminator na tom bude úplně stejně, vracet se k 20 a více let starým sci-fi značkám, většinou není dobrý nápad a je jedno, zda za návraty stojí původní tvůrci nebo ne. Snad se stane zázrak a čtyřka bude výjimkou.

Více bych uvítal, kdybychom se do světa Matrixu podívali s novými hrdiny optikou nových tvůrců, než oživovat postavy, které si své již odvyprávěly. Jak již ukázal Animatrix, fikční svět Matrixu je dostatečně bohatý na to, aby se v něm odehrávaly spousty rozličných příběhů spousty různorodých postav, podobně jako v univerzu SW nebo ST.

P.S. Ještě, že Zemeckis s Galem se zařekli, že za jejich života žádný nový/ čtvrtý BTTF nebude. Myslím, že podobné předsevzetí by prospělo více tvůrcům...


Hele, fakt bych doporučil mírnit očekávání, protože podle leaků a dojmů z test screenings dostaneme trochu něco jiného, než se obecně očekává. V podstatě všichni, kteří s tím už měli co do činění, se shodují, že film nebude zdaleka pro všechny - někdo bude spokojený, možná nadšený a někdo (hodně?) zklamaný a co jsem četl, tak to musím potvrdit.


Je to pravda, daný leak dlouho před potvrzením odhalil název filmu a trailer, který viděli lidi na CinemaConu minulý měsíc, odpovídá věcem, které byly v leaku. Něco se ještě může do premiéry změnit - střih/přetáčky na základě zkušebních projekcí (ze kterých leak pochází) - ale základ je daný, s tím už se  hýbat moc nedá, aniž by to nenatočili kompletně znovu. Někdo to holt nerozdýchá a někdo bude v sedmém nebi:-).


Já a pár dalších lidí jsme vám to říkali:-). Bude se citovat a bude se citovat hodně (králík, dojo, pilule). Zatím to na mě působí všelijak (Wick, Barney) a hudba je úplně mimo (kde je Manson a Rock is dead, nebo cokoliv jiného z jedničky, když už ji vykrádají se vším všudy?), ale už teď to vypadá na slušný bizár, takže jsem zvědavý na další trailery, kam to ještě posunou.


Ať už to dopadne jakkoliv, tak už jen kvůli castingu je návštěva kina u mě jistá. Jsem zvědavý hlavně na starou gardu - Moss, Wilson (na toho zvlášť, nejzábavnější postava v sequelech, imho) a Smith, plus mou oblíbenou Ricci:-). Revoluce, jako v případě jedničky (nebo dejme tomu trilogie jako celku), se konat zřejmě nebude, ale vzkříšení také není k zahození:-).


Fishburne pozvánku údajně vůbec nedostal, Weaving naopak ano, ale z důvodu kolize termínu se nezúčastnil. Alespoň se vrací Bernhardt jako agent Johnson z Reloaded.


A nebylo to kvůli Dogstaru? Mám takové mlhavé tušení, že se tehdy psalo něco o tom, že dal přednost turné před natáčením. Tedy, pokud to nebyl damage control po jeho odmítnutí, aby nepotopil film předem "klepy" o špatném scénáři:-).


Já si právě pamatoval, že v té době to kapelování bral dost vážně a tomu vysvětlení, proč nevzal dvojku Speedu jsem věřil. Jinak imho si projekty celou kariéru vybírá, protože ho něčím zaujaly, než proto, že by měly extra kvalitní scénáře. Resurrections by imho vzal nehledě na scénář, protože se přátelí s Wachowski a ten svět má rád a chtěl se do něj po dlouhých letech vrátit. Potěšující zpráva je, že se mu prý líbil a je dobrý, tak věřím, že se to odrazí i na plátně.


No, kvalitky v té době jako Mnemonic nebo Chain Reaction poznámkám o slabém scénáři u Speedu 2 moc nepomáhají, ale budu věřit, že třeba právě kvůli nim se nechtěl krátce po sobě opět spálit, navíc po vynikající jedničce.


Ach, ty legendární debaty 20 let zpátky po prvním Matrixu, co má znamenat scéna v telefonní budce a létající Neo (pomrknutí Wachowských nebo otevřená vrátka k dalšímu filmu?) a zda má pokračování vůbec smysl ("vždyť Neo se stal vyvoleným, následně osvobodil lidstvo (po konci filmu) a jeho cesta se završila, tak o čem by měla být dvojka?"). Po oznámení pokračování to samozřejmě začalo nanovo (což jsem ještě chápal, když oba filmy nikdo neviděl a mohly dopadnout jakkoliv). 

Jako přiznávám, že jsem po prvním filmu byl také spíše v týmu "pokračování netřeba, protože všechno podstatné z toho světa již bylo řečeno", ale po oznámení rovnou dvojky a trojky a kusých informací z natáčení (Návrat Smithe? Nevím jak, ale super. Bude tam "honička, která pro automobilové honičky udělá totéž jako bullet time pro přestřelky" a navíc kvůli ní stavěli vlastní několikakilometrovou dálnici? Pecka, chci to vidět teď hned. Reeves, Moss a Fishburne trénují pro fighting scény ještě tvrději, než u jedničky? To by mohlo znamenat, že těch scén bude víc, nebo budou náročnější, takže dobrý. Podíváme se do Zionu? No jo přece, to by mě taky zajímalo, jak město u jádra planety vlastně vypadá. Budou tam mechové jako v japonských anime? Jako fanoušek mecha říkám hurá a navíc se to v HW blockbusterech často nevidí. Škoda jen, že Pantoliano chtěl víc peněz, jinak by v pokračování byl také.) jsem změnil názor a byl neskutečně nahypovaný až do premiéry obou filmů včetně.

Je sice pravda, že zatímco dvojka se mi líbila moc, u trojky jsem byl z několika důvodů trochu zklamán a jedničku stále považuji za jasně nejlepší díl, obě pokračování si imho ospravedlnily právo na existenci už v kině a za těch zhruba 20 let se to právo jen posílilo (i kdyby jen za honičku na dálnici, přestřelku v Club Hell, obléhání Sionu nebo finální souboj se Smithem). Takže bych vlastně ani nečekal, že se teď u čtyřky tahle debata rozjede nanovo. Tak nějak jsem měl za to, že tohle téma bylo dávno už jednou provždy a definitivně rozřešeno:-). V případě čtyř dalších Avatarů se asi, v tomhle směru, máme na co těšit:-).


Tohle nejsou SW, po kterých se volalo 20 let, než je Lucas znovu natočil. A volalo se po nich mmj. proto, že celou tu dobu docela bouřlivě žily akorát jinde, než v podobě filmů. U Matrixu mám pocit (možná chybný?), že po konci trilogie/Animatrixu/videoher se nad ním úplně zavřela voda a nedivil bych se, kdyby dost lidí (běžných diváků) bylo vlastně překvapeno, že se natočilo další pokračování, namísto toho, aby jej měsíce vyhlíželo jako filmovou událost (typu Spideyho). S touhle low profile kampaní, co WB předvádí, rozhodně.

Resurrections se prodá imho hlavně přes nostalgii a citace původního filmu lidem, kteří fenomén zažili (přesně, jak to prozatím trailery WB dělají). Kohokoliv pod 30 let nebo dokonce pod 20 let to dost pravděpodobně hodně mine (zvláště pokud bude finální střih odpovídat plus minus verzi, která leakla ze zkušebek).


WB pojede tu nostalgickou vlnu a neustálé pomrkávání na záběry z jedničky, potažmo trilogie, fakt po celou kampaň, jak tak koukám:-). Asi to jinak nejde, pamětníci budou imho hlavní cílovka filmu. Po poslechu OST a tomhle traileru začínám pomalu věřit, že to bude ve výsledku vlastně fajn. Sice imho "tak trochu jiný" Matrix, než posledně, ale kdo to dokáže akceptovat, film si nakonec užije.


Nehledě na to, co s Matrixem ve čtyřce Wachowski ne/provedla, ten svět má imho stále dost velký potenciál se rozvíjet a rozšiřovat. Na další film si asi po finančním průseru Resurrections počkáme, ale nějakou minisérii do 10 dílů na Maxu s úplně novými postavami a příběhem bych si v mezidobí klidně dal.

Jednak by ip dostala šanci na novou expanzi a získání si nových fanoušků (kteří nevyrostli na trilogii) a jednak by si tím WB (méně bolestně než u čtyřky po 20 letech hibernace značky) ověřil, zda je o Matrix, přes ne/přijetí čtyřky, nadále zájem a má smysl se znovu pouštět do natáčení filmu.


Hmm, zajímavé. Já do teď žil v přesvědčení, že Matrix těch 100 let nebo kolik uplynulo od jeho vzniku do narození Nea (plus samozřejmě dalších asi 30 let nebo kolik od jeho narození do okamžiku, kdy se stal/uvědomil si, že je "vyvoleným") fungoval celkem v pohodě:) a kdyby Wachowski bros. tehdy šli ještě více naproti alegorii na Ježíše a jeho vzkříšení, tak to klidně mohli ve scénáři změnit rovnou na 2000 let, během kterých Matrix prosperoval a vzkvétal a šlo by v jeho rámci odvyprávět úplně cokoliv od sci-fi, přes fantasy a horor až po komedii, aniž by tam figuroval kdokoliv z castingu trilogie nebo se tam řešil motiv "vyvoleného". A totéž v podstatě v případě settingu po konci trilogie (po kterém Matrix nadále vesele fungoval:-)). Tak asi ne, no.


Hardcore military sci-fi o válce se stroji (klidně i bez toho, aby v příběhu vůbec figuroval Matrix); superhrdinská "komiksovka" v nějakém devbuildu Matrixu, kde jsou schopnosti Nea (a.k.a. devtools:-)) k dispozici všem; tematické a historické verze Matrixu zasazené do jiného místa a času typu Westworld nebo Assassin´s Creed; horor v zabuggovaném Matrixu s příšerami, vzniklými z glitchů; víceúrovňová verze Matrixu typu Inception; multiverze Matrixu s různými verzemi těch samých postav (a.k.a současná trendy vlna typu Into The Spider-verse a No Way Home); film noir detektivka o vyšetřování vražd, které páchá někdo se schopnostmi Nea; akčňák o agentovi, který prohlédne a vzepře se systému typu Equilibrium; heist movie s time-loopem, způsobeným nějakým glitchem v Matrixu; atd. a to jsou všechno jen ty nejvíce obvious náměty, které napadnou snad kohokoliv. 

Už holodeckové (simulátorové) epizody Star Treku hezky ukázaly, že možnosti co a jak v univerzu, ve kterém existuje "realita" a "simulace", vyprávět jsou téměř nekonečné. Jestli má nějaká ip fakt rozsáhlé pole působnosti, tak Matrix je rozhodně jedna z nich. Takže doufám, že čtyřka nebyla definitivní labutí písní a v budoucnu se ještě něčeho z tohohle světa dočkáme (a ideálně bez toho, aby šlo opět jen o variace na trilogii).


Vypadá to, že ve WB konečně začali myslet. Nehledě na čtyřku patří Matrix mezi jejich nejsilnější ip vůbec, ten svět má neskutečný potenciál co a jak v rámci něj vyprávět a oni značku nechali 20 let ležet ladem, sequel čistě za zásluhy svěřili Wachowski a pak film pro jistotu hodili rovnou na stream.

Tady je přesně potřeba na to jít zezdola nahoru (tvůrce se slibným nápadem osloví studio a nikoliv studio potřebuje sequel, tak něco někdo vymyslete a tady máte stanovené datum premiéry) a stylem Animatrixu - jiní (schopní) tvůrci, jiné vize, ideálně jiné postavy a odvaha riskovat a nerecyklovat dokolečka trilogii. A především nečekat s dalším filmem na další dekádu, ale poctivě a průběžně budovat (staro)novou fanouškovskou základnu novým obsahem. Goddard je sympatická volba, tak snad to klapne a dotáhne svůj projekt do konce.


Variant, jak to nově pojmout, je nepočítaně:-). Já jen doufám, že se Goddard posune někam dál jak dějově, tak charakterově a svatá trojice Neo, Trinity a Morpheus tudíž dostane tentokrát volno. Na konto těch postav imho bylo už v trilogii řečeno vše, co řečeno být mohlo/mělo a to poslední, co značka potřebuje, s ohledem na nepřeberné možnosti, které svět Matrixu nabízí, je pokus o další Skywalker ságu.