úterý 28. prosince 2021

Don´t Look Up 6/10

Po nabušených trailerech docela zklamání. Jak se ukázalo, tradičně v nich bylo to vůbec nejlepší, co ve filmu je a na poli dvou minut tahle rychlopalba jednoznačně fungovala. V dvou a půl hodinovém filmu už to taková paráda není, protože nic navíc, co dopředu z traileru nebylo známo, už tady není a v kombinaci s fakt pozvolným tempem se to místy dost táhne (obzvláště v druhé polovině, kde se dlouhé minuty jen čeká, až to konečně spadne).

Casting je skvělý a satira/parodie/odkazy na kdeco proudí na diváka po celou dobu filmu, ale mám prostě pocit, že McKay zůstal na půl cesty a soustředí se na příliš mnoho témat a díky tomu na žádné z nich nemá dost prostoru, aby je pořádně rozpracoval. S čímž souvisí i subjektivní pocit, že se mu až nepříjemně často "povede" minout terč (někdy těsně, někdy značně) a daná sekvence tak vyšumí do ztracena. Což zase souvisí s tím, že střih některých scén je tak nějak zvláštní (jako by skončily pár (desítek) vteřin před tím, než mělo dojít na jejich pointu). Rovněž je škoda, že zbytek světa je "vyřešen" asi minutovou scénou (EU, UN, NATO, ESA, Roskosmos, Čína, aj. jakoby ani neexistovali), přestože zde třímal nemalý potenciál i na poli mezinárodní (ne)spolupráce tak říkajíc "tnout do živého".

DiCaprio hraje svůj standard (takže skvěle), Lawrence je tak nějak ok (level uvěřitelnosti její postavy ovšem není úplně vysoko, vzhledem k tomu, jak opakovaně Streep z očí do očí a k tomu na veřejnosti fuckuje, aniž by s ní dotyčná na první dobrou vyrazila dveře), Blanchett je tady tak absolutní hot milf jako snad nikdy předtím, Hill nemá moc co hrát (ale jeho potitulkovka vcelku pobavila:-)), Streep je na tom, bohužel, jen o málo lépe, Rylance předvádí jen druhou, ještě mimóznější, iteraci Hallidaye z RPO a Chalamet je jen do počtu, aby se v závěru mohla jeho postava použít k jednomu účelu.

Vyhodit z filmu minimálně půl hodiny (ideálně ale ještě o pár minut více) vaty, chytl by film alespoň pořádné tempo a stejně tak hit/miss poměr by šel nahoru. Asi nejsem s McKayem naladěn na stejnou vlnu, protože ani The Big Short mě do kolen nijak extra neposlal a s Don´t Look Up to mám stejně. Tak zase příště.