pátek 31. prosince 2021

Bilance 2021

Některé příklady mrzí hodně, některé méně nebo vůbec, ale TLD mě přímo štve (slušně řečeno). Disney se k pohrobku od Foxů zachoval jako k nechtěnému dítěti a podle toho to také dopadlo:-(. Jasně, díky žánru a tématu by to nebyl žádný trhák tak jako tak, ale alespoň šanci dostat mohl a měl. Možná stačilo jen idiotsky nesoutěžit s Dune, Bondem a Venomem, ale mířit na oscarovou sezónu a stavět na word of mouth a nebo nestahovat film po pouhém týdnu (!!!) z programu, kdy i ta malá skupina diváků, kteří film vidět chtěli, k tomu nedostala ani příležitost:-(. Doufám, že Disney alespoň umožní Ridleymu vydat na uhd a bd ten případný director´s/extended cut a ideálně s tunou bonusů (jako u Gladiatora a KoH). Jinak bych k uvedené desítce ještě zmínil Malignant, který se podle všeho taktéž nedostal z červených čísel (údajně 40m vs 33m), což je škoda. Nesedlo to každému, ale imho si Wan zasloužil lepší výsledek.


Chápu, že v případě doslova nulového zájmu v tom kterém kině je nesmysl film držet v nabídce. Já jsem měl na mysli kina, ve kterých se na TLD chodilo a ve kterých z velké části posbíral těch necelých 90k usd celkově (dle BOM).

Vycházel jsem ze své zkušenosti s velkými multiplexy v OVě (menší kina ve velkých městech, nadto všude jinde, to mají jistě ještě náročnější s ohledem na menší základnu potenciálních diváků). V obou místních řetězcích v programu týden (z čehož Atmos projekce pro mnoho lidí v dost nevhodný čas až o 22h) a k tomu start souběžně s Dune (která měla podobnou cílovku na starší publikum).

Nedivil bych se, kdyby nemálo diváků zašlo nejprve na velice očekávanou Dune a TLD chtěli vidět později, ale to už v nabídce kin film nebyl. Já jsem to původně chtěl udělat stejně, naštěstí mě napadlo oba filmy prohodit (protože jsem věděl, co plus minus čekat od Dune a byl jsem tak více zvědavý na TLD). Takových lidí (kteří plánovali vidět oba filmy a rozhodli se stejně) ale bylo, tipuji, o mnoho méně než opačně.