úterý 28. listopadu 2023

The Caine Mutiny Court-Martial 5/10

Taková ta ultra laciná a v podstatě výplňová epizoda JAGu z 90s, ve které nezbyly prachy na jakékoliv exteriéry, natož reálné lokace (nebo libovolnou vojenskou techniku:-)), takže to celé stojí jen na jedné místnosti, pár hercích a několika kusech nábytku. Totální absence hudby v průběhu filmu (s výjimkou asi minuty na úplném konci a závěrečných titulků) dojem televizní/divadelní inscenace, ruku v ruce s nuznou výpravou a sterilní kamerou a střihem, jen podtrhuje. Což by samo o sobě nebyl problém, pokud by film táhl příběh, postavy a vypjaté dramatické situace. 

To se ovšem nestalo. Dějově to nemá absolutně čím překvapit, postavy nedostanou šanci se výrazněji ukázat a na nějaké vyhrocené dialogové výměny (ve stylu Cruise vs Nicholson v A Few Good Men) také nedojde. Kromě toho Sutherland s podivnou dikcí působí od první minuty jako naprostá psycho troska (což asi nebyl záměr) a fakt, že se v závěru úplně sesype, tak nemůže překvapit ani neznalce předlohy nebo předchozích adaptací.

Friedkinovu poslední štaci zachraňuje vcelku obstojná pointa, pár ucházejících scén (výslech napůl retardovaného svědka pobavil:-)), důstojná rozlučka/rolička Reddicka a Sutherlandovo herecké sólo ve finále. Škoda, že živoucí legenda na poli vedlejších úloh v "military" filmech Dye je tady, doslova, jen do počtu. Není to vyloženě průser, ale velká sláva také ne.