pondělí 29. ledna 2024

Aquaman And The Lost Kingdom 6/10

Konečná stanice, všichni vystupovat:-). Žádná revoluce (ani evoluce) na poslední chvíli se samozřejmě nekoná, ale vcelku důstojná rozlučka s celým DCEU nakonec ano, což je v rámci současného stavu pláštěnkového žánru, stran kvality i tržeb, asi maximum možného. Wan sice nedodal nic nového, co by na poli komiksovek už nebylo k vidění nesčetněkrát předtím (jak nečekané:-)), ale vzhledem ke všem produkčním problémům, opakovaným přetáčkám i testovačkám a zmatenému přidávání a vyhazování scén s netopýrem to drží pohromadě až překvapivě dobře a na většině úrovní to funguje jako neurážející komiksový standard.

Příběhově se tady jede v zažitých komiksových kolejích (nenápadná vykrádačka LOTRa (stezka mrtvých vs ztracené království) je poměrně vtipná, ale oboje spadá pod WB, tak je to asi v pořádku:-)), ale expozice nezdržuje více, než je nezbytně nutné a tempo se po celý čas filmu daří držet na solidní hodnotě, měřítko je pochopitelně velkolepé, audiovizuál je nepřekvapivě křiklavě pestrobarevný a plný digibordelu, nicméně triky nemají nějaké vyloženě slabé místo (několikrát odložená premiéra se minimálně v tomhle ohledu vyplatila), akce a bitky jsou zaměnitelné, ale sem tam se Wan předvede stylovým záběrem, obecně oblíbený mor všech komiksovek z poslední doby, tj. přehnaná osudovost všeho a všech, se tady vyskytuje v rozumném množství, dětinský humor se drží relativně při zemi a morální ponaučení o důležitosti rodiny je přítomno v minimálních dávkách.

Momoa v hlavní roli sice nijak zvlášť neexceluje, ale svoje si poctivě odehraje a občas se dokonce blýskne údernou hláškou, s Wilsonem mají mezi sebou slušnou buddy chemii, Heard je po většinu děje "takticky" uklizena do kouta (takže u soudu o tom fakt nekecala), což s ohledem na důležitost její role v jedničce působí poněkud divně, zbytek castingu je pak typické křoví a to včetně Asbæka, který je obsazen přesně dle zažité škatulky (tj. jakožto tradiční představitel záporáků na jedno použití s výskytem na scéně obvykle v řádu jednotek minut:-)), takže nemá žádný prostor se ve filmu jakkoliv ukázat. Celkově nepodstatný, ale ucházející epilog jedné komiksové éry.