pátek 19. ledna 2024

Indiana Jones And The Great Circle

No pěkně, po dlouhých letech opakovaně potvrzovaná pětka s Fordem na 2021 a později – z důvodu pandemie – na 2022 (ale neuvěřím, dokud to neuvidím) a nyní, opět po dlouhých letech, ohlášení nové hry. To asi nebude náhoda. Jsem zvědavý, kterého projektu se dočkáme dříve:-).

Jinak Indy je globální značka a nějak si nedovedu představit, že by Disney a/nebo LF souhlasili s exkluzivitou pouze na jednu konzolovou platformu a kromě toho dohoda byla jistě domluvena ještě před akvizicí ZeniMaxu ze strany MS (která navíc bude dokončena až někdy ke konci 2021), takže očekávám běžnou multiplatformu.


Vycházel jsem z "The transaction is still in progress with closing conditions still ongoing. According to Microsoft, the acquisition should be finalized in the second half of fiscal year 2021" - link ale zdá se, že máš relevantnější informace.

Samozřejmě nevím, jak dlouho trvalo jednání o odkupu ZeniMaxu, ale to je ta pointa. Ty dvě obchodní dohody spolu nemusejí vůbec souviset právě proto, že jednání obvykle trvá dost dlouho a je jednodušší se domluvit na dvojici na sobě nezávislých smluv, než je vzájemně nějak podmiňovat (zvláště v situaci, kdy proces vyjednávání stále běží). Kromě toho si nějak nedovedu představit důvod, proč by s tím Disney/LF souhlasili. Jedině za předpokladu, že MS ze svého měšce vytáhl několik miliónů argumentů, ale i tak počítám maximálně s časovkou.


Ten si každá firma stanovuje podle svého. Zatímco MS má konec k 30.6., ZeniMax jej má k 31.12., ale to je jedno. Ta poznámka o konci fiskálního a ne kalendářního roku 2021 mi v původním komentáři vypadla, takže ok, moje chyba.

Třeba to tak je, ale dost o tom pochybuji. Indy tak jako SW (to je mimochodem pěkný příklad - kolik SW her pod Disneym (ale i před tím) bylo exkluzivních a kolik jich vyšlo na kde co?) je globální značka a Disney/LF logicky chtějí zasáhnout maximum možného trhu a vydělat na tom, jak jen to půjde, což se dost míjí s vydáním hry jako exkluzivity (natož pak s vydáním formou day one v gp). Trochu pak postrádá smysl, proč by s takovými podmínkami souhlasili, když jim může hru vyvinout kdokoliv jiný jako multiplatformu a vydělají na ni násobně více. Do úvahu připadá, že si MS za exkluzivitu připlatil, ale nevěřím tomu, že ta částka, kterou byl ochoten MS investovat přesvědčila Disney/LF souhlasit s úplnou exkluzivitou (no i když MS, že). Tipuji multiplatformu, nejvýše časovku, víc ne.


Budou mít co dělat, aby přišli s nějakým původním a přitom originálním příběhem, protože meziválečná léta, nacisti a náboženské artefakty jsou ve filmech, knihách, komiksech a ostatně i hrách vytěženy snad na maximum. Určitě jim ale držím palce a těším se, čím nás nakonec překvapí. Škoda, že je hra imho tak tři, čtyři roky ještě daleko.


Disney je v businessu číslo jedna v kategorii prachy, prachy, prachy, takže multiplatforma je imho tutovka. Kromě toho je Indy globální frančíza a Disney potřebuje zasáhnout co nejširší publikum, plus do toho hra bude dělat promo na pětku a naopak. Pokud vůbec, tak MS otevře kasičku proto, aby ukecal Disney uvést hru day one v GP nebo na krátkou časovku (třeba měsíc) a to bude stran exkluzivity vše.


Tohle docela překvapilo. Disney je držgrešle non plus ultra, takže jsem čekal, že si Kennedy nenechá ujít příležitost podojit úplně všechny a bude u Spencera trvat na tom, aby hra vyšla jako multiplatforma, maximálně jako časovka pro MS. Pokud ji Spencer ukecal na plnou exkluzivitu, tak zajisté musel sáhnout hodně hluboko do kapsy. Snad mu to stálo za to:-).

Pětka v kinech za pár dnů dopadne kdoví jak, hra vyjde kdoví kdy, takže se ani nesveze na případném hypu filmu a od poslední velké hry (Staff of Kings) uběhlo docela dost let a nedopadla úplně podle představ, takže očekávání jsou obrovská.


Hratelnostně a příběhově to bude třeba/možná/asi fajn, ale ty animace a obecně cut scény, co ukázali v traileru, jsou na rok 2024 a trojáčkovou výkladní skříň MS teda slušná budgetovka. Na věci od ND to v tomhle směru nemá ani omylem, bohužel. Snad na grafice do vydání ještě nějak zamakají, protože jinak (atmosféra, hlášky, náckové a časové zasazení) to vypadá vcelku nadějně a tahle franšíza by si nějakou pecku už fakt zasloužila. Zvlášť po posledním filmu.


Naprosto nečekané, akorát že vůbec:-). Tvrdím to už od oznámení hry v 2021, že multiplatforma je v tomhle případě jasná věc a pokud je ve hře nějaká forma exkluzivity, tak maximálně časovka. Indy je globální značka a Disneyho strategie napříč celým jeho businessem je desítky let stále stejná - zasáhnout se svým produktem co nejširší možné publikum (a pořádně jej podojit). Což se s omezeným počtem platforem (z nichž na jedné se hry nekupují, ale půjčují za pár korun) realizuje dost těžko. 

Navíc pětka v kinech finančně brutálně propadla a Disney na projektu odepsal neskutečné množství peněz. Dobrovolně se u hry připravit o další (a nezanedbatelný) zdroj příjmů a současně možnost etablovat značku na dalším trhu by bylo s ohledem na současný ne-až-tak-dobrý stav značky čiré bláznovství.


"Jdeme na méně platforem, takže vývoj bude efektivnější. Potřebujete, aby hra běžela na jedné konzoli a PC. Víte, zaměření na méně platforem vždy pomůže vývoji" - Hines, 2023. Zlý, zlý, zlý Phil, takhle házet efektivnějšímu vývoji klacky pod nohy a sabotovat vývoj zaměřováním se na více platforem:-).

Po akvizici obratem zrušili původně plánovanou multiplatformu, teď po roce s překvapením zjistili, že více platforem rovná se více peněz, wow. MS musí mít ve smlouvách drobným písmem pod čarou nějakou klauzuli, že nástupem do firmy se zaměstnanec automaticky vzdává práva na to nevystupovat navenek jako totální idiot:-).