středa 8. května 2024

Abigail 6/10

Upířích filmů není nikdy dost a každý výživný kousanec do krku se počítá, což se tady naštěstí podařilo, ovšem k novodobé žánrové trvalce tomu přece jen ještě pár dřevěných kůlů vražených přímo do srdce chybí. Obvyklé neduhy současné hororové produkce se totiž ani nejnovějšímu příspěvku do žánru nevyhnuly.

Namísto toho, aby si tvůrci s divákem hezky zahráli na schovávanou a upíří plot twist si nechali až do samotného filmu, bez obalu jej vykecali už v traileru, tudíž divák hned od začátku filmu tuší, jakým směrem se bude děj dále vyvíjet a jen odevzdaně čeká, kdy obvyklé upíří radovánky s ostrými zuby a krčními tepnami konečně započnou. A je bohužel nucen čekat až do poloviny filmu. Další tvůrčí zaváhání spočívá v tom, že skutečně hororových prvků, které by diváka zásobovaly napětím, strachem a hutnou atmosférou (ať už pomocí obligátních lekaček, nebo skrze práci s kamerou, hudbou a střihem), ve filmu moc není. Přednost dostala akční podívaná s brutálně-krvavými vložkami a překvapivou dávkou humoru, která se v závěru navíc potýká s mírně překombinovanou pointou.

Pochvalu na druhou stranu zaslouží postavy a casting. Na hororové poměry se tady nacházejí nečekaně propracované figury. Jednotliví účastníci upíří vybíjené jsou charakterově jednoznačně odlišeni, mají mezi sebou fungující chemii a každý z nich v průběhu děje dostane příležitost nějakým způsobem (akčně, komediálně nebo dramaticky) vyniknout, díky čemuž ani zdlouhavá expozice nenudí. A navíc je zdejší pestrá partička postav typově přesně obsazena. Barrera v hlavní roli je fajn a ani zbytek castingu za ní nezůstává o moc pozadu (především dvojka Newton a Durand baví v každé scéně), nicméně do kapsy všechny strká Weir jako upíří baletka, která hraje přímo skvěle, což u dětských herců není zdaleka pravidlo a primárně kvůli její účasti bych se případnému pokračování vůbec nebránil.