neděle 12. května 2024

The Goonies

Jo, jo, ta nálepka "Indy pro děti", kterou to prakticky obratem po premiéře vyfasovalo, tomu sedí jako prdel na hrnec nejen po stránce stejně vynikající akce a dobrodružné atmosféry, ale i produkčními hodnotami a celkovými kvalitami (Amblin se prostě nezapře).  

Rok před tím šla do kin dvojka Indyho, za kterou Spielberg schytal slušnou "rodičovskou" kritiku kvůli vyobrazenému násilí a temnějšímu tónu (viz slavná historka o tom, jak MPAA sám navrhl novou ratingovou kategorii pg-13), načež přišel s nápadem na tuhle "neškodnou" dobrodružnou jízdu přesně ve stylu Indyho a navíc obsadil do jedné z rolí téhož dětského herce. Náhoda? Nemyslím si:-).

Poprvé jsem to viděl až v dospělosti a dlouho poté, co už jsem měl poctivě nakoukány všechny žánrové vzory, přesto jsem se skvěle bavil, takže mohu potvrdit, že to funguje opravdu v každém diváckém věku (rukodělné efekty tomu zpětně dodávají správnou patinu) a označení nestárnoucí klasika v tomhle případě naprosto platí:-). Každopádně při všem tom současném honu za resuscitováním značek z 80s jsem zvědavý, kdy si studio vzpomene i na tuhle klasiku.