pondělí 24. června 2024

Nosferatu

Eggers jede bomby:-). Trailer jedna velká - ponurá - parádička a to se nám ještě neukázal pan hrabě Skarsgård osobně (kdyby si jej nechali až do filmu jako překvapení pro fanoušky, tak bych se vlastně nezlobil). 

Dafoe po čtvrtstoletí vracející se k látce, stylový audiovizuál, výborný casting, gotická atmosféra, natáčení u nás (tudíž potenciální šance zahlédnout ve filmu nějakou známou tuzemskou lokaci) a pokud se neporuší dosavadní tradice, tak i eRkový rating, ideálně vytěžený do poslední kapky krve:-). 

Asi bych měl před premiérou nakoukat originál, protože bych se nedivil, kdyby si Eggers do filmu přichystal spousty easter eggů na Murnauovu klasiku a možná i Schrecka, když jde o jeho srdeční projekt a hraje v něm Dafoe.


Vypadá to lahůdkově od atmosféry, přes casting, až po audiovizuál (zdá se mi to, nebo jsou v traileru vážně vidět art designové ozvěny Draculy od Coppoly?) a to se nepočítám mezi fanoušky Eggerse (bavil jsem se jen u Northmana, Witch neurazila/nenadchla, Lighthouse jsem od začátku do konce protrpěl:-)), tak snad nebudu litovat a mistr nenaservíruje divákům další těžkotonážní artovku, ale bude pokračovat v cestě směrem k mainstreamu (se zachováním určitých artových prvků, jak to má ve zvyku), započatou v Northmanovi, a dodá poctivou upíří žánrovku/klasicky pojatý remake.


Murnauova klasika je k dispozici na youtube, tj. kdo není fajnšmekr a nepřehraje si pana hraběte od začátku do konce, může film alespoň zběžně proskákat a nasát unikátní atmosféru před návštěvou Eggerse:-). 

Já se po trailerech na vlně bezprostředního nadšení podíval jak na Murnaua, tak na Shadow of the Vampire a před premiérou si nejspíše dám repete, protože se vsadím, že Eggers do svého filmu propašuje spousty pomrknutí a poct směrem k originálu. Vzhledem k tomu, že tohle téma je jeho srdeční projekt a remake plánoval dlouhá léta. Masovka z toho asi nebude (přece jen eRková dobovka), ale na kultovku je podle trailerů slušně zaděláno:-).

Cajk, tak to je ještě lepší varianta:-). A tam, kde se to do kin nedostane (nebo člověk nesebere odvahu jít na sto let starý němý film do kina:-)), je v záloze zmíněný youtube.