neděle 17. července 2022

Star Trek: Picard (Sezóna 3)

Stylem a feelingem to s TNG nemá nic společného, ale nostalgie a fan service jede na jedničku, do toho i jiné postavy z TNG a ostatních trekových sérií (Seven, Riker, Troi, Q, Data, Wesley, Guinan), s lorem si tvůrci hrají rozhodně citlivěji než jinde (Abrams, Discovery) a k tomu samozřejmě Stewart, který je...prostě skvělý jako vždy:-).

Kompletní děj najdeš na wiki, ve zkratce S01 řeší Soongovy androidy a s nimi související hrozbu zničení celého vesmíru a napravuje jednu promarněnou příležitost z Nemesis - fakt dojemné rozloučení Picarda s Datem (B4 se v sezóně vůbec nevyskytuje), zatímco S02 je kombinace pilotu TNG (i zde jde o Picardův soud uspořádaný Q) a epizody TOS se zrcadlovým vesmírem (zde alternativní realita vytvořená Q, ve které je Picard lapen a hledá cestu ven). V S03 by se měl vrátit kompletní casting z TNG, takže očekávání jsou už teď nemalá:-).

Když bych si měl z těch nových sérii vybrat ke zhlédnutí jednu, tak přes fajn kvality Picarda jednoznačně SNW. Fan service funguje i tady, špičkový casting Kirka a Spocka (může se směle měřit s Pinem a Quintem), do toho naprosto parádní epizody (až bych se odvážil soudit, že SNW má jednu z nejnabitějších prvních sezón v treku vůbec) a navíc díky epizodickému charakteru vyprávění má feelingem (aneb průzkum tajemných nových světů:-)) dost blízko k TOS nebo TNG.


Citlivější, jakože těch blbostí vůči loru je tam oproti Abramsovi a Discovery imho méně (protože nějaké ty prohřešky proti kánonu se najdou všude), ne citlivý, jakože tam (skoro) žádné blbosti nejsou:-). Jinak jasně, každý může mít hranici, co je pro něj už svatokrádež a co ještě zkousne jinde. 

Druhá sezóna Picarda byla slabší než první a možná bych se odvážil až soudit, že o dost, ale pokud to s původním castingem nepokazí a dodají parádní finále, bude vše prominuto:). U druhé sezóny SNW se raději předem připravuji na zklamání, protože udržet si takovou formu bude sakra práce (ale stejně doufám, že se to povede).