pátek 22. července 2022

Oppenheimer

Cítím v kostech, že to bude další Nolanův masterpiece (víte první:-)). A už by bylo vážně načase, aby si Nolan došel pro best picture a/nebo best director. Ničitel světů je k tomu ideální příležitostí (výsostně americké téma (s nějakou tou kontroverzí navrch) a k tomu historický biopic, což obé mají akademici tak rádi). A když už jsme u toho, tak i pro Murphyho by zlatý plešoun byl velká satisfakce po všech hereckých výkonech, které doteď předvedl.


Velká paráda. Je to teaser a to, k čemu je určený (čistě navození atmosféry a zaháčkování publika ve stylu "chcete vědět víc?"), plní na výbornou. Doufám, že toho v trailerech Nolan ukáže obecně co nejméně (protože u biopicu je obvykle tak nějak předem jasné, o čem to zhruba bude) a všechny trumfy si nechá až do kina.

Pokud to bude pecka (věřím, že jo-:)) a shrábne to i nějaké ty ceny (doufám, že jo:-)), tak to bude pro Nolana asi velká satisfakce poté, co se s WB diplomaticky řečeno "nepohodl" a odešel k Universalu.


The destroyer of worlds is coming:-). Nolan jede znovu na plný plyn, i když trailer jako takový na to jde pěkně zvolna a klidně ve stylu ticho před nadcházející (atomovou:-)) bouří. A funguje to skvěle. Věřím v pecku (kterou Nolan ukáže WB prostředníček) a velkou satisfakci pro Murphyho, který si šanci zazářit ve velkém filmu a především v hlavní roli zaslouží jako málokdo.

Jinak koukám, že záskok za Zimmera u Tenetu se asi osvědčil a OST dostal na starost opět Göransson. Pokud tady není jen nějaký temp track, tak to asi byla dobrá volba, protože hudba v traileru je moc fajn.


Jak to říkal Palpatine? Power! Unlimited POWER! Minulý trailer byl takový klid před bouří, tady už to Nolan rozbaluje naplno a to si jistě ještě nějaké TNT schovává až do filmu:-). Tenet byl jen takové scénáristické cvičení "co by kdyby" a postavy v něm byly spíše figurky na šachovnici než plnohodnotné charaktery, tady to bude imho přesně naopak a scénář/postavy budou opět stavebním kamenem celého diváckého zážitku a film bude pecka nejen z pohledu obrazu a zvuku.

Jestli si má někdy Nolan dojít pro sošku za film/režii, tak tady má prozatím největší šanci. Výsostně americké téma, patriotismus, historická látka o zásadním momentu v dějinách a celé to postavené především na práci s herci a zabalené v typicky nolanovském audiovizuálním dárkovém balení (Trinity v IMAXu bude asi slušná prskavka:-)). Z diváckého pohledu je to super, ale z pohledu cen je škoda, že letos jde Nolan a Villeneuve proti sobě. Přál bych to oběma (Murphymu ostatně taky).


Už při oznámení, že si Nolan jako další projekt vybral zrovna tohle téma, jsem si říkal, že se jistě nespokojí se suchým převyprávěním historických faktů a bude to jeho dosud nejambicióznější film (přímý opak scénáristického cvičení jménem Tenet) a zatím to vypadá, že tomu tak bude:-).

Letos má Nolan obrovskou konkurenci, ale jestli může na akademiky něco zabrat, tak podobná, výsostně americká, látka. Snad to klapne - už kvůli tomu pomyslnému "políčku do tváře", který by Nolan uštědřil WB:-). Ale ještě víc bych to přál "poctivému dříči" Murphymu, pro něj by to byla velká satisfakce.


Hmm, zajímavé. Tak nějak jsem předpokládal, že ta psychologická rovina a pitvání nitra titulní postavy na pozadí atomového hřibu bude ústřední téma filmu a hlavní důvod, proč to Nolan vůbec natočil (a má to tři hodiny:-)). Jako nefanouškovi jakýchkoliv psychologických rovin a pitvání něčích niter by to pro mě měla být teoreticky dobrá zpráva, ale zrovna tady bych je ocenil, protože tohle téma si o ně přímo říká. No, alespoň vím, co můžu v kině ne/čekat.

Co ten Murphy? Vytěžil šanci na hlavní roli v blockbusteru jak se patří, případně ještě víc (červené koberce a děkovačky na pódiu)?


Po té rekonstrukci jsem byl v sedmičce u nás v OVě poprvé zrovna na Nolanovi uprostřed řady a taky uprostřed sálu (vychází to zhruba tak, aby měl člověk plátno přesně v centru svého zorného pole:-)). Někde ještě výš je to podle mě úplně stejně na hovno.

Kdyby to měli jako Philips u TV jen okolo plátna, tak to ještě pochopím. Slije se to z obrazem z projektoru do jednoho celku a dejme tomu větší imerze nebo co. Takhle po stranách sálu co pár metrů od sebe to ale mezi diváka a plátno přidává další zdroj(e) světla a to je prostě na palici. Minimálně pro mě je to na stejné úrovni jako když někdo přede mnou začne máchat mobilem se zářícím displejem.

Když se to během filmu stalo poprvé, tak pár lidí přede mnou se začalo nechápavě ohlížet okolo sebe a pak směrem dozadu, cože se to jako sakra děje, takže jsem v tom nebyl zdaleka sám:-).