sobota 16. července 2022

The Black Phone 6/10

Trailery, bohužel, slibovaly podstatně napínavější, strašidelnější a tísnivější záležitost, než nakonec Derrickson ve výsledném filmu dodal. Horor to není ani omylem, pokud někdo nepovažuje za horor jakýkoliv film, ve kterém je pár jump scare scén, přestože vyfasoval eRko (jedna explicitní scéna plus nadávky a to je vše), ale slušný dobový thriller, což by samo o sobě na škodu vůbec být nemuselo.

Předlohu neznám, takže nemohu posoudit, zda problém začíná už tam (tipoval bych že ano), nebo až u samotného scénáře, ale tak jako tak film doplácí na příběh, protože k adaptaci zvolená historka na celovečerní stopáž prostě nestačí.  

Několik linek (nadpřirozené schopnosti skrze víru, sebevražda matky, obsese nošení masek) je jen nahozeno, aniž by se s nimi jakkoliv dál pracovalo, většina postav se v dané situaci (v sousedství řádí únosce a pravděpodobně vrah dětí) chová naprosto nepochopitelně (zákaz vycházení, policejní hlídky na každém kroku nic?), to samé platí o panu przniteli osobně (kupa hlíny u zdi, vyrvané mříže z okna na podlaze, odkódování zámku na dveřích a zejména držení rukojmí v domě potenciálního nepohodlného svědka, když mám další barák jen pro sebe nic?), jehož benevolence stran vězeňských podmínek je ovšem skutečně (na sériové vrahy) nebývale vysoká:-). Což se na druhou stranu, naneštěstí, nedá konstatovat směrem k četnosti jeho kontrolních návštěv internovaných výrostků (správně, Hawke se ve filmu moc často neohřeje a je to sakra škoda, protože záporáci mu jdou více než slušně, viz nedávný Moon Knight).  

Atmosféru 70s se Derricksonovi daří budovat skvěle (obvyklá pomůcka v podobě tematického OST funguje i tentokrát), dětští herci hrají výborně (McGraw má kariéru rozjetou slušně, takže v jejím případě asi nejsou obavy o její další působení na místě a debutující Thames na tom snad za pár let bude podobně, talent na to má) a těch několik přítomných lekaček je docela výživných, ale v podstatě všechno ostatní není vysloveně špatné, ale mohlo být mnohem lepší. Bohužel předloha/scénář byli proti. Výborný Sinister je tak Derricksonem nadále nepřekonán.