pátek 30. září 2022

Indiana Jones And The Dial Of Destiny

Podle toho, co je na fotkách bude asi ve filmu flashback do 30s nebo 40s a celkově to má takový feeling jedničky a trojky (nacisti, hrad, vlak).

Asi to dopadne jako u trojky, kdy Spielberg nebyl úplně spokojený s dvojkou a vrátil se k "atmosféře" jedničky. Tady to imho bude totéž po čtyřce, aneb pokusme se zapomenout na mimozemšťany, digitální mravence a LaBeoufa (jestli o něm v pětce bude vůbec nějaká zmínka, tak bych se docela divil).


Jestli nemají v záloze nějaké překvapivé cameo, o kterém ještě nevíme, tak tipuji, že absenci Allen vyřeší v podobném duchu jako Conneryho a Elliotta ve čtyřce (krátká zmínka během dialogu, záběr na zarámovanou fotku atd.). V případě LaBeoufa sázím na to, že budou dělat, že neexistuje (tedy pokud nemají v rukávu variantu, že postava ve filmu bude a LaBeouf byl přeobsazen:-)).

Jinak podle těch fotek, na kterých stunt double měl masku Forda a časového zasazení někdy do období mezi jedničkou/trojkou až čtyřkou minimálně v dané sekvenci se asi omlazovat bude.


Otázkou je, jak si kdo definuje dobrý film, ale ženských antagonistek pár je, ať už v hlavních (T3, 101 Dalmatians a další disneyovky, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Misery, ST: FC, technicky vzato Aliens:-)) nebo ve vedlejších rolích (BR2049, bondovky, potterovky, Kill Bill, x-menovky, TDKR, GoT). 

Ještě bych neházel flintu do žita, Waller-Bridge může být klidně vtipný sidekick/vedlejší postava/dcera/love interest (což by bylo s ohledem na Fordův/Indyho věk divné, tak snad ne:)) a Indy bude čelit někomu úplně jinému.


Mikkelsen má přes 50 let, to by moc mladý Indy nebyl:-). Bude to imho hlavní bad guy.

Pořád si myslím, že ve Fordově věku by nejlepší způsob, jak pojmout pětku, bylo použití konceptu ze seriálu - starý Indy vzpomíná na své dobrodružství z mládí (a tím pádem postavu hraje většinu filmového času jiný herec). Herecky na to Ford nepochybně pořád má, ale fyzické rezervy byly poznat už ve čtyřce téměř 15 let zpátky.


Ještě mají jednu možnost. Odehrát to celé nějakým stunt doublem přes performance capture a nasadit mu Fordův obličej. Takže bude mít sice 80 let, ale akce bude ok. No a kdyby se toho nebáli, rovnou ho při tom digitálně omladit o desítky let, takže jak starého, tak mladého Indyho by hrál Ford (viz Smith v Gemini Man):-).


Vždyť tohle se už běžně děje:-). Tváře herců/hereček se klíčují na stunt/body doubly v akčních/nahých scénách, k tomu deaging mrtvých (Cushing a Fisher v Rouge One) nebo starých (Smith v Gemini Man, půlka castingu v Irishman, Downey jr. nebo Douglas v MCU) herců/hereček.

Jestli to myslíš tak, že technologie ještě není na dostatečné úrovni, tak očividně to není něco, co by studia zastavilo, viz příklady výše.

A mimochodem, zrovna toho Branda už jednou "oživovali" 15 let zpátky pro Superman Returns (krátce po jeho smrti).


Omlazovat se bude v každém případě, protože (podle dřívějších fotek z natáčení, na kterých má stunt double masku mnohem mladšího Forda a přítomné dobové techniky) se část filmu odehrává buď v čase původní trilogie nebo během WW2. Takže prolog nebo minimálně flashback je jasný už teď. A jelikož se zápletka otírá o operaci Paperclip*, tak to dává smysl.

*škoda, že bývalé nacisty nevyměnili za hon na bývalé členy jednotky 731, to by bylo teprve hardcore:-).


Pokud budou respektovat kánon (což rozhodně doufám, že ano), tak se to nestane, protože v seriálu se objevuje Indy ve věku přes 90 let, tudíž někdy v 90s. Co by ale mohli udělat, zvláště pokud jde skutečně o úplně poslední film (s Fordem, ehm ehm:-)), tak by Indy mohl v průběhu nebo na konci pětky přijít o oko. To by bylo pěkné pomrknutí (ehm, ehm-:)) na seriál.


Tak potom, co se Ford pár měsíců zpátky na place ne úplně lehce zranil, se dalo čekat, že se produkce prodlouží a premiéra se bude odsouvat, ale roční posun je tedy pálka a docela zklamání. Snad příští rok dopadne alespoň ta M:I 7.


Doufám, že trailer brzy pustí ven (plus sneak peek druhého Avatara, který se tam taky ukazoval) a jsem zvědavý, zda příští rok stihnou jenom film, nebo i hru.

Jinak když jsem poprvé viděl ty uvolněné artworky s tuk-tukem, hned jsme si vzpomněl na stejnou honičku v bondovské Octopussy (aneb kruh se uzavřel) a Mikkelsenův nazi kostým jako by z oka vypadl Tohtovi z jedničky, plus k tomu nepostradatelný Sallah (očividně se drží pravidla, že vystupuje v lichých dílech:-)). Ten feeling původní trilogie, resp. zejména jedničky, tam bude i podle ohlasů na trailer asi dost silný, což je dobrá zpráva. Škoda toho Short Rounda, u Everything Everywhere All At Once jsem si hned říkal, proč si na něj Mangold se Spielbergem u pětky nevzpomněli (alespoň malé cameo by potěšilo). 

P.S. Na produkci se podílí i Lucas a protože pro něj byl seriál srdeční záležitostí, tak doufám, že se nehodí Indyho lore do koše a Ford se dožije závěrečných titulků.


Drby o blbých zkušebkách obratem popřel sám Mangold (zatím vůbec žádné neproběhly), ale co je zajímavější, tak potvrdil, že promo k pětce dorazí „za méně než 30 dnů“, tudíž ofiko vypuštění traileru asi není daleko. Dávalo by smysl jej promítat před Avatarem, ale ten má premiéru o něco později, než je těch 30 dnů, takže jej možná Disney vydá „jen tak“.


Ultra fucking yeah:-). Ok, strachy, nejistoty a všechny další obavy dobrovolně odhazuji v dál a přehodnocuju svůj žebříček top nejočekávanějších filmů příštího roku s tím, že posunuju Indyho na dělené první místo se sedmou M:I.

Jak dopadne samotný film se teprve uvidí, ale trailer jako takový je mega nářez a jestli tohle fanoušky nejslavnějšího archeologa na světě všechny všude nedotáhne do kin na pravděpodobně skvělý film, tak pak už nezafunguje vůbec nic.

Jinak Mangold asi nekecal a fakt to vypadá, že se kvalitativně půjde ve stopách původní trilogie a Ford asi taky ne a fakt to vypadá, že jeho digitální de-aging na začátku filmu v 40s dopadl hodně slušně a další prkenný Cushing se už konat nebude. A snad nekecají ani všichni ostatní z crew/castu, když tvrdí, že Indy s pětkou dostane tu nejlepší rozlučku, jakou by si mohl přát:-)). Očekávání každopádně oficiálně přepnuto na maximální level:-).


Hmm, tak to je docela překvápko. Synáček ze čtyřky nebude v pětce totálně zameten pod koberec (jak jsem tipoval), ale dostaneme nějaké info, co se s ním stalo (ehm, zajímá to vůbec někoho:-)?). Předpokládám, že to sfouknou podobně jako Conneryho a Elliotta ve čtyřce.

Jinak je ale vtipné, že poté, co LaBeoufova postava dostala od spousty diváků naloženo (a sám LaBeouf se na konto čtyřky nevyjadřoval úplně pozitivně), postava Waller-Bridge v pětce asi zastává v příběhu úplně tutéž roli: "She's a daughter of a friend of Indy's, who we will also meet in the movie,", "Helena's gotten herself in a bit of trouble, and brings [that] to Indy's doorstep. She's a character who's a wonderful set of contradictions — charming and brilliant, but also a lot of trouble.":-).


Ou jé, čuchám, čuchám našlapanou retro jízdu a skvělé zakončení Mangoldovy série parádní filmů v řadě, aneb "vítej zlatý hattricku:-)". Feeling původní trilogie z toho přímo sálá, k tomu našlapaný casting a rebel nazi scum. Kino je samozřejmě povinnost a natěšenost dosahuje maximálního levelu. Jinak jsou ale fakt vtipné ty neustálé revize distribučního názvu. To už je snad třetí změna po sobě a to mají ještě několik měsíců k dobru:-). #darebakjednavibe:-):-):-)


Hell yeah, stylová retro jízda od začátku do konce:-). Mangold, Ford, Waller-Bridge, Mikkelsen, Rhys-Davies, Jones a bonus v podobě nacistů k tomu. Už teď je čtyřka přešlapující na místě odpuštěna (polozapomenuta byla už dávno), tohle prostě nemůže dopadnout špatně. Zvlášť potom, co Mangoldovi aktuálně Disney odklepl vlastní SW:-). Fordův de-aging je úplně v pohodě a věřím, že úvod filmu s nacisty na konci WW2 bude vypadat jakoby vypadl z trojky a celkově bude mít film ten správný/pravý feeling původní trilogie a pro Forda půjde o důstojnou rozlučku s postavou Indyho. Spolu s M:I pro mě letošní nejočekávanější blockbuster:-).


Po pravdě jsem čekal, že pod dvě a půl hodiny se pětka nedostane, protože velkolepá rozlučka s Fordem a k tomu fakt, že Mangold obecně točí dlouhé filmy. Dvě dvacet je vcelku v pohodě a to ještě k deseti minutám z toho zaberou závěrečné titulky.

Jinak ale stopku dalšímu filmu si mohou dovolit vystavit tak akorát Zemeckis a Gale k BTTF, protože na značku vlastní práva, Indy se pochopitelně bude dojit dál a jde jen o to, zda kvůli nějakému respektu Disney počká, až tady Ford nebude, nebo to za nějakou dobu spustí nehledě na něj. A já s tím na papíře nemám žádný problém. Když recast "přežil" Bond nebo Batman, proč by to nezvládl Indy? Ostatně už ve filmech ho hráli dva herci a v seriálu následně další tři. Jak to v reálu dopadne po kvalitativní stránce je už jiná věc.


Však jsem psal, že jak by to dopadlo v reálu je už zase o něčem jiném. Se soudy bych každopádně počkal až na případný výsledek. Čistě na papíře ale není důvod, aby Disney tuhle IP koupil a za deset let vyprodukoval jeden film a výhledově jednu hru a potom se za ní zavřela voda.

Značka stojí a padá na Fordovi logicky proto, že tu postavu ve filmu plnohodnotně nikdo jiný nehrál. Bond taky v 60s stál a padal na Connerym ... a po recastu už ne. Solo taky stál a padal na Fordovi ... a pak udělal Disney recast (imho ne úplně povedeně, ale film jako takový je docela fajn):-). Pointa s dalšími herci byla v tom, že to postava Indyho unesla a v seriálu a na začátku trojky to s někým jiným na místě Forda fungovalo.


Tohle až tak úplně nenadchlo, působí to na mě hodně strojeně (herci předstírají pohyb v tuk-tuku stojícím na place a kolem nich je blue/greenscreen a obří ventilátory), ale pořád Mangoldovi věřím, že si těch 150+ minut (tipoval jsem, že to pod dvě a půl hodiny mít nebude a taky že jo:-)) pohlídal a ve výsledku to bude fajn nostalgická retro jízda a důstojná rozlučka pro Forda.


Bejvávalo:-). Nové info hovoří o dalších 10 minutách navíc. Buď před měsícem Kennedy zapomněla připočítat titulky, nebo se oproti běžnému trendu na poslední chvíli nezkracovalo, ale naopak přidávalo:-).


Hodně překvapilo a ještě více nepotěšilo. To, že pětka nechá čtyřku za sebou, jsem po trailerech až doteď považoval za skoro tutovku. Názor si udělám, až to sám uvidím, ale číst vlažné kritiky u podobně velké a milované značky, u které se na další díl čekalo tak dlouho a dostal ji na starost někdo kalibru Mangolda, moc příjemné není, no.

Pořád je šance, že člověk nakonec skončí v té spokojenější části publika, ale asi bude záhodno trochu krotit očekávání, aby případné zklamání v kině nebylo tak veliké.


Too little, too late zrovna u Indyho nezní úplně dobře, no. Ale tak když může nejmenovaný dokumentarista dát čtyřce sto procent, tak je klidně možné, že někomu jinému (třeba mně) padne pětka nějakým zázrakem do oka:-). Nebo taky ne, no. 

Každopádně oficiálně poslední Indy (tak určitě:-)) je historická událost, takže kino je jisté, ať už to dopadlo jakkoliv. Teď od pondělí do čtvrtka si po večerech dávám repete tetralogie a v pátek mířím do IMAXu, tak doufám, že to u pětky nebude příliš tvrdá srážka s realitou, když budu mít předchozí díly v čerstvé paměti.


Jak dopadl film zjistím až v kině, ale zajímalo mě, jak dopadl Williams (nikde žádné zmínky o OST, to je podezřelé) a tak jsem si jej poslechl a .... no, s ohledem na věk samozřejmě respekt, že mistr stále skládá, ale prostě nezajímavá rutina od začátku do konce s občasnými kratičkými problesky na starého dobrého Indyho z minulosti. Ve filmu to možná funguje o něco lépe, ale optimistická nálada mě před filmem pomalu opouští.

Jako i kdyby byl film pecka, tak tyhle pokusy pět minut po dvanácté (když se před tím promarnily doslova desetiletí:-() u fyzicky náročných rolí s původními herci jsou prostě blbý nápad. Věk dotyčného se na filmu tak nebo tak podepíše, ať už proto, že akce nevypadá jak by mohla a nějak se omezuje, nebo tím, že se nuceně přepisuje a z filmu pro jistotu úplně vyhazuje, protože chybějí síly. Začínám se bát, aby na trojku Conana nebo pětku Lethal Weapon někdy fakt nedošlo, protože šance, že by to byl smutný pohled, je s postupujícím časem jen vyšší a vyšší.


Nevím, třeba to ve filmu funguje relativně ok, ale na samostatný poslech je to imho čistě "výplňovka" bez jakéhokoliv výraznějšího/údernějšího nového nápadu. Helena´s Theme je docela fajn, ale zbytek - až na dílčí momenty - na mě působí jako obyčejný temp track. A překvapilo mě, jak málo si Williams v celém score hraje s Raiders March, skoro jako by tam byl jen z povinnosti. Od kombinace Williams & Indy znovu pohromadě jsem zkrátka čekal trochu víc, no.


OK, naděje ještě žije, díky za info. Takže další ze score, kdy se s premiérou filmu vydá "něco" a teprve za nějakou dobu poté vyjde complete/expanded/final/whatever score, který se bude opravdu blížit tomu, co ve filmu reálně zaznělo. Snad to potom nevylepší pro změnu jinou "chuťovkou" v podobě dialogů, zadrátovaných do hudby:-).