pondělí 19. září 2022

Rocky IV

Čtyřka má své nepopiratelné kouzlo umocněné ve své době tím, že zlí Sověti dostali pořádně na hubu, což si lidi, kteří film viděli za železnou oponou, imho z pochopitelných důvodů "vychutnali" ještě násobně více, než diváci v reaganovské Americe (tak jako tom bylo v jiných filmech (třetí Rambo nebo lundgrenovský Red Scorpion, atd.) nebo sportu). K tomu samozřejmě Lundgren ve špičkové formě a parádní tréninkové montáže a vlastní (nerealistický, ale koho to zajímá, když je tak skvělý:-)) finálový zápas.

Sly byl ve druhé polovině 80s horlivý politický ideolog a tak jako do druhého Ramba (přes protesty Camerona) nasypal svůj politický komentář a totéž protlačil do třetího (ten "gallant people of Afghanistan" dovětek v titulcích mě pokaždé rozesměje:-)), tak i čtvrtý Rocky je v podstatě hlavně politická agitka, schovaná za sportovní film. Což ve své době fungovalo skvěle, ale dnes už to působí pro každého, kdo zmíněnou dobu neprožil, nevyhnutelně zastarale až možná směšně. O to víc mně překvapilo, že v director´s cutu Sly stran (z dnešního pohledu překonané) politiky ještě více přitlačil na pilu, než aby ji trochu utlumil. Naštěstí z filmu vyhodil robota, který byl trapný už v době premiéry, a přidal více Weatherse, čímž se to kompenzuje:-).

Jednička je subjektivně lepší film, protože v ní měl Sly nějaké umělecké (dramatické/příběhové) ambice, zatímco čtyřka je už čistě žánrové béčko (tak jako dvojka s trojkou a hrůzostrašná pětka), a k tomu navíc agitačně zabarvené, ale nedá se nic dělat - pro mě je to nejlepší díl v sérii a tak trochu nostalgické guilty pleasure:-).