úterý 9. července 2024

Gladiator II

Už jen kvůli té epické bitce s nosorožcem, která se bohužel do jedničky nakonec nedostala a všichni na place toho litovali, to stálo za to:-). Konečně zase pořádná výpravná sandálovka se vším, co k tomu patří, v kinech. Tenhle žánr mi v dnešní době neskutečně chyběl a ať už to nakonec dopadne jakkoliv, tak kino je pro mě naprostá tutovka. 

Potenciálně slabý článek tady bude asi Mescal, který herecky ani charismatem, minimálně na ploše traileru, o svých kvalitách prozatím moc nepřesvědčuje a dost se obávám toho, že jej ve filmu budou všichni okolo něj totálně přehrávat, ale jinak jedna velká paráda a Ridleyho poctivá dávka dobové blockbusterové filmařiny jako vždy:-). 

Audiovizuál numero uno (očekával někdo něco jiného?), produkční hodnoty epic as shit (dtto), úvodní bitva na rozehřátí publika po vzoru jedničky dokonce s vyloděním flotily, wow (poslušně hlásím, že vzpomínky na obléhání Jeruzaléma v KoH přítomny:-)), a zbytek jako posledně (pomsta za zničení domova, psychopat(i) na trůně, politikaření a intriky, opulentní dekadence říše, protřelý obchodník s otroky, hrající na všechny strany (šance, že si Washington ukrade celý film pro sebe, je imho nemalá), nějaká ta romance, velkolepé bitvy v aréně a samozřejmě síla a čest:-)). Těším se neskutečně, protože to pro mě zatím vypadá jako splněný fanouškovský sen.


Je super, že i ve dvojce se drželi alespoň pár historických reálií a zasadili film zrovna do období spoluvlády Caracally a Gety (nepamatuju si, že by se v nějakém filmu tihle dva výtečníci kdy objevili). Když se řekne římský císař s ne-až-tak-dobrou-pověstí, tak si většina lidí vzpomene na "obvyklé podezřelé", tj. na Commoda (protože Ridleyho film:-)), nebo Caligulu (protože kultovní seriál o Claudiovi a skandální Brassův film - loni dostal prodloužený sestřih), nebo Nera (protože velký požár Říma a pronásledování křesťanů) a tím to končí, přitom Caracalla byl možná větší psychopat než všichni tři dohromady a jeho bratrská nevraživost s Getou (a její vyústění) je něco, co by do Game of Thrones zapadlo jedna báseň a to nejlepší na tom celém je, že se to opravdu stalo:-).

Hádám, že ve dvojce se bude děj točit primárně okolo rodinného trojúhelníku Mescal, Nielsen a Pascal, přičemž Caracalla s Getou budou jen v pozadí "kmotrovsky" tahat za nitky, ale ať už budou mít ve filmu jakýkoliv prostor, tak jejich vystoupení by mohlo dodat dvojce tu správnou dávku perverze/paranoie/krutosti, která - když se dobře podá - může být děsivá i zábavná zároveň (viz třeba Palpatine). Pascal se ve vypuštěných materiálech neprezentuje jako vyložený záporák, spíše jako někdo "kdo dělá, co musí" (respektive je u něj imho šance, že na konci filmu se obrátí k císařům zády po vzoru svého mentora Maxima), takže potenciál na slušné "drama antických rozměrů":-), alespoň na papíře, tady rozhodně je a jsem zvědavý, jak moc si s tím Ridley v příběhu pohraje.


Vzhledem k tomu, jak se už v případě jedničky u postav míchaly historické skutečnosti s čistokrevnou fikcí, bych byl nejen v případě Macrina opatrný. Washington ve filmu hraje bohatého obchodníka s vínem/olejem a výrobce zbraní pro armádu, který mimo dalších věcí vlastní i školu gladiátorů (proto působí oproti Reedovi v jedničce tak honosně, ten byl proti němu chudý příbuzný:-)), což je na hony vzdáleno historickému Macrinovi z doby vlády Caracally.

Jo, může to znamenat, že mu překopali charakterové pozadí a na konci Caracallu svrhne a stane se sám císařem, ale taky to může znamenat, že si jen "vypůjčili" tohle nikterak ojedinělé jméno (jiný Macrinus, konkrétně senátor/generál Marcus Nonius Macrinus, byl třeba jednou z mnoha inspirací pro fiktivního Maxima) jako pomrknutí na fanoušky historie a Washingtonova postava ve filmu prožije úplně něco jiného. A nebo se ukáže, že jde opravdu o budoucího císaře Macrina, ale samotné uchopení moci se ve filmu vůbec neodehraje a Ridley na konci divákům jen naznačí, že nějak takhle to v budoucnu dopadne. Možností je zkrátka hodně a bude záležet na tom, nakolik ve dvojce zkondenzují časovou osu a kolik toho z reálné historie zase vynechají/udělají si po svém, viz jednička.

P.S. Zájemcům o životní příběh Caracally doporučuji poslechnout si tenhle podcast.


Emmericha na vás, holoto jedna:-). Příští týden startuje Those About To Die a kdo z malověrných neviděl, tak by se měl urychleně podívat na trailery, aby seznal, jak se správná epická sandálovka dělá a kam se hrabe Scott. Zaplavena aréna (očividně nové poznávací znamení žánru:-)) s obřími digi krokodýly, zuřivě útočícími na lodě, obří digi albín lev ve slow-mo výskoku, digi "benhurovský" závod koňských spřežení, v rámci bitek gladiátorů stejná art design inspirace Pollice Verso jako u Scotta, podobně ne-charismatický maník v hlavní roli a samozřejmě obvyklé emmerichovské laskominy (tuny cgi všude možně). Aby někteří ještě zpětně neděkovali Scottovi za spravení chuti po kanonádě od Emmericha:-).


Vtipné je, že v trailerech na Emmerichovo Those About To Die (mimochodem startuje už příští týden) se dějí podobné "divočiny" jako aktuálně u Scotta (zaplavena aréna (vypadá to, že se nám tady urodilo nové poznávací znamení žánru sandálovek:-)) s obřími digi krokodýly, zuřivě útočícími na lodě, nebo obří digi albín lev ve slow-mo výskoku), aniž by to v době jejich uvedení někdo nějak řešil:-). Jakmile něco takového ukáže strejda Ridley, tak je oheň na střeše. 

Fun fact: Souboj s nosorožcem ve dvojce je jasná reference na jedničku, ve které byla tahle scéna původně v plánu (existují storyboardy), ale z důvodu celkové náročnosti na ni nakonec nedošlo, čehož všichni na place v čele se Scottem litovali, protože mělo jít o vrchol filmu (viz dokument Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator').


Nic než eRko se vzhledem k tématu a zejména jedničce čekat nedalo. Přesto klobouček před Scottem, že podobné potenciální divácké kompromisy, které mohou mít v očích studiových kravaťáků vliv na návštěvnost a tím pádem na tržby, má už pár let totálně na háku a od výletu na Mars točí už jen v eRku, protože proč kurva ne:-)? 

Finančně to bude nejspíše průser (šílený rozpočet vs prakticky mrtvý žánr a cílovka převážně čtyřicet plus a to ještě není známa stopáž), ale to byl TLD (ostatně i ten KoH) taky a jaká je to nadčasová pecka. Jako fanoušek sandálovek se těším neskutečně. Shodou okolností budu víkend před premiérou v Praze, ale za ten zážitek v IMAXu mi další cesta na otočku o pár dnů později stojí:-).


Jo, jo, taky si říkám, proč to Ridley nepojmenoval Kingdom of Gladiators: The Swords and Sandals Duel nebo tak nějak. Snad to s tou obligátní dvojkou (navíc římskou a ne arabskou!) neprokaučoval. Přece jen to není pro cílovku tak návodné jako třeba Lucius: A Gladiator Story/Saga nebo Gladiators nebo The Gladiator:-):-):-).

Hádám, že (pod)titul bylo to poslední, co Ridley na filmu řešil, ale i kdyby, tak každou dobrou duši, která (by) mu do toho chtěla kecat, (by) jistě poslal do háje.