úterý 16. července 2024

The Killer

Kurvadrát, Johne, hrdino mého dětství a idole mých tehdejších mokrých snů, proč? Proč ses na tenhle od začátku idiotský nápad na remake nakonec nevykašlal?? Proč si neužíváš vydobytého (v posledních letech už tak nahlodaného) renomé z časů heroic bloodshed éry a svou klasiku vlastnoručně (!) pochcáváš??? Proč točit remake dokonalého filmu, který už není možné absolutně v žádném ohledu čímkoliv vylepšit? Ví to někdo?

No nic, stran traileru samozřejmě naprosto nečekaně všechno špatně. Tvl, zase zcela nefunkční koncept "silné holky s ještě silnějšíma bouchačkama", to tady už dlouho nebylo. Ty hromady zapomenutelných nudných béček v tomhle žánru evidentně nestačily a je potřeba to zkusit ještě jednou:-(.

Emmanuel je ženský ekvivalent Mackieho, tj. herecké dřevo s charismatem v záporných hodnotách, která na hlavní role (natož v akčním žánru) absolutně nemá a pokud o tom někdo dosud pochyboval, tak tady dostane důkaz místo slibů. K tomu genderové kvóty tady, rasové kvóty támhle, akce od začátku do konce k smíchu/pláči (tolik scén střelby skokem plavmo jsem nezažil snad ani v Strangleholdu nebo v Maxovi Payneovi 3:-)), provařená Paříž ("když na to má Wick, tak my taky, sakra") a abych nezapomněl - kde jsou kurva nějací holubi ve zpomaleném záběru v "kostelním" finále?


Velká chyba a doporučuji napravit asap:-) a pokud možno, tak v necenzurované dvou a čtvrt hodinové verzi*, protože to je imho jeho nejlepší film. Jak v rámci jeho heroic bloodshed éry, tak celé (HK+Hollywood+Čína) kariéry. Hard Boiled je akční inferno s jednorozměrnými postavami v podstatě bez příběhu, Killer je o něco menší akční inferno, za to ale se silným příběhem a s plnohodnotnými postavami. Vlastně je to koncepčně dost podobné Millerovu posunu od Fury Road k Furiose, akorát v opačném gardu. Jedno je takové kreativní filmové cvičení a druhé je dílo, které na více úrovních ukazuje režisérovy tvůrčí ambice (byť samozřejmě v mnohem menším produkčním měřítku).

*Jak je to s aktuální dostupností bohužel netuším, já jsem se k ní dostal kdysi dávno malinko pofidérním způsobem.


Co si tak pamatuju, tak to obrazově až tak strašné nebylo, ale viděl jsem to v době, kdy se tady vesele prodávaly ofiko dvd s prachbídným (nevyčištěným) obrazem a frčely brutálně komprimované divxy, takže až takový šok to tehdy nebyl a k tomu navíc ještě na crt televizi. Dnes by to na současných panelech bylo nekoukatelné, o tom žádná:-).

Jinak až teď koukám na ebay a amazon a zjišťuju, že ta necenzurovaná verze asi ofiko na plackách nikdy nikde nevyšla. Tak to je škoda, mohli ji v rámci nějakého vydání uvést alespoň jako bonusový materiál (ve stylu workprintu u Blade Runnera), fanoušci by to určitě ocenili. Bullet in the Head, což je podobný případ (taky spousta více nebo méně prostříhaných verzí), jsem taky kdysi viděl v prodloužené verzi a koukám, že ten ofiko na plackách asi taky nikdy nikde nevyšel. A teď si vlastně vybavuju, že se Woo před časem zmiňoval, že práva na jeho filmy drží nějaká obskurní firma, které o ně nejeví žádný zájem, tak možná proto jeho filmy na videu nedostávají více "fanouškovské" péče.


Jako remake jednoho z nejlepších akčních filmů všech dob to je svatokrádež, ale to bylo patrné už z traileru. Bohužel i jako obyčejné akční béčko na streamu to je tragédie. Akce pramálo a navíc o ničem s legračně digitálními přestřelkami a cákanci krve, Emmanuel herecky i fyzicky mizerná jako vždy, kopec nudné dialogové vaty, OST s upištěnými, jakože osudovými, chorály je k popukání, zpomalovačky ala Snyder (postava při slow-mo nedělá vůbec nic výjimečného) a zhusta přepálená stopáž. O tom, že vztahy a konflikty mezi charaktery absolutně nefungují ani není potřeba se zmiňovat.

Manhunt byl fail, Silent Night byl fail a teď Killer je taky fail. Sorry Johne, v 90s byls můj idol, ale tohle už není náhoda.